Şantiye şefi olmak için; inşaat mühendisliği, inşaat teknolojisi veya ilgili bir alanda lisans eğitimi şarttır. Eğitim sonrasında herhangi bir inşaat firmasında stajyer olarak görev yapmak gerekir. Bu meslek için inşaat sektöründe en az 5 yıllık bir tecrübe gereklidir.
Üniversitelerin İnşaat Mühendisliği, Mimarlık ya da Makine Mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişiler, şantiye şefi olur. Şantiye şefi, inşaatların düzeninden sorumlu kişidir. Teknik sorunlarından muhasebe sorunlarına kadar pek çok şeyle şantiye şefi ilgilenir.
İnternet üzerinden yapılan başvuruların incelenerek onaylanması için başvuru sahibinin ikamet ilinde bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bir dilekçe ile başvurulması gerekmektedir.
Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği ekinde yer alan Şantiye Şefliği Hizmet Sözleşmesini (EK-1) yapı müteahhidi ile imzalanarak (EK-2)deki taahhütname ile birlikte şubemize dilekçe ekinde başvurulması durumunda MMO ŞANTİYE ŞEFLİĞİ BELGESİ düzenlenebilecektir.
İlgili 43 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Şantiye Şefi 2023 yılında ortalama 37.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Şantiye Şefi , Ocak 2023 yılında ortalama 30.360 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 18.744 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Melih Coşar. MADDE 10 – (1) Şantiye şefinin, yapım işinin uzmanlık alanına uygun olmak üzere mimar, mühendis veya bunlara ilişkin teknik öğretmen veya tekniker olması şarttır.
Şantiye Şefliği ve Yetki Belgeli Usta Çalıştırılması
(3) 5 inci maddenin ikinci fıkrasındaki yapılar hariç, yapı ruhsatına tabi tüm yapılarda şantiye şefi bulundurulması zorunludur. (4) Yapı müteahhidi, bu maddedeki şartları haiz olması halinde şantiye şefliğini üstlenebilir.
tşkler.. Cevap : SGK da fiili çalışma karşılığı sigortalı olma esası vardır. Kişi Şantiye şefliği yapıyorsa 4a sigortalısı olmalıdır.
RUHSAT İÇİN SADECE BELEDİYE İMZASI YETERLİ
İnşaat izni alırken yapı ruhsatı formuna; denetim firması, proje mimarı, inşaat-elektrik-tesisat için mühendisler, müteahhit, belediyede şef, daire başkanı gibi ayrı ayrı kişilerin imzası gerekiyordu. Artık sadece belediyenin bir imzası ile inşaata başlanabilecek.
eleman.net verilerine göre, İnşaat Şefi 2023 yılında ortalama 34.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İnşaat Şefi , Ocak 2023 yılında ortalama 27.720 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 17.072 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
3194 sayılı İmar Kanununun 28. Maddesi uyarınca, yapım işlerinde şantiye şefi bulundurulması zorunludur. Şantiye şefliği, hukuki, idari, cezai ve mesleki yetki ve sorumlulukları haiz, kimi sorumlulukların yapının tamamlanmasından sonraki 15 yıl süre ile devam edeceği, son derece ağır ve riskli bir görevdir.
Şantiye Şefi Oda Kayıt Belgesi, Mimarın şantiye şefliği üstleneceği yapıya ilişkin kurum ve kuruluşlara vermeden önce ilgili Mimarlar Odası biriminden aldığı belgeyi ifade eder.
Bu sorumluluğun süresi; yapı kullanma izninin alındığı tarihten itibaren, yapının taşıyıcı sisteminden dolayı on beş yıl, taşıyıcı olmayan diğer kısımlarda ise iki yıldır [6].
Yeni mezun mühendis ve mimarlar büyük şantiyelerde şantiye şefi olamayacak! Yayımlanan şantiye şefleri hakkındaki yönetmeliğe göre bir şefin 4.500 m²'yi geçmeyen bir sahada şef olabilmesi için daha önce 1.500 m²'yi geçmeyen bir işte şantiye şefi olarak işin tamamında görev alması gerekiyor.
(3) Şantiye şefi aynı anda en fazla beş ayrı yapım işinin şantiye şefliğini üstlenebilir. (4) Mimar veya mühendis unvanlı şantiye şeflerinin aynı anda üstleneceği farklı yapım işlerinin tamamının yapı inşaat alanı toplamı 30.000 metrekareyi geçemez.
Şantiye şefi olmak için genellikle inşaat mühendisliği, mimarlık veya ilgili bir alanda lisans derecesine sahip olmak gerekir. Ayrıca, inşaat sektöründe tecrübe edinmek de bu meslek için önemlidir. İlk adımda lisans eğitimini tamamlayarak ilgili alanda bir diploma almış olmanız gerekir.
Şantiye şeflerinin statülerine göre sigortalılık durumları şöyledir; Gelir vergisi mükellefiyeti ya da şirket ortağı olan mimar ve mühendislerin şantiye şefi olması halinde ayrıca hizmet akdine (5510 – 4/a) tabi sigortalılık aranmaz.
c) Projelerin ilgili idarece onaylanmasından sonra, yapı ruhsatının yapı denetim kuruluşu ile ilgili bölümünün, kuruluşu temsilen, ortakları veya kuruluşça yetkili kılınmış inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi veya mimar olan personeli tarafından imzalanmasını sağlar.
Şantiye Şefi, Yapı Denetim Kanununa tabi bir yapıda görev üstlenmiş ve yapıda ruhsata aykırılık söz konusu ise, memur gibi kabul edilerek görevi kötüye kullanma suçundan yargılanarak ceza alabilecektir. Aksi takdirde, TCK 184.maddesi gereğince imar kirliliğine neden olma suçu isnadıyla yargılanacaktır.
4708 sayılı Kanun kapsamında, yüklenici ve onu temsilen görevlendirilen şantiye şefi, yapım işlerindeki kusur ve hasardan dolayı müteselsilen sorumludurlar.
Yargıtay, inşaattan düşerek hayatını kaybeden işçinin ölümünden, inşaat şirketi sahibinin değil, koruyucu malzemelerin kullanılmasının sağlanmasının, denetlenmesinin ve bu hususta işçilerin bilgilendirilmesinden şantiye şefinin sorumluluğu olduğuna hükmetti.
MADDE 9- (1) a) Şantiye şefinin işin gerektirdiği uygun meslek grubunda olup olmadığını kontrol eder. f) Görevden ayrılan şantiye şeflerini e-Şantiye Şefi sistemine işler, bu yapılarda yeni şantiye şefi görevlendirilinceye kadar yapının devamına müsaade etmez.
İnşaat Şefi Olmak İçin Gerekenler
İnşaat mühendisi olan kişiler, TMMOB'a (Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği) üye olup herhangi bir inşaat şirketinde ya da devlet kurum ve kuruluşlarında çalışıp deneyim kazandıktan sonra inşaat şefi olmaya hak kazanır.
Buna göre; yapı inşaat alanı 1.500 metrekareyi geçmeyen en fazla 4 iş, 4 bin 500 metrekareyi geçmeyen 3 iş ve 7 bin 500 metrekareyi geçmeyen 2 iş aynı anda üstlenilebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri