Bu fay zonlarından herhangi biri, deniz tabanına kadar uzanan aktif faylanmalara sahip görünmemektedir. Dolayısıyla bu fay zonlarında oluşacak depremlerin deniz tabanında bir yerdeğiştirme oluşturması olasılığı oldukça düşüktür. Mevcut veriler ışığında Samsun'un tsunami riskinin olduğu sonucuna varmak güçtür.
Samsun`un depremselliği ve şehir merkezinin İkinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu vurguladı. İlimizin depremselliği büyük ölçüde Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan kaynaklanmaktadır. Kuzey Anadolu Fay zonu Samsun il merkezinin güneyinde Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçelerinden geçmektedir.
Samsun'un Ladik ilçesinde 26 Kasım 1943 yılında 7.6 şiddetinde deprem meydana geldi. Tosya-Ladik depremi 26 Kasım 1943 yılında 7.6 büyüklüğünde Kuzey Anadolu Fay hattının etkisiyle meydana gelmiştir. Büyük yıkımlara ve kayıplara neden olmuştur.
Öğüt, Karadeniz'in tarih boyunca 22 farklı tsunami olayına ev sahipliği yaptığını ve kıyı şeritlerinin bu tehlike ile karşı karşıya olduğunu vurguluyor.
Türkiye çevresindeki denizler için yapılan bilimsel araştırmalar, son 3000 yıl içinde kayda geçmiş en az 90 adet tsunami olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bunların çoğu özellikle Marmara Denizi (İstanbul ve İzmit), Ege Denizi (İzmir), ve Akdeniz (İskenderun ve Fethiye) civarında etkili olmuştur.
İlgili 35 soru bulundu
Sadece fay hareketine bağlı modelleme çalışmalarında ise İstanbul Kıyılarında oluşması olası en büyük dalga yüksekliği 4.71 m.; en yüksek dalganın ulaşacağı kıyı bandının İstanbul'un doğu kıyılarında 10km. kadar uzunlukta olduğu; Tsunaminin kıyılara erişme zamanının 8 dakika ve kıyılarda ilerleme mesafesinin 50m. den ...
Ancak her ne kadar ülkenin kıyılarında, Asya'daki gibi onlarca metrelik dalgaların oluşma olasılığı bulunmasa da tsunami, bir doğal afet türü olarak Türkiye için de risk teşkil ediyor. Bunu gösteren en güncel olay ise 2020'deki İzmir Depremi oldu. Deprem sonrası oluşan tsunami, Seferihisar ve Urla ilçelerini etkiledi.
Karadeniz'in merkez ve doğu kısmı-basen içi fazla deprem üretmemekte ve basenin kenarları sismik bakımdan daha aktif olarak gözükmektedir. Bölgedeki önemli (Ms>6.0) depremler genel olarak Kırım'ın güneydoğusunda, Gürcistan karasında, Bulgaristan açıklarında, Bartın ve Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana gelmiştir.
"Bölgemizin güneyinde risk yaratan Kuzey Anadolu Fayı haricinde Doğu Karadeniz sahiline paralel uzanan deniz içerisindeki faylar da risk oluşturmaktadır. Bu faylar üzerinde oluşan son depremlerde bölgenin tahmin edilenden farklı olarak deprem açısından tehlike oluşturmaktadır.
Ülkemizdeki en büyük depremleri üreten ve dünyanın en önemli faylarından biri kabul edilen Kuzey Anadolu Fayı Samsun il merkezine kuş uçuşu ortalama 55 km. mesafede şehrin güneyinde yer almaktadır. 26 Kasım 1943 yılında üretmiş olduğu Ladik merkezli 7.2 magnitüdlü deprem Samsun ili ve çevresine büyük zararlar vermiştir ...
Bu deprem serisi içerisinde yer alan 1943 Lâdik depremi başta Samsun İlinin Lâdik, Havza ve Vezirköprü ilçeleri olmak üzere geniş alanda hissedilmiş ve çok sayıda can kaybı ve maddi hasara neden olmuştur.
Haritadan da görüldüğü gibi Samsun ili kent merkezi II. Derece deprem bölgesinde, Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçeleri I. Derece deprem bölgelerinde, Alaçam,Terme, Bafra Çarşamba ovaları III. Derece deprem bölgelerinde yer almaktadır.
Atakum nüfusunun yüzde 80'i yüksek ve çok yüksek riskli alanlarda yaşıyor. Atakum ilçesinin tamamında deprem duyarlılığı tespit ettiklerini anlatan Bahadır, Cağaloğlu Bulvarı olarak da bilinen Abdullah Gül Bulvarı'ndan sahil kesimine kadar olan kıyı şeridinin deprem açısından yüksek risk barındırdığını vurguladı. Doç.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, Samsun'un Atakum ilçesinin özellikle sahil bandının birinci ve ikinci derecede yüksek deprem riski taşıdığını bildirdi.
Türkiye'yi sarsan 1939 Erzincan Depremi'nin etkileri, Karadeniz'de de hissedildi. Bu büyük deprem, Karadeniz'de Trabzon, Tokat, Samsun, Amasya, Ordu ve Giresun şehirlerinde etkili oldu.
Dün Bafra açıkları sallanan Samsun'da bu kez Çarşamba açıklarında gece yarısı 3 farklı deprem oldu. Kandilli Rasathanesi'ne göre ilk olarak saat 01.22'de 41.964 enlem 36.993 boylam üzerinde yerin 8 km altında, AFAD'a göre de yerin 19,2 km altında karaya 69,7 km uzaklıkta 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Bunlardan birincisi Kafkas bindirme kuşağı ve bu zondaki ters faylardır. Kafkas sıkışma kuşağı nedeniyle bu bölgede bindirme türünde derin depremler meydana gelebilme olasılığı bulunmaktadır. İkinci zon, Archangelsky sırtını sınırlayan normal fay zonlarıdır ve Samsun-Sinop açıklarında yer almaktadır.
karadenizde dağların kıyıya paralel olarak uzanmasından dolayıdır.
Fayın Pazarcık ve Hatay arasında uzanan yaklaşık 125 kilometrelik kısmı kırıldı. Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki deprem ise ayrı bir fay üzerinde ama yine Doğu Anadolu fayı ile bağlantılı olan Çardak fayı üzerinde gelişti ve özellikle ilk depremde hasar alan binaların yıkılmasında önemli rol oynadı.
Acaba Karadeniz'de fay hattı nereden geçiyor? Karadeniz fay hattı, Türkiye'nin kuzey kıyısından geçer ve Artvin Hopa, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop ve Bartın'ı kapsayan bir hattır.
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
1939 yılında Erzincan'da meydana gelen deprem Trabzon'u da etkiledi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi'nden akademisyen Tuğba Eray Biber'in "Karadeniz'de depremler ve yardımlar (1939-1944)" başlıklı araştırmasında yer alan verilere göre; Erzincan depremi sebebiyle Trabzon'da 101 ev tamamen 983 ev kısmen yıkıldı.
Deniz suyu ne kadar derinse dalgalar da o kadar hızlı hareket ederler. Örneğin Pasifik Okyanusu'nun ortasında ortalama derinlik 4000 metredir ve bu derinlikte tsunamiler 720 km/saat hızla yayılırlar. Bu hız yaklaşık olarak bir jet uçağının hızına karşılık gelir. İki dalga arasındaki mesafe 200 km'yi bulabilir.
Karaya vurduklarında dev boyutlara ulaşmalarına rağmen, açık okyanusta tsunami dalgalarının yüksekliği bir metre kadardır, dalga uzunluğu, yani iki dalga arasındaki uzaklık 40 metreyi bulabilir. Dalgaların hızı ise saatte 800 kilometreye kadar ulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri