Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzının doğuma hazır olması gereklidir. Yani rahim ağzının açılmaya ve bebeğin çıkışına izin vermeye hazır olması şarttır.
Vajinal muayenelerde rahim ağzı açıklığına dikkat edilmelidir. Doğum ilerledikçe de rahim ağzı incelerek açılmaya başlar. Başlangıçta 1 cm kadar olan bu açıklık doğum ilerledikçe 10 cm açıklığa kadar çıkabilir. Doğum esnasında rahim açıldıkça bebek de rahat bir şekilde dışarı çıkabilir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
İlk vajinal muayenenizde, rahim ağzı açıklığı, yumuşaklığı, bebeğin doğum kanalındaki seviyesi, hangi kısmıyla geldiği değerlendirilir. Genelde, kasılmalar, düzenli, şiddetli ve ağrılı bir hal almaya 4 cm lik açılmada başlar. Düzenli kasılmalarla, rahim ağzı açılması artarak devam eder.
Tıp dilinde doğum indüksiyonu olarak da adlandırılan suni sancı, yalnızca vajinal doğum yapabilecek durumda olan hamile kadınlara uygulanabilir. Suni sancı gerektiren durumların başında, anne karnındaki miadını tamamlanmasına rağmen hala doğum kanalına girmeyen bebek gelebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Normal doğum sancısı gelmediği durumlarda genel olarak yapay yani suni sancı verilerek doğum başlatılır. Doğumun başlamasının bir diğer belirtisi de su gelmesi olarak ifade edilen ve bebeğin içerisinde bulunduğu sıvının boşalmasıdır. Sonrasında ise doğumun başlaması için az bir zaman kalmış demektir.
Özellikle ilk kez doğum yapacaklarda doğuma birkaç hafta kala bebek pelvise girer. Halk arasında bebeğin doğum kanalına girmesi olarak bilinen bu eylemi anne adayları da hissederler.
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
Genellikle kasılmalar sıklaşıp açılma arttıkça su kesesi kendiliğinden açılır ve su gelişi de başlar.
Gebeliğin son aylarında görülen düzensiz aralıklarla gelen, alt karın ve kasıkta hissedilen, şiddeti değişken, karında sertleşme ile birlikte olan, pozisyon değişikliği ile azalan ya da kaybolan, kısa süreli kasılmalar yalancı doğum ağrıları olarak bilinir.
Kasılmalar kısa süreli, ağrısız ve düzensiz olmakla beraber gerçek doğum kasılmalarının sebep olduğu rahim ağzının incelmesi ve açılması gibi durumlara sebep olmamaktadır.
Gerçek Doğum Kasılmalarından Farkı Nedir? Gerçek doğum kasılmaları düzenli, daha uzun süreli ve ağrılı olmaktayken; Braxton Hicks kasılmaları düzensiz, daha kısa süreli ve genellikle ağrısız seyretmektedir. Aktif doğum eyleminde rahim ağzında açılma ve silinme olurken, Braxton Hicks kasılmalarında açılma olmaz.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
İlk normal doğumdaki açılmaların gerçekleşmesi yaklaşık 12-14 saat aralığında sürerken, ikinci veya sonraki doğumunu yapan kadınlar için bu süre 4-6 saate kadar düşebilmektedir. Bunun nedeni de, rahim kaslarının daha önce gereken genişleme ve esnemeyi yaşamış olması ve dolayısıyla daha kolay açılma göstermesidir.
Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar. Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder.
38 haftalık gebelikte sancı olur mu? 38 hafta gebelikte yani gebeliğin sonlarına yaklaştıkça rahim gerilmesine bağlı olarak yalancı sancılar oluşmaya başlar. Kasılmalar düzensiz, sıklığı değişken ve daha çok karnın ön kısmında hissedilir. Dinlenince geçer ve rahim açılmasına sebep olmaz.
Sancıların düzenli ve sık aralıklarla hissedilmesi
Eğer kasılmalar masaj ya da pozisyon değiştirmek ile geçmiyorsa, gittikçe sık aralıklarla hissediliyor ve daha uzun sürmeye başladıysa, sancı sırtta başlayıp karın, kasıklar ve bacaklara kadar yayılıyorsa doğum sancıları başlamış olabilir.
NST sonucunda 40 mm Hg üzeri ve 20 dakika süreyle en az 3 düzenli sancının olması doğum başlamak üzere olduğu anlamına gelebilmektedir.
Anneler arasında erkek bebeğin daha geç doğabildiğine dair birtakım söylentiler olsa da bunun bilimsel bir gerçekliği yok. Bebek kaç haftalıkken doğar, sorusunun cevabı kız ve erkek bebek için farklılık göstermez. Erkek bebekler için geçerli olan doğum vakti, tıpkı kız bebeklerde olduğu gibi 37. ve 41. haftalar arası.
Bu sancılar genellikle ilk olarak karın bölgesinde başlar ve zamanla sırt bölgesine doğru yayılır. Ancak bazı anne adaylarında ise sırt ve bel kısmından başlayarak karın bölgesine geçiş yaptığı görülür. Dolayısıyla sancının hissedilme şeklinin kişiden kişiye değiştiği söylenebilir.
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir. Anne adayları bu tıkacın atılmasını, pembe, sümüksü bir kanama olarak ifade ederler. Bu durum doğumun çok yaklaştığının habercisidir.
Karında öne doğru çıkan dikilen bir sertlik olduğunda elinizi karnınıza koyduğunuzda bir basketbol topu hissediyorsanız, bilmelisiniz ki, bu sizin rahminizin kasılmasından dolayı sertleşerek bu bulguyu vermesine yol açar.
Anne karnındaki bebek, genellikle 31. haftadan sonra baş aşağı pozisyon alır. 35. haftadan sonra bebek çok düşük ihtimalle pozisyon değiştirir. Doğum için uygun pozisyonu alan bebek 36. haftada doğum kanalına girer.
Normal doğum sancılarının başlaması için, beyinde hipofiz adı verilen bölgeden oksitosin hormonu belirli miktarda artarak salgılanır. Bu hormon, düzenli rahim kasılmalarını başlatarak, rahim ağzında açılmaya sebep olur.
Sırtta başlayıp karna yayılan bu sancılar, çok sık geldiği zaman gerçek doğum belirtisini oluşturmaktadır. Kasılmaların giderek sık ve düzenli hale gelmesi; her zaman olmasa da genellikle düzenli olmasıyla gerçek doğuma işaret oluşturmaktadır. Bu kasılmalar, doğum ilerledikçe şiddetlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri