Urfa'ya özgü şıllık tatlısı tarifi.
Şanlıurfa'da ne içilir sorusunu cevabı Gaziantep'te olduğu gibi değişmiyor. Menengiç kahvesi!
20. yüzyılın başlarına kadar Osmanlı döneminde Ruha adı kullanılmış olup daha sonra muhtemelen halk dilinde Türkçe söylenişi kabul görerek Urfa'ya dönüşmüştür. 1984 yılında, Millî Mücadele dönemindeki önemine işaret etmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla şehre Şanlıurfa adı verilmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap, Çerkes ve Türkler de yaşamaktadır. İlçe nüfusunun çoğunluğu Kürt ve Zazalar meydana getirir ve az bir kısmı Kırmanç olup, Karacadağ ile Karakeçi yörelerinde Türkmenler, ilçede çok az da Arap vardır.
Kürtçe ve Arapça konuşurlar. Hanefi mezhebine bağlıdırlar.
Şanlıurfa'da yetiştirilen, 22 Ağustos 2019 tarihinde menşe işareti ile tescillenen Karaköprü narı; IV. Murat'ın Bağdat seferine giderken ve dönerken Karaköprü'ye uğradığında yediği ve suyunu içtiği, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde belirttiği ve türkülere konu olan nardır.
İlde en çok ekilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, pamuk, mercimek, susam, nohut, karpuz, kimyon, biber, mısır, domates ve patlıcan gelmektedir.
Şanlıurfa Sıra Gecesi Yapan Yerler Urfa'da sıra gecesi yapan yerler arasında ilk sırada Cevahir Han gelmektedir. Bu mekân şehrin en eski hanlarından biri olma özelliğini taşımaktadır.
Sonuç olarak Şanlıurfa 3 etnik grup açısından da birbirine yakın nüfusa sahiptir. Araplar %38 Kürtler %30 Türkler ise %25 civarı nüfusa sahiptir. Zazalar ise %7 civarı nüfusa sahiptir.
Bu şehir önce Arach ve daha sonra zaman süreci içinde Erech, Orhay, Edessa ve Ruha isimlerini almıştır. Urhai veya Orhay ismi, Urfa'nın ilk sakinleri olan Arami – Süryanilerin verdiği isimdir. Daha sonra Urfa'ya gelen Helenler Edessa ismini verdiler. Helenlerin verdiği Edessa ismi “suyu bol” anlamına gelmektedir.
Ekipler, koruma altındaki olan çöl varanının güvenli bir bölge gitmesini sağladı. Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesinde nesli tükenme tehlikesinde olduğu için koruma altına alınan çöl varanı görüldü. İlçe kırsalında vatandaşlar, tarlada nesli tükenme tehlikesi yaşadığı için koruma altına alınan çöl varanı gördü.
Şanlıurfa'ya özgü yemekler arasında lahmacun, etsiz çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, şabut balığı, üzlemeli pilav, ciğer kebabı, içli köfte, yöresel çorbaları, şıllık tatlısı, aya köftesi, ağzı açık, ciğer kebabı gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Kara ikliminin hakim olduğu Şanlıurfa'da yazlar çok sıcak, kışlar ise tam tersine çok soğuk geçer. Bu sebeple şehri gezmek için en uygun dönem ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
Buzdolabı magneti, yöresel kumaşlar, yöresel kıyafetler, halı ve kilimler, cevizli pekmezli sucuk, isot biberi, bakır eşyalar, taş süslemeleri, Urfa akıtması, Urfa peyniri, menengiç gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.
Osmanlı döneminde Oğuz/Türkmen oymaklarından Karakeçililerin Urfa bölgesine yoğun bir şekilde yerleştikleri bilinmektedir. Karakeçililer Kayı boyunun büyük oymaklarından biridir.
Şanlıurfa'da 70'e yakın aşiret var. İzollar, Bucaklar, Şeyhanlılar, Mersaviler ve Biniicil aşiretleri nüfus açısından sıralamada ilk 5'i paylaşıyor. Diğer aşiretler ise alfabetik sıraya göre şöyle; - Kırvar Aşireti: Siverek'te otururlar.
KARAKEÇİLİ AŞİRETİ'NDE BAŞLIK PARASI
Bu aşiret, kızın aşiretteki yerine göre, 10 ila 15 milyar lira arasında başlık ve 1 kilograma kadar altın takı istiyorlar. Diğer aşiretler arasında ise başlık parası 1 ile 3 milyar lira arasında değişiyor. Bu aşiretler, takı konusunu erkek tarafına bırakıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri