Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Şanzıman Vuruntusu nasıl geçer?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şanzıman Vuruntusu nasıl geçer?

Tork konvertörlü yani tam otomatik olarak tanımlanan şanzımanlarda, vuruntu olayının altında genellikle eksik yağlama yer almakta olup şanzıman yağının değiştirilmesi ve sistemin bakımının yapılması bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: otoraf.com

Şanzıman Vuruntusu neden yapar?

Sonuç olarak otomatik vites geçişlerinde sarsıntı olmasının sebepleri arasında; şanzımana yağ sızıntısı, balataların aşınması, şanzıman kulaklarının işlevini yitirmesi yada genel bakımının eksik yapılmış olması seçenekleri en yaygın görülen sebeplerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: otopratik.com.tr

Şanzımanda vuruntu nasıl anlaşılır?

Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder. Bu sesin sebebi genellikle vitesin tam olarak geçememesi ve dönen parçaların ani hareketinden kaynaklı olup sorunun kaynağı tam otomatik ve yarı otomatik araçlarda farklılık gösterebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Otomatik şanzıman vuruntu nasıl giderilir?

Peki bu sorun nasıl giderilir? Vuruntu yapan şanzımanın dağıtılıp tamir takımı değiştirilip contası balatası pistonu balatası, brakesi değiştirilerek tamir edilir. Bunun yanı sıra hidrolik beynin selenoidleri açılıp tamir takımı değiştirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: otomatiksanzimanservisi.com

Araç kalkarken neden vuruntu yapıyor?

Kalkış yaparken oluşan vuruntunun sebepleri; Arkadan itişli araçlarda şaft mafsallarında oluşan deforme, kalkış esnasında vuruntu oluşmasına sebep olabilir. Şaft sökülerek mafsalları değişir ve sorun çözülür. Diferansiyelde oluşan boşluklar, kalkış esnasında ve vites değişimlerinde vuruntu oluşturabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arabam.com

Otomatik Şanzıman Isınınca Vuruntu? Otomatik Şanzıman Isınınca Gitmiyor ise Neden Olur

İlgili 15 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Vuruntuyu önlemek için neler yapmalıyız?

Vuruntunun Önlenmesi

Giriş basınç ve sıcaklıkları düşük tutulmalıdır. Motor hızı, yanma hızını artırarak ve son gaz bölgesi basınç ve sıcaklığı değiştirerek vuruntuyu etkilemektedir. Motor uygun devrinde çalıştırılmalıdır. Mümkün olan en düşük ateşleme avansı verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tesisat.org

Şanzıman vuruntu yapar mı?

Şanzıman yaylarının aşınması, paslanması ve deformasyona uğraması halinde meydana gelen vuruntu oluşabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: experix.com.tr

Vuruntu neden olur?

Motor Vuruntusu hava-yakıt karışımının buji marifetiyle değil de bölgesel olarak aşırı basınç ve sıcaklığın etkisiyle kendiliğinden yanması ve bunun sonucunda çok hızlı basınç yükselmesi ile duyulabilir bir ses oluşturan kendiliğinden tutuşma olayına vuruntu denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iggnita.com

Şanzıman yağı bittiğini nasıl anlarız?

Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: otopratik.com.tr

Şanzıman bozuksa nasıl anlaşılır?

Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: obdbilisim.com

Şanzıman Beyni vuruntu yapar mı?

Bu durumda otomatik şanzıman beyin arızası belirtileri kendini gösterir. Otomatik şanzıman beyninde bir sorun olması durumunda vites değiştirirken vuruntu, vites gecikmesi, vites yok, şanzıman koruması gibi çeşitli arıza belirtileri olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilimoto.com

Şanzıman değişimi ekspertiz çıkar mı?

Tam Otomatik Vitesli Araç

Ayrıca oldukça hassas bir vites geçişine sahip olan tam otomatik vitesli araçlarda vites kutusu, şanzıman, debriyaj ve bilgisayarlı destek birimi oto ekspertiz kapsamında yer alıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arabam.com

Şanzıman titreme yapar mı?

En Yaygın Otomatik Şanzıman Sorunları

Mekanik aksamlar aşındığında veya yağ özelliklerini kaybettiğinde vites değişimlerinde tekrarlayan sorunlar oluşmaya başlar. Özellikle kalkışlarda titreme yapıyor sorunu, otomatik şanzımanda sorun olduğu anlamına gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vegaotomatiksanziman.com.tr

Araba Motoru neden Vuruntulu çalışır?

Motor vuruntusu silindirde bulunan yakıtın zamanından önce patlamasıyla gerçekleşir. Normal çalışma sırasında, buji yanma işlemini başlatılır ve silindirdeki tüm yakıtı yakar, böylece patlamayı kontrol eder. Silindirlerde yakıt ve havanın kendiliğinden ateşlemesi motorun vuruntu sesi yapmasına neden olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arabam.com

Şanzıman dağılırsa ne olur?

Dişlilerin kırılması veya dağılması gibi bir durumda arabanın hareket ettirilmesi zor olacaktır. Dişlilerin dağılması bütün vitesleri etkiler ve aracın hareket etmesini engeller.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: profesyonelotoservis.com

Şanzıman yağı tekleme yapar mı?

Yağ soğutucu arıza belirtileri öncelikle aracın ikaz ışıkları ile kendini göstermektedir. Bir süre sonra aracın motorundan ses gelmeye başlar ve motorun performansı düşer. Öte yandan aracın motorundan ses gelmesi ve tekleme yapması da şanzıman yağ soğutucunun arızalanması anlamına geliyor olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: autokingekspertiz.com.tr

Şanzıman yağı ömrü kaç yıl?

Bu nedenle de şanzıman yağı, aracın kullanıldığı şartlara ve kullanılan yağın tipine göre genellikle 60.000km ile 200.000km aralığında arasında özelliğini kaybeder ve değişim gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sekizsilindir.com

Şanzıman yağı az ise ne olur?

Vites geçişlerinde vuruntu olması, geçiş esnasında çok ses çıkması, vitesin kolaylıkla geçmemesi gibi durumlar şanzıman yağının eksilmesinden kaynaklı olabilir. Şanzıman yağının eksilmesi ve bitmesi durumunda şanzımandaki metal parçalar birbirine her değdiğinde daha çok aşınır ve gittikçe durum daha kötü olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: autokingekspertiz.com.tr

Şanzıman yağı biterse hararet yapar mı?

İki parçanın sürtünerek birlikte çalışması aşınmaya ve yüksek ısıların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Şanzıman da bu sürtünme katsayısını düşürmek ve ortaya çıkacak yüksek ısının engellenmesini sağlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: autokingekspertiz.com.tr

Vuruntuyu azaltan faktörler nelerdir?

Vuruntuya Karşı Tedbirler
  • Sıkıştırma oranı küçültülür.
  • Aşırı doldurmadan kaçınılır.
  • Emme havası sıcaklığı düşürülür.
  • Soğutucu akışkan sıcaklığı küçültülür.
  • Yanma odası ve silindir cidar sıcaklıkları düşürülür.
  • Yük azaltılır, yani gaz kelebeği tam gazdan kısmi gaza getirilir.
  • Ateşleme avansı küçültülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: motordersi.com

Vuruntu olayı nedir?

Vuruntu, yanma odasında bulunan piston üst ölü noktaya (ÜÖN) yaklaşırken, henüz daha ulaşamadan hava ve yakıt karışımının yüksek basınç ve sıcaklığın etkisiyle kendiliğinden yanması olayıdır. Vuruntu bir kontrolsüz yanma olup istenmeyen bir zamanda gerçekleşmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: otorapor.com

Vuruntu sensörü nerede olur?

Vuruntu Sensörü Nerede Bulunur? Motorun içinde veya üzerinde bulunur. Bir vuruntu sensörü tipik olarak doğrudan motor bloğunun dışına takılır, ancak bazı durumlarda emme manifoldunun altında bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arabam.com

Şanzıman Kulağı arızası nasıl anlaşılır?

Motor kapandıktan sonra ortaya çıkan güçlü titreşim, motor kulağı arızasının habercisidir. Sürüş sırasında hissedilen yoğun titreşim motor kulağı arızası kaynaklı olabilir, Yüksek devirde araç sürerken gaz verme ve bırakma sırasında aracın zıplaması da motor kulağı arızasından kaynaklı olabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: otopratik.com.tr

Şanzıman yağı kaç km de bir değişir?

Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lexus.com.tr

Şanzıman arızası neden verir?

Otomatik Şanzıman Arızasına Neden Olan Hatalar

Otomatik şanzıman yağının eksik olması ve gerekli yenilemenin yapılmaması. Sert kalkışlarda arabayı hareket ettirme hatasına düşmek. Vites tuşuna basmadan yapılmaya çalışılan vites geçişlerinin şanzıman kutusu içindeki parçaları zorlaması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: otopratik.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT