Sanatın amacı ve işlevi bu şekilde. Özetleyecek olursak sanatı iletişim kurmak, toplumlar eğitmek, bilgilendirmek, eğlendirmek, kültürel bir miras bakmak, düşündürmek veya hissettirmek için yapıyoruz. Bu noktada sanatçıların benimsedikleri idealler de sanatı icra etmenin amacında belirleyici olabiliyor.
En genel ve en yaygın sanat tanımı, sanatın maddî bir faydayı değil, insanlara haz vermeyi amaçlayan özel bir faaliyet olduğudur. Haz, insan ruhunu yüceltir ve yükseltir. Sanat, bizde en derin varlık bilinciyle en yüce duyguları ve en asil düşünceleri uyandıran, makul ve bilinçli bir yaşamın ifade edilmesidir.
Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevincini tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir.
Sanatın aslî görevi öğretmek değil; hissettirmek, duyurmak, sezdirmektir.
Sanat, halkın duyu ve duygularına dokunmaya yönelik gerçekleştirilen insan çalışmalarının tümünü bir araya getiriyor. Resim gibi heykel, video, çizim, fotoğraf, dans, edebiyat, müzik da birer sanattır. Sanat, hayatımızın her alanında yer alan bir akımdır. Tarih boyunca da sanat ve sanat dalları çok dikkat çekiyor.
İlgili 35 soru bulundu
“Sanat eğitimi, bireyin yaratıcı güç ve potansiyellerini eğitmek, estetik düşünce ve bilinci örgütlemek için gereklidir. Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevinci tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir.
Sanat, kültür üzerindeki en büyük etkisini iletişim yöntemi olarak ortaya koyar. Sanatın benlik duygusu ve algısıyla yakından ilgisi vardır. Sanatçıların ve dolayısıyla eserlerinin bireysel ve toplumsal yaşama ayna tutma yetenekleri, yer yer dilin yetkinliğini aşan bir iletişim şeklinin oluşmasına imkân verir.
Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır.
Platon: Platon'a göre sanat bir taklittir. Yaratılan tüm eserler, formlarının taklididir. Aynı şekilde sanat, insanları eğlendiren ve haz veren bir eylemdir. Kant: Sanatı ahlaktan ve akıldan farklı değerlendiren Kant, sanat bilgisinin kendisinde var olduğunu savunmaktadır.
Hayatımızdan sanatın çıktığını düşünün. Duygularımızdan uzaklaşır, kendimizi ifade etmekte ve anlatmakta, çevremizi anlamakta zorlanırdık. Böylece ilişkilerimiz daha ilkel bir hal alırdı. Çevremizdeki estetik binalar, müzik, edebiyat ve bunun gibi insan hayatını ilginçleştiren ve güzelleştiren şeyler olmazdı.
Atatürk'e göre sanat güzelliğin ifadesidir. Musiki, resim, heykeltıraşlık, edebiyat, mimarlık ve danstan oluşan güzel sanatları incelik ve hünerle icra edebilmek, bu anlamda ince bir kabiliyete sahip olmak “sanatkârlık” olarak ifadesini bulur.
Sanat, toplumsal meselelere dair farkındalık yaratmanın etkili bir yoludur. Sanatçılar, eserlerinde toplumsal eşitsizlikler, çevre sorunları, insan hakları ihlalleri ve siyasi olaylar gibi önemli konuları ele alabilirler. Bu eserler, izleyicileri düşünmeye ve toplumsal meselelere duyarlılık oluşturmaya teşvik eder.
Çocuklar başta olmak üzere her yaştan birey için kendini ifade etme yeteneğini ve yaratıcılığı geliştiriyor. Sanatın insan hayatındaki önemi şüphesiz bunlarla sınırlı değil. İyi bir eser duygularını daha derinden anlamanı sağlarken, yeni fikir ve deneyimlere açık olmana yardımcı oluyor.
Sanatın özellikleri maddeler halinde astar, şekil, form, boşluk, doku, değer ve renktir.
Tarihten günümüze kadar sanat, biriken bilgi, fikir, düşünce ve inançların aktarılmasını sağlayan en büyük vasıta olmuştur. Tarih öncesi dönemde yaşayan insan toplulukları, konuşarak bilgilerini aktarmanın zorluklarını aşmak için, sanata başvurmuşlardır.
Sanat eserlerinden de söz edilir. Sokrates'e göre; güzel insanlar, süsleme- ler, resimler ve heykeller onları gördüğümüzde bize zevk verir. Güzel sesler, müzik, sohbetler ve öyküler de üzerimizde aynı etkiyi yaratır. Yani görme ve duyma yoluyla zevk aldığımız şeyler güzel olarak adlandırılır20.
Sanat eserinin anlam katmanları vardır ve sanatçının yorumu, imgesinin bağlamları, dünyaya bakışı, olayları değerlendirişi ve ifade edişi sanatının “öz”üdür.
Sanat, bir duygunun, tasarının, ya da güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamı, veya, bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılık olarak tanımlanır. Etimolojik yaklaşımda ise sanat; insanların nesnel gerçekliği, estetiksel biçimde yeniden yaratması ve bunu yapabilme yeteneğidir.
Temel olarak, gerçekliği objektif bir şekilde yansıtmayı amaçlayan bir yaklaşımı ifade eden bu terim sanat alanında, gerçekçilik akımı olarak; sanat eserlerinde nesnelerin, insanların ve olayların gerçekçi bir şekilde tasvir edilmesine karşılık geliyor.
Sanat, astar, şekil, form, boşluk, doku, değer ve renk gibi belirgin özelliklerle tanımlanır. Sanatçılar, bu yedi unsuru birleştirerek eserlerini oluşturur. Her sanat eseri, bu unsurların tamamını içermese de, en azından ikisini bünyesinde barındırır.
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim. Yedinci Sanat (dergi), 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisi.
Sanat eğitimi, eğer zamanında verilmezse, bireyin estetik duyarlılık, karşı görüşlere saygı, farklı kültürlere değer verme, sanat eserlerini koruma bilinci kazanma ve evrensel ortak bir değeri paylaşma vb. gibi davranışları kazanamamasına yol açabilir.
Sanat hayatı anlamlandırmamıza, anlamlandıramadığımızı ifade etmemize yarar. Ne zaman ki içimizde bir boşluk sanat ile dolsa oradan üretkenlik doğar ve yeniden var oluruz. Ruh, bedene tutunamadığında sanat koşar imdada. İnsan ancak ürettiğinde ( yazmak, çizmek ve izlemek gibi ) yeşerir çiçeklenir.
Arapça “sana'a” fiilinden türeyen ve çe- şitli şekillerde tarif edilen sanat ise genel kabul gören tanıma göre, in- sanların; gördükleri, işittikleri, his ve tasavvur ettikleri olayları ve güzel- likleri, estetik bir heyecan uyandıracak tarzda ifade etmesidir.2 Sanat; bir vehim, bir hayal, bir fantezi ve bir zekâ oyunu ...
Sanat, toplumun ve kültürün bilimsel metinlerde rastlanılamayacak kadar gerçek, salt ve aynı zamanda tarihsel bir yönü de olan bir görünümünü sunar. Sanatçı, toplumun bir bireyi, bir parçası olarak üretimlerinin tüm aşamalarında bilinçli ya da bilinçdışı olarak toplumsal bir katkı ile hareket etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri