Sazan balığı hem heterotrof beslenen bir canlıdır. Yani hem diğer canlılar ile hem de bitkisel besinlerle beslenen bir balık türüdür. Sazan avında başlıca kullanılan organik yemler solucan, mısır veya mısır küspesi ve hamur şeklinde şeklinde sayılabilir.
Hamurlu olta seçeneklerinde genellikle sazan yakalamak için geliştirilen yaylar kullanılır. Bu yayların içerisine hamur yerleştirilir. Oltanın iğnesine de yine balıkların ilgisini çekecek olan mısır veya üzüm gibi çeşitli yiyecekler kullanılabilir. Şamandıra oltası ile de sazan avı gerçekleştirilebilir.
Sazan dipten beslenen omnivor bir balıktır. Besinlerini bentik su hayvanları, planktonlar, bitki parçaları ve bitkisel artıklar oluşturur. Dipteki küçük su canlılarını çamurla birlikte alıp, çamuru geri atar.
En iyisi kıyının suya 30-40 derece eğim ile yaklaştığı yamaçlarda 15 metre açıklarda 10-12 metre derinliği yakalayıp avlanmaktır. Toprak yapısı kumluk, ince çakıllık, hafif çamur veya midyelik ise tercih sebebidir.
İlgili 16 soru bulundu
Sazan (Cyprinus carpio), sazangiller (Cyprinidae) familyasına adını veren tatlı su balığı. Göl ve yavaş akan derelerde bulunur. Uzun gövdeli, solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenen bir dip balığıdır.
İri sazan yakalamak istiyorsak taze yem kullanmak gerekir. Solucan, sülük veya gümüş balığı kullanarak avcılık yapmanız daha büyük sazanları hedef alacaktır. Kurşunun dibe oturmasıyla yem hareket edecek ve dipte gezinmeye başlayacaktır.
◮【İyi Malzeme】 Cezbedici Arttırıcı Sıvı, sağlıklı ve balık ve suya zararsız olan güvenli kırmızı solucandan oluşur.
Sazanların av zamanları Ağustos sonunda başlamaktadır. Bu av Aralık başına kadar devam etmektedir. Sazanlarda en bereketli ay Eylül ile Ekim ayıdır. Sazan balık avına giden tecrübeli balık avcılarının vermiş olduğu avlanma saat önerisi sabah saatleri 5 ile 10 arasındadır.
Sazanlar ağaçların suya girmiş dalları, bir sazlığın açığı, suyun belli yerlerini kapatan su birikintileri arasında bulunmaktadır. Ayrıca suni göllerde ve su altında çürümüş ağaç köklerinde saklanmaktadırlar.
Sazan avlarımızın vazgeçilmez aroması balık ve sarımsak. Kendine özgü kokusu ile balıkları cazibesi içerisine alan balık ve sarımsak aromalı boililer sazan avlarında başarı oranını arttırmakta.
Sazan balıkçılığında genellikle yeşil, kahverengi ve kamuflajlı doğal ortama uygun renkler ile av yapılması gerekir.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Tatlı suda balık avı yemleri; tatlı su balık avcılığında kullanılabilecek yemler başlıca, solucanlar, böcekler, larvalar, mısır, civciv yemi başlıca yem türleridir. Özellikle mısır ile yapılan yemlerde size tavsiyemiz; kuru mısırı avlanacağınız suyun, kendisiyle kaynatarak kullanmanız.
Sağlam ve avcı iğne istiyorsan OWNER, SESAME, HAYABUSA marka japon iğnelerini tavsiye ederim. 1/0 veya 2/0 numara olanları idealdir.
Turna: Turnalar, akarsu ve nehirlerde yaşarlar. Ülkemizde göl ve baraj göllerinde spin balıkçılık tekniği ile turna avı gerçekleştirebilirsiniz. Sazan: Tatlı su göllerinde ve nehirlerde spin balıkçılık ile sazan avlanabilir.
Kuvvetli dalgaların yerine sakin bir gölde hafif rüzgarlı bir havada sazan avına çıkabilirsiniz. Sazan avı için avcıların bu durumu dikkate alması oldukça önemlidir.
Balıklar genelde yağlı eti severler bu yüzden yemlik balıklar sardalya gibi yağlı balıklardan seçilir. Bunun için benim tavsiyem tavuğun butlarını kullanmanız. Tavuğun göğüs eti de iş görüyor ancak yağsız olduğu için tavuk butu balık yakalama konusunda daha başarılı sonuçlar verir.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Balıklar insandan kat kat fazla koku alır. Ter kokusu gibi bize kötü gelen kokular aslında balıklar için çoğu zaman çekici kokulardır.
Sazan kancası oldukça sivri olmalıdır. İri sazan balıklarının ağızları sert bir yapıya sahiptir. Bu yüzden yemi aldıkları zaman yemin ağızlarına batması için hafif yamuk ve sivri kanca kullanılması öneriliyor.
Kullanılan ana yem eğer boili ise: İçerisine konulan,gıdaların çok iyi seçilmesi gerekir,boilinin boyunun küçülmesi de avantaj sağlar. Boilide etil alkollü atractıonlarkullanılması,tuttifruttitatlar,ananas,robin kırmızı özellikle tüm dünyada tavsiye edilen kış tatlarıdır.
Sazan, Kadife, Şiraz ve Yayın gibi iç su balıklarının av yasağı 15 Mart 2023 Çarşamba günü başlayacaktır. 5/1 ve 5/2 Numaralı Ticari ve Amatör Avcılığı Düzenleyen Tebliğlere göre; iç sularımızda 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında yasak uygulanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri