İlçede havza olabilecek alan mevcut olmayıp sulama imkanı olan merkez ve çevresindeki köylerde böğürtlen, Kivi ve çilek yetiştiriciliği yaygınlaştırılabilir.
Türkiye kivi yetiştiriciliği iller bazında inceleyecek olursak (Çizelge 4), en fazla üretim sırasıyla Yalova, Ordu ve Rize illerinde gerçekleşmiştir. Bu 3 il Türkiye Kivi üretiminin %68'ini karşılamaktadırlar. Bu illeri Gi- resun, Samsun, Kocaeli, Trabzon, Bursa ve Artvin illeri izlemektedir.
Kivi fidanı 3 yıl sonra meyve verir. Fakat 3-5 yıl arası verimli değildir. Kivi fidanı 7 ila 8 yaşlarında tam verimli meyve dönemine ulaşmaktadır.
Özellikle sahil ve orta kesimlerde kivi yetiştiriciliği, üreticilerimize önemli bir ek gelir sağlamaktadır" diye konuştu. Ordu'da kivi üretiminin son yıllarda büyük bir artış gösterdiğini vurgulayan İl Müdürümüz; "İl Müdürlüğü olarak ilimizde kivi üretiminin artırılması noktasında çok önemli çalışmalar yaptık.
Nemli ve serin ortamda 2 aya kadar kolaylıkla saklanabilen meyveler soğuk hava depolarında (0–0,5 º C sıcaklık, %90 nem) 6 aya kadar muhafaza edilebilir. 1-Çalışkan, T. 2002. Kivi Yetiştiriciliği, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, ANKARA.
İlgili 45 soru bulundu
Kışın –6 ve -10C arasında bitkiler, ilkbaharda –0.5C'de sürgünler, sonbaharda –2 C'de meyveler zarar görür. Kivi soğuğa duyarlı olmasına karşın 7.20C'nin altında 400-600 saat soğuklama ister. Su tüketimi oldukça fazladır.
Kivi bitkisi yaz aylarında düzenli bir şekilde sulama ister, su tüketimi de fazladır. Bu nedenle ticari bahçelerde mutlaka sulama sistemi kurulmalıdır.
Kivi meyvesi bölgemizde her yıl Kasım ayı başı ile ortası arasında hasat edilmektedir. Kivi meyvesinin zamanında hasat edilmesi çok önemlidir. Hasat zamanının belirlenmesinin en garantili metodu meyvedeki Suda Çözünen Kuru Madde (SÇKM) miktarıdır.
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yoğun çalışmaları sonucunda yapılan başvuru tamamlanarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret ile tescillendi. Türkiye'nin en çok kivi üretimi yapılan ili Yalova'da üretilen kiviler artık Coğrafi İşaretli oldu.
Giresun İlimizde 795 dekar alanda Kivi üretimi yapılmaktadır. 2020 yılı ürün rekoltesi 1.250 ton civarında olabileceği tahmin edilmektedir. Kivi meyvesi İlimizde her yıl Kasım ayı başı ile ortası arasında hasat edilmektedir.
Kivi kışın yapraklarını döken asma formunda sarılıcı tırmanıcı bir bitkidir. Şubat ayı içerisinde; 13.24.12+(10SO3)+ME veya yeni ürünümüz olan yavaş salınımlı BESTSTARTER 13.18.15+(2MgO)+(10SO3) taban gübrelerinden toprağınızın yapısına uygun olan gübreyi tercih edebilirsiniz.
Çünkü üreticiler, kivide bir dönümden 3-5 ton arası kadar ürün toplayabiliyor.
Kivi Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Ülkemizde son yıllarda yetiştiriciliği oldukça fazla olan ve uyum sağlayan kividen bakım koşullarına ve çeşit özelliğine bağlı olarak ortalama 70kg verim ürün alınır.
Doğu Karadeniz Bölümünde kivi bah- çelerinin ve üretimin en fazla olduğu il Rize'dir. Rize'de 1990'dan sonra devlet teşvikiyle ilk kivi bahçeleri kurulmaya başlanmış- tır. 2014 yılında 3662 da alanda kivi tarımı yapılmakta olup, Rize bu alanda ülkemizde Yalova'dan sonra ikinci önemli il durumundadır.
Kivi sert rüzgarların olduğu bölgelerde yetişmez. Ayrıca soğuğa karşı dayanıklı olan bu bitkiler yüksek sıcaklıklarda zarar görebilirler. İklim ve toprak faktörüne bağlı olarak 4*3. 5*2 ve 4*5 gibi aralıklar ile ekiminin yapılması gerekir.
Kivi fidanını bir ağaca çevirmek için bol güneşe ve yeterli bir alana ihtiyacınız var. Kivinin yetişebilmesi için pH değeri 6 ile 6.5 arasında olan hafif asidik bir toprak gereklidir. Kivinin sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilmesi için düzenli sulanması, budanması ve gübrelenmesi de oldukça önemlidir.
Sinop'ta 2016 yılında 22 dönüm arazi üzerine kurulan ve yılda yaklaşık 60 tona kadar hasat veren bahçede kivi hasadı başladı. Sinop'un Bektaşağı köyünde 22 dönümlük arazi üzerine kurulan bahçede yapılan hasadın ardından kivi, ulusal marketlere satılmak üzere yola çıkıyor.
Kivi fidanı ilkbahar veya sonbaharda dikilir. Fidanlar için açılan çukurlar 45–50 cm derinliğinde ve çapında olmalıdır. Açılan çukurlardan çıkarılan toprak hayvan gübresiyle karıştırıldıktan sonra tekrar çukura doldurulur. Bahçeden erken verim alınmak isteniyorsa 2 yaşındaki fidanlar seçilmelidir.
Türkiye'de kivi üretimine ilk defa 1988'de Yalova'da başlandı. Yalova, bugün kivi üretiminde başı çekiyor.
Paliç, Trabzon'un doğusundan başlayıp Sarp'a kadar olan bölgede kaliteli kivi üretiminin yapıldığını vurgulayarak, "Geçen yıl 15 bin ton kaliteli kivi üretimi gerçekleştirdik. Bunda hava şartları son derece etkili oldu.
Kivi meyvesi bölgemizde genelde Kasım ayının ikinci haftası hasat edilmektedir. Hasat tarihinin belirlenmesinde en önemli metot, meyvedeki suda çözünen kuru madde (SÇKM) miktarının tespit edilmesidir.
Kivi ağacı en çok Marmara ve Karadeniz bölgeleri gibi denizden yüksek olan, nem ve yağış alan yerlerde sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilir. Bu bölgelerden birinde yaşıyorsanız kivi ağacınızı yetiştirebilmek için oldukça şanslısınız. Kivi yetiştiriciliği ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yoğunluk gösterir.
Verim yaşındaki bitkiler kış aylarında -13 dereceye kadar soğuğa direnç gösterirken, genç bitkilerde -4, *6 derece sıcaklıklarda zarar meydana gelebiliyor. Kivi yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ortalama sıcaklığın 12 ile 16 derece arasında olması şart görülüyor.
Kivi ağacı; kış iklimi, yaz iklimi ise sıcak ve nemli olan bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Kivi yetiştiriciliğine elverişli sıcaklık ortalama 12 - 20 derece bandıdır. Dolayısıyla kivi ağacı, Akdeniz ikliminin baskın olduğu her yerde kolaylıkla yetişir ve yetiştirilir.
Ticari olarak yetiştirilen kivi çeşitleri 2 evciklidir. Dişi ve erkek bitkilerde çiçekler morfolojik olarak birbirlerine benzeseler de erkek çiçeklerde yumurtalıklar, dişi çiçeklerde ise polenler fonksiyonel değildir. Dişi çiçeklerde polen tozlarının içi boş ve yumuşaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri