şanzımana 90 numara şanzıman yağı koyacaksın. motorada ayrıeten 10-40. ikisini karıştırma doldururken dikkat et. yüksek cc motorların bile şanzıman yağı olmuyor. arkadaşının bahsettiği yapı tahliye etme yerlerinin farklı olmasıdır.
Peki 10w 40 motor yağı hangi araçlarda kullanılır? Binek araçların çoğunda kullanıma uygun olan bu yağ tipi SUV, kamyonet ve minibüs tarzı araçlarda da kullanılabilmektedir. Eski tarz teknolojilere sahip motorların yer aldığı araçlar için özellikle etkilidir.
Sanayide bazı ustalar ucuz diye 80W90 öneriyorlar sakın koymayın vites geçişleri zorlaşır. Kesinlikle 75w numara yağ konulmalı.Fiat Marea aracımda 80-90 şanzıman yağı konulması yüzünden sekromeç ve 3 vites dişlisin değiştirmek zorunda kalmıştım.
ATF direksiyon yağı ve diferansiyel yağı gibi özel şanzıman yağı türleri, farklı şanzıman sistemleri ve araçlar için gereklidir. ATF, otomatik şanzımanlar için özel olarak tasarlanmış bir şanzıman yağı türüdür.
Doğru şanzıman yağı ise araçtaki şanzıman çeşidine göre belirlenir. Tıpkı motor yağında olduğu gibi, şanzıman yağının ömrü de otomobil üreticileri tarafından belirlenir. Şanzıman yağı kullanımı, hiçbir zaman aksatılmamalı, belirli periyotlarla yağın değişimi yapılmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Castrol Syntrans Multivehicle 75W-90, çoğu binek otomobil manuel şanzımanı için önerilen tam sentetik şanzıman yağı.
Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar. Bu yağlar dişliler ve diğer şanzıman ekipmanlarının sürtünmesini en aza indirerek, araca hareket kabiliyeti sağlar.
Çoğu üretici manuel şanzımanlı araçlar için her 100 bin kilometrede şanzıman sıvısının değiştirilmesini öneriyor. Aynı şekilde otomatik vitesli araçlarda şanzıman yağının da 60 ila 100 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Motor yağı ve Şanzıman sıvısı, aracınızın motor sisteminin optimum işlevselliği için gerekli olan temel sıvılardır. Şanzıman yağı direksiyon ve vites sistemi için gerekirken motor yağı motorda çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
Aracın önemli parçalarından biri olan aktarma organının dişlilerin sağlamlığı açısından ısınmaması ve düzenli aralıklarla bakımının yapılması gerekir. 80 numara, 90 numara şanzıman yağı sıvı seviyesinin korunmasını ve düzgün bir şekilde kaymasını sağlayarak aracınızın sorunsuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Şanzıman yağının eksikliği sonucunda bizlere verebileceği zarar eksildiği oranla doğru orantılı bir şekilde değişir. Bir binek araç ortalama olarak 3-4 Litre aralığında şanzıman yağı alır.
Şanzımanda ne kadar yağ olması gerektiği, araç modelinden modeline değişkenlik gösterir. Ancak yaygın olarak kullanılan 1,4 gibi ortalama bir motor hacminde 3-4 litre şanzıman yağı bulunur. Şanzıman yağı bir litreye kadar eksildiğinde dişliler bunu tolere eder.
10 40 motor yağları değişik yakıt türleri ile çalışan araçlar için de yüksek uyum gösterir. Bu noktada 10 40 motor yağı dizel araçlar için olduğu gibi benzinli ve LPG'li araçlardaki kullanıma da uygundur.
saygılar.. 10-40 daki 10 soguk havada yagın aldığı akışkanlık derecesini gösterir.15-40 daki 15 soğuk havada digerinden biraz daha kalın.
Motor içerisindeki lastik keçe ve supap lastiklerinin yumuşak kalmasını sağlayarak yağ sızıntılarını önler. Bu nedenle, 100.000 km'den fazla kilometreye sahip araçlarda yıl boyunca kullanım için son derece uygundur. Benzinli ve dizel motorlar için yıl boyunca kullanılabilir yağ. Katalitik konvertör ve turbo uyumludur.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Sürücü kaynaklı en sık yapılan hatalardan bir diğer ise bakımların sık yapılmaması ya da eksik şekilde yapılmasından kaynaklanıyor. Motor yağının ve filtrelerinin doğru sıklıkta değiştirilmemesi, araç çekişini direkt olarak etkiler.
Tıpkı motor yağı gibi şanzıman yağının da bir ömür vardır. Çünkü o ada motor yağı gibi ısıya maruz kalan bir yağ çeşididir. Zaman içerisinde kararma yaşar ve işlevini kaybeder. Çoğu usta şanzıman yağı ömürlük dese de, aslında durum hiç göründüğü gibi değildir.
Diferansiyel Yağı Ne Zaman Değişir? Diferansiyel yağı, otomobil üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak her 50.000 ila 100.000 kilometre arasında değiştirilmelidir. Bu işi profesyonellere bırakmak çok daha kolay, temiz ve hızlı olacaktır.
Genel olarak uygulanan bakım her 40.000 kilometrede yada 2 yılda bir şanzıman yağının ve filtresinin değiştirilmesidir. Kendi aracınızın yağ değişim kilometresini garanti ve bakım el kitabından öğrenebilirsiniz.
şanzıman yağı yakıtı kesinlikle etkilemez ama şanzıman yagınızı değiştirdiğinizde eğer şanzımanınızda bir sorun varsa yeni yağla birlikte daha belirgin duruma ckıcak bilginiz olsun sonra yağ değiştirmeden önce bu ses yoktu dememeniz için söylüyorum.
Eğer varsa yağı kontrol etmek için şanzıman yağı çubuğunu kullanmanız faydalı olacaktır. Bu çubuk otomatik vitesli araçlarda yer alır. Fakat şanzıman yağının yerini bulamadıysanız ve kontrol etmek için çubuğunuz yoksa oto servise götürerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Hidrolik sıvı ve şanzıman yağı olarak kullanılan ATF yağı bazı binek araçlar ve ticari kamyonların otomatik ve manuel şanzımanları için önerilen bir yağ çeşididir. Aynı zamanda bazı özel hidrolik sistemleri ve hidrolik direksiyon sistemleri için de uygun olan bir yağdır.
75w80 yağ 75w90 yağa göre daha ince olduğundan dişliler arasında yeterli tutunmayı sağlayamayacaktır. Yani şöyle düşünün dişliler arasındaki boşluğu tam olarak dolduramayan bir yağ kullandığınızda dişliler birbirine daha fazla sürtüneceği için hem vitesler zor geçmeye başlayacak hemde aşınma fazla olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri