Başta borsa ve tahvil kazançları olmak üzere menkul kıymet gelirlerinin birçoğu aslında kaynakta kesinti (stopaj) yoluyla vergilendiriliyor. Vergi kesintisi, işlemlere aracılık eden banka veya aracı kurumlar tarafından yapıldığı için yatırımcılar ayrıca beyanname vermiyorlar.
Devamlı olarak fon toplam değerinin en az 80%'i, MKYO hisse senedi hariç olmak üzere BIST'te işlem gören hisse senetlerinden oluşan borsa yatırım fonlarından sağlanan kazançlar 0% oranında, bunların dışında kalan borsa yatırım fonları ise 10% oranında stopaja tabidir.
Gerçek kişiler, hisse senetlerini edinme tarihinden itibaren hangi süre içinde elden çıkartırlarsa çıkartsınlar, bundan doğan kazanç, stopaja ve beyana tabi değildir. Yani Gelir Vergisi yoktur.
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
Komisyon oranınız nedir? Hisse senedi alım satımlarında gerçekleşen işlem hacminin binde ikisi (BSMV hariç) oranında komisyon alınır.
İlgili 39 soru bulundu
Borsa kazançları
Stopaj oranı ister yüzde 10, isterse de yüzde 0 olsun, BİST'te gerçekleştirilen hisse senedi işlemlerinden sağlanan kazançlar, tutarı ne olursa olsun ayrıca beyan edilmiyor.
Yukarıda izah edildiği üzere gerçek kişilerin limited şirketin hissesi satışı ise anonim şirketlerden farklıdır. Herhangi bir süre elinde bekletme şartı olmaksızın ne zaman satılırsa satılsın Değer Artış Kazancı olarak gelir vergisine tabidir.
Kısa vadeli piyasa hareketlerinden kazançlı çıkmayı isteyen yatırımcıların gün içinde bir menkulü alıp satmasına denir. Emir verildiği gün sonuna kadar geçerli olan bu işlem, eşleşme olmadığı takdirde ertesi güne aktarılmadan otomatik olarak sonlandırılır. Söz konusu işlem günde iki seans olarak gerçekleştirilir.
Borsada en düşük oran ve tutarda komisyon alan bankalar arasında Garanti BBVA Bankası, Halkbank, Akbank, Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, TEB Bankası gibi bankalar bulunmaktadır.
Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama bulunmamaktadır.
HİSSE SENETLERİ GELİR VERGİSİNE TABİ MİDİR? İstanbul Borsasında işlem gören Anonim Şirket hisse senetlerinin alım satımını yapan ve kazanç elde eden gerçek kişilerin bu kazançları Gelir vergisinden muaftır.
Borsa' da işlem görenler hariç olmak üzere, Hisse senedinin elde edilişi ile elden çıkarılışı arasındaki fark Gelir Vergisi Kanunu'na göre “Değer Artış Kazancı” olarak Gelir Vergisine tabi tutulmaktadır. İki yıl geçtikten sonra satılan hisse senetlerinin alım-satım kazancı ise vergi dışıdır.
Bir hisse senedinin değeri 0'a düştüğünde, etkileri uzun veya kısa pozisyonda olmanıza bağlı olarak değişir. Eğer hisse senedine sahipseniz (uzun) - yatırımınız hisse senediyle birlikte 0'a iner. Ancak, kısa bir pozisyonda tutuyorsanız - bu,% 100 kazanç anlamına geleceği için en iyi senaryodur.
Stopaja tabi olmasına rağmen hisse senedi alış satış işleminin vergisi yok. Stopaj %0 olarak belirlenmiştir. Alış ve satış işlemlerinde sadece aracı kurumlara komisyon ödemesi yapılmaktadır. Hisse senedi işlemlerinden elde edilen gelir yada kar vergilendirmeye tabi değildir.
Yani yurtdışından gelen paranın vergisi var mı sorusuna, hayır yoktur şeklinde cevap verilebilir. Aslında yurtdışından gelen para vergisi yanlış bir ifadedir. Çünkü vergileri alıcı taraf değil gönderen taraf ödemektedir. Para transferi işlemi sırasında komisyon ve vergiler gönderici taraftan tahsil edilmektedir.
Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir. Fakat günümüzdeki borsa sisteminde denetim yapmak oldukça imkansız olduğu için caiz olmadığını açıklamıştır.
Borsa İstanbul işlemlerin için alım satın hacmine bağlı olarak 0,01% (on binde bir) ile 0,04% (on binde dört) arasında komisyon ödersin. Borsa İstanbul'a ait canlı veri Midaslılara ücretsiz sunulur. Ayrıca hesap işletim ücreti, takas ve saklama payı gibi ücretler de yoktur.
2022 yılı itibarıyla hisse senedi hesaplarından alınan ücret ve masraflarda güncelleme yapılmıştır. Yatırım Hesap Bakım Ücreti: Yatırım Hesaplarından tahsil edilmekte olan “Yatırım Hesabı Bakım Ücreti” 01 Ocak 2022 itibarıyla 6 ayda bir 76 TL (yıllık 152 TL) olarak tahsil edilecektir.
Borsada işlem yapmanız için bir bankada vadesiz hesabınız ya da aracı bir kurumda paranız olmalıdır. Bunun için en çok tercih edilen kanallar ise bankalardır. İşlem yapmak için vadesiz hesabınızın olduğu bankaya giderek "Yatırım Hesabı" açtırmak istediğinizi beyan etmeniz gerekir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Hisse satışlarınızın bedeli BIST işleyişi gereği 2 işgünü sonra çekilebilir bakiyenize yansır.
Gelir vergisine tabi gelir unsurları; ticari kazanç, zirai kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlardan oluşmaktadır.
Bu çalışmada gerçek kişi ortaklar tarafından hisse devirlerinin vergisel açıdan ele alınmasına çalışılacaktır. Hisselerin gerçek kişiler tarafından devredilmesi halinde elde edilen kazanç “Değer Artış Kazancı” olarak vergiye tabi olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri