Yay lastiği gerer ve yağ kaçırmasını engeller. Bu sayede krank keçesi yağı hapseder. Fakat araçlar kilometre yaptıkça bahsi geçen yaylar, gevşer ve lastiği sıkamaz hale gelir. Bunun sonucunda ise yağ kaçırmaya başlar.
Aks keçesinin değişim fiyatı
Eğer tavsiyelerimize uyup vites kutusunun yağını değiştirmeye karar verirseniz size toplam maliyeti ortalama yaklaşık olarak 250 TL'yi bulacaktır. Her iki aksın keçesini değiştirip üzerine vites kutusunun yağını eklemek isterseniz de ortalama olarak 300 TL'ye bu işlemi yaptırabilirsiniz.
Şanzıman yağı sızıntısı olan bir araç, yola elverişlilik muayenesinden geçemez. Şanzıman yağı kaçakları, muayenede başarısızlığa yol açabilecek en önemli katkıda bulunan faktörlerden biridir. İster motor, ister şanzıman yağı olsun, her türlü yağ kaçağı, muayene sırasında sorun yaratabilir.
Şanzımanla Motor Birleşim Noktasında Yağ Kaçağı
Bu yağın dışarı sızmaması için keçe ve conta gibi parçalar kullanılır. Bu parçaların zarar gördüğü durumlarda yağ azalır ve şanzıman hasar görmeye başlar.
İlgili 35 soru bulundu
Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin. Bununla birlikte, bir şanzımanı tamir ettirmenin maliyeti, bir şanzımana revizyon yaptırmak veya tamamen değiştirmek için ne kadar harcayacağınıza kıyasla sönük kalır.
Şanzıman yağı eksildikçe aracın şanzımanından ses gelmesi, vuruntu sorunu ve vites değişikliği sırasında zorlanmalar meydana gelmektedir. Durum ciddiye gittikçe vites değişimi yapılamayacak duruma gelebilir. Buda aracın performansının düşmesine ve aşırı yakıt tüketimine sebep olmaktadır.
Yağın şanzıman haznesinden dışarıya akmasını önlemek için kullanılan malzeme, şanzıman keçesidir. Şanzımanla ilgili arızaların çoğu, şanzıman keçesinin zamanında değiştirilmemesinden dolayı ortaya çıkar.
Motordan farklı olarak orta kısımda bulunan şanzıman, yağ kaçağı olduğunda aracın orta kısmında yağ birikmektedir. Fakat yağ kaçağı motordan geliyorsa yağ birikimi ön tarafta olacaktır. Şanzıman yağ kaçağı tespitinin en kolay yolu aracın altını kontrol etmektir. Diğer bir yöntem ise aracın sesi ve performansıdır.
Motor yağ kaçakları nasıl önlenir? Motor yağ kaçağını önlemek için alınabilecek tedbirler; düzenli bakım yapmak, doğru yağı kullanmak, sürekli yüksek hızda kullanmamak, motor parçalarını doğru biçimde takmak ve aşırı ısıdan korumak şeklinde özetlenebilir.
Bu nedenle, otomatik şanzıman yağı için değişim zamanınızı belirlerken aracınızın kullanım kılavuzunda önerilen zaman çizelgesine göre hareket etmeniz doğru olacaktır. Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder.
Bu durum ise motordaki baskıyı artırır ve motorun ömrünün kısalmasına neden olur. Aracınızdaki yağ kaçağı, aracınızın mekanizmasını oluşturan parçalarında yıpranmasına, aşınmasına ve çeşitli problemlerin oluşmasına neden olur. Ayrıca bu durum, yağ kaçağını önlemekle görevli olan keçelerin eskimesine neden olur.
Bu contada en ufak bir aşınma olduğunda yağ kaçakları meydana gelecektir. Krank keçesinin değişimi bazı araç modellerinde çok kolay olurken, bazılarında çok zor olmaktadır. Krank keçesinden dolayı yağ kaçağının masrafı 500 ile 1500 TL arasında tutacaktır.
Bunun için bir yağ giderici spreyden yardım almanız gerekir. Piyasada mevcut birçok yağ giderici sprey markası olsa da, bizim tavsiyemiz WD-40 Özel Yağ Giderici. Bu hızlı etkili, çözücü bazlı yağ giderici, kalıntı bırakmadan motorunuzdan yağı ve pisliği etkili bir şekilde giderebilir.
Yücel bey krank keçesi bozulursa motor yağı eksilir.
Yağ kaçağı motor veya şanzıman kısmında ise hafif kusur olarak değerlendirilmektedir. Motor ve şanzıman yağ kaçakları aracı hayati tehlikeye maruz bırakmayacak kusurlardır.
Şanzıman aracın en önemli parçalarından biridir ve bu parçanın bakımı yapıldıkça ve baskı balata yenilendikçe kolay kolay tamir istemez. Tamir istediğinde ise ortalama 8-10 bin TL masraf çıkarabilir.
Motorda şanzıman yağını kontrol etmek için farklı bir yağ çubuğu bulunur. Şanzıman yağ çubuğu, motor yağı kontrolünde olduğu gibi dışarı çekilerek temizlenir ve tekrar yerine takılır. Daha sonra şanzıman yağı seviyesini ve kalitesini kontrol etmek için şanzıman çubuğunu tekrar dışarı çekebilirsiniz.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Genel olarak, şanzıman tamiri birkaç saat ila birkaç gün arasında değişebilir. Ancak, daha karmaşık tamirler veya nadir yedek parçaların temini gerektiren durumlarda tamir süresi daha uzun olabilir. Tamir süresi, aracın marka ve modeline, tamirin yapılacağı servisin yoğunluğuna ve uzmanlığına da bağlıdır.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Sürücü kaynaklı en sık yapılan hatalardan bir diğer ise bakımların sık yapılmaması ya da eksik şekilde yapılmasından kaynaklanıyor. Motor yağının ve filtrelerinin doğru sıklıkta değiştirilmemesi, araç çekişini direkt olarak etkiler.
Yağ karterinin tabanında bulunan yağ tahliye tıpası da motor yağında sızıntılara sebep olabilir. Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın altının sert darbe alması gibi durumlarda sızıntılara neden olur. Motor silindirlerinin üstünde bulunan valf kapakları yağın sızmasını önleyen elemanlardır.
Yağ çubuğunu çektikten sonra içerisindeki şanzıman yağının rengine çok dikkat edin. Yağ içinde uzun süre döner ise içinde özelliğini yitirmeye başlar ve iyi bir yağa göre renk değişimine uğrar. Vites kutusu yağı motor yağında olduğu gibi açık kahverengi değil, hafif kırmızı bir yapıda olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri