Santral venöz kateter öncelikli olarak boyun ve üst kol bölgesi ana toplardamarlarına takılır. Bunun dışında nadiren de olsa kasık bölgesindeki ana toplardamarlar da tercih edilebilir.
Perkütan santral venöz kateterizasyon için 13 bebekte subklavian, femoral, juguler ven gibi büyük venler; 13 bebekte de antekubital, safen ve temporal venler gibi periferik venler kullanıldı.
Kateter; vücut boşluğuna, direkt olarak damar içine veya kanala takılabilir. Farklı uygulamalar farklı kateter kullanımını zorunlu hale getirir.
Hemşirelerin kateterizasyon işlemine katılması
Glaskow da tunelli santral venöz ka- teterlerin yerleştirme işlemi cerrahlar ve radyoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Santral venöz kateter, intravenöz erişimi, hemodinamik monitorizasyonu ve kan örneklemesi yapabilmemizi sağlayan, santral ven içerisine (subklavyen, juguler, femoral) yerleştirdiğimiz bir kanüldür.
İlgili 35 soru bulundu
Palpe edilen nabzın üzerinden 1cm medial ve 1cm kaudale 45◦'lik açıyla artere paralel olarak ponksiyon iğnesi ile negatif basınç uygulanarak cilde girilir ve iğne ilerletilir. Kateter Ucunun Yerleşimi; Santral venöz kateterin ucu sağ atriyum ile sağ ventrikül arasında olmamalıdır.
Santral venöz kateterizasyon (SVK), yoğun bakım ünitelerinde, ameliyathanelerde monitörizasyon ve venöz yol açmak amacıyla uygulanır.
Tünelsiz (geçici) kateterler: Bu tip kateterler tünelsiz olup, kısa süreli (4-6 hafta) kullanımlar için uygundur.
Sonda tipleri
Foley kateterin aksine ucunda balon yoktur ve bu nedenle yerinde kalaması mümkün değildir. Çocuklarda veya sadece idrar numunesi almak için kullanılabilir. Tiemann kateteri,prostatik üretranın eğriliğinden geçmeyi kolaylaştıran kavisli bir uçla tasarlanmıştır.
Teknik alt yapısı yeterli olmayan acil servislerde serum setinden elde edilen U borusu yöntemi santral venöz basınç ölçmede halen kullanılan bir yöntemdir. Çalışmamızda; serum setinden yapılan U borusu yöntemi simüle edilerek, santral venöz basıncın ne kadar doğru ölçüm yapılabildiğini tespit etmeyi amaçladık.
Santral Venöz Kateter Hangi Ana Toplardamara Yerleştirilir? Santral venöz kateter öncelikli olarak boyun ve üst kol bölgesi ana toplardamarlarına takılır. Bunun dışında nadiren de olsa kasık bölgesindeki ana toplardamarlar da tercih edilebilir.
Santral venöz kateter
Genellikle yoğun bakım ünitesinde kalan hastalar, uzun zaman ilaç tedavisi gören kişilerde bu kateter türünden yararlanılır. Yaşamsal fonksiyonların takibinde önemli olan bu kateter serum verilmesini, kan alınmasını kolaylaştırır.
En sık olarak boyundaki juguler ven veya köprücük kemiğinin altındaki subklavian ven giriş yeri olarak kullanılır. Öncelikle, ultrason eşliğinde klavuz telle toplardamara girilir. Sonrasında lokal anestezi ile port kateterinin yerleştirileceği ciltaltı cebi oluşturulur.
Nedir? Santral venöz kateterizasyon, özellikle boyun bölgesinden giriş yapılmak üzere belli başlı büyük toplardamarlar içine ince borular yerleştirip, her an sıvı vermeye, ilaç vermeye, kemoterapi vermeye ve diyalize girmeye hazır damar bağlantısı kurulmasıdır.
Santral Venöz Kateter setlerimiz; tek lümenli, çift lümenli, üç lümenli ve dört lümenli olup, iğneli ve iğnesiz standart, iğneli ve iğnesiz pediyatrik setler olarak gruplandırılabilir. Kalınlık olarak 7, 8 ve 8,5 Fr ürünlerimiz mevcuttur.
Santral venözkateterizasyonda ve erken dönemde enfeksiyon, troboemboli ve hava embolisi, hematom, aritmi, pnömotoraks, hemotoraks, , kardiyak perforasyon, kardiyak tamponad, komşu sinir ve damarlarda travma gibi komplikasyonlar görülebilmektedir2.
Sonda hastaya mutlaka bilinçli ve uzman bir kişi tarafından takılmalıdır. Bilinçsizce takılan sonda idrar yollarına zarar verebilir. Acil durumlarda ve diğer durumlarda takılan sondaların doğru ve uygun bir şekilde takılması gerekir.
Kadın Sondası Nasıl Takılır? Kadın üretrası yaklaşık 4 cm uzunluğunda olup, vajinanın üst kısmında, klitorisin altında iki labia arasında gizlidir. Hastanın altına idrar damlamaması için bez serilip, hasta sırt üstü yatırılır ve dizleri bükülür. Bacakları birbirinden ayrılarak açık hale getirilir.
Bu sondalar, iki yollu sonda ve üç yollu sonda olmak üzere iki çeşittir.
Hasta supin pozisyonda ve yüzeyel nefes alıp verirken ölçülen IVCCI değeri ile IVC çapının kombine olarak kullanılmasıyla CVP'nin normal (0–5 mmHg), orta (5–10 mmHg) ya da yüksek (10–20 mmHg) şeklinde tahmin edilmesi önerilmektedir.
SVK'ler; yoğun tedavi gereksinimi olan hastalarda sıvı replasmanı, uzun süreli total parenteral beslenme, kan ve kan ürünleri transfüzyonu, ilaç uygulamaları, venöz sklerozan madde verilmesi gibi amaçlarla kullanılmaktadır1,3,4.
Santral venöz basınç, torasik vena kavadaki kan basıncıdır. Bu bölge, kalbin sağ atriyum bitişiğinde bulunmaktadır. Bu değer, sağ atriyal basıncını göstermektedir. Sağ ventriküller dolumunun ana belirleyicileri arasında gösterilmektedir.
Göğüs ön kesiminde cilt altına yerleştirilen port dışı metal ya da sert plastik, içi özel bir madde ile kaplıdır. Bu portların bir uçundan ince kateter denilen borucuklar kalbin büyük toplardamarına kadar ulaşır. Port cilt altına yerleştirildiğinden dolayı dışarıda herhangi bir kısmı bulunmaz.
Kemoterapi PORTU yaygın olarak bir çok branş doktoru tarafından takılmaktadır. Başta Girişimsel radyoloji uzmanları, Genel Cerrahlar ve Anestezistler olmak üzere bir çok uzmanlık branşı Kemoterapi PORTU nu takabilmektedir.
Hemodiyaliz tedavisi için şahdamarı, köprücük altı ven ya da femoral ven kateteri yerleştirilerek CVC uygulaması cerrah tarafından yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri