Takıntılı aşk veya obsesif sevgi, Psikiyatri tanımında yanlış olduğunun fark edilmesi durumunda bile kaldırılamayan, mantık ve muhakeme ile uzaklaştırılamayan, arzu edilmeyen saplantı halindeki aşk duygusudur. Mükemmelleştirme veya idealleştirme ile takıntı durumu daha da artabilir.
Burada kişi bu davranışları takıntı haline getirir ve bunun sonucunda; âşık olunan kişiyi takip etme, taciz, tecavüz, şiddet uygulama, cinayet ve intihar gibi sonuçlar gösterir. Yaşanılan bu takıntılı ilişki, kişiyi en çok tetikleyen yönü ise reddedilme davranışı olduğunu düşünmektir.
Psikiyatrist Amelia Alvin'e göre (2021), saplantılı aşk, “bir kimsenin aşık olduğunu iddia ettiği başka bir kimseye yoğun ve saplantılı bir şekilde sağlıksız bir bağlanma stiline sahip olması” anlamına gelir.
Takıntılı aşk, kişinin yaşamış olduğu geçmiş travmalarının yarattığı kompleksli düşüncelerin aşk ilişkisine yansıması ile oluşur. Aşık, aşık olduğu kişiye yani maşuka aşırı bir tutku ve arzu duyar, onsuz olamayacağına, yapamayacağına inanır ve ayrılık gündeme geldiğinde aşırı bir kaygı, endişe ve mutsuzluk yaşar.
Aşkta güven, aidiyet, coşku söz konusudur, takıntılı ilişkide ise bir diğerinin hayatını işgal etme, güvensizlik, kendi ihtiyacını ön planda tutma ve onu yok sayma gibi duygular ön plandadır. Aşkta sevgi, sevecenlik, paylaşım ön planda iken, takıntılı ilişkide öfke, korku ve sonucunda şiddet ön planda olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
“Takıntılı sevgi hastalığı”, kişinin sevdiğini düşündüğü kişiye ileri derecede takıntılı olması durumu olarak tanımlanır. Kişi, sevdiğini düşündüğü kişiyi, takıntılı bir biçimde, sürekli koruma, hatta onu sahiplenmiş gibi, onu sürekli denetimi altında tutma gereksinmesi içinde olur.
Aşkın tanımı için "Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevgi, sevda, amor" der Türk Dil Kurumu. Demek ki aşk, içinde sevgiyi de barındıran bir his. Sevgi ise "İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu" olarak tanımlanıyor.
Bu ruhsal rahatsızlık ilaçlarla ve/veya psikoterapiyle tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla çocukluk veya ilk gençlik yıllarında başlar; özellikle kişinin hayatının sıkıntılı dönemlerinde alevlenmeler ve artış göstererek seyreder.
Takıntı giderek artarsa aşık olunan kişiye yönelik şiddet, cinayet, tecavüz veya kişinin kendisini öldürmesi gibi sonuçlar meydana gelebilir. Takıntılı aşkın en çok tetikleyicisi karşılık bulamamasıdır. Duygusal ya da fiziksel yönden reddedilen kişi kendini kabul ettirmek için yoğun çaba harcayabilir.”
Saplantılı bağlanma ise çocuğun bakım veren kişinin dikkatini çekebilmek için yüksek sesle ve ısrarla ağlamasının ya da olası ayrılık ve destek kaybına karşı aşırı duyarlı olmasının bakım veren tarafından ödüllendirilmesi ile oluşur.
Olayların olumlu olumsuz yönlerini sürekli tartmaya çalıştıkları için karar vermekte güçlük çekerler. Duygularını göstermeyip, her zaman mantığı ön planda tutarlar. Mantıklı olmadıklarına inandıkları kişilere öfkelenirler ya da onlarla iletişim kurmak istemezler. Eğlenceli ortamlardan zevk almazlar.
Saplantı (obsesyon) yineleyici ve zorlayıcı düşünce, duygu, dürtü veya hayallerdir. Zorlantı ise (kompulsiyon) sayma, kontrol etme, kaçınma gibi bilinçli, standardize, yineleyici düşünce veya davranıştır. Tipik olarak saplantılar kişinin bunaltısını arttırır, zorlantılar ise azaltır.
Saplantılı aşk , karşı tarafa aşık olduğunuzu düşünüp takıntılı duygular yaşamanıza neden olan bir durumdur. Bu durumu yaşayan kişiler, duyguları karşılıklı olsun ve ya olmasın kendisine karşı koyamayıp, bu duyguya kapılacaktır. Çünkü aslında bir ruhsal bozukluğa sahiptir ve durumun farkında olmayabilir.
Obsesif kişilerin bu düşünceleri; kişinin kendi isteği dışında ortaya çıkan, tekrarlayan ve mantıksal olmayan düşünceler, korkular veya endişelerdir. Bunlara obsesyon denir. Kompülsiyon da bu düşüncelerin kişiye verdiği sıkıntıyı, bunaltıyı azaltmak için yaptığı tekrarlayıcı ve zaman alıcı hareketler, davranışlardır.
Takıntılı ilişkide ise bir diğerinin hayatını işgal etme, güvensizlik ve onu yok sayma gibi duygular ön plandadır. Aşkta sevecenlik, paylaşım ön planda iken takıntılı ilişkide öfke, korku ve sonucunda şiddet ön planda olabilir. Aşkta incitmeme duygusu varken, takıntılı ilişkide terk edilmeme duygusu vardır.
Olgunlaşamayan bir ilişki ya biter ya da hastalıklı bir aşka dönüşür. Hastalıklı aşk, eskilerin tabiriyle “marazi aşk”, “takıntılı aşk”, “patolojik aşk” veya “narsisistik (bencil) aşk” diye de adlandırılır. Burada aşık ilişkiyi bir benlik mücadelesine dönüştürür. Onun için maşuk benliğini besleyen bir nesnedir.
Takıntılı aşk gibi obsesif bozukluk türlerinden üstesinden gelebilmek mümkündür. Bunun için mutlaka bir psikolog ya da psikiyatristten profesyonel bir destek alınması gerekmektedir. Genellikle bu gibi psikoloji sorunları için gerçekleştirilen tedavi yöntemleri, sorunun kaynağına bağlı olarak belirlenmektedir.
Takıntılı aşk bozukluğu için uygulanan psikoterapi yöntemleri ise bilişsel davranışçı psikoterapi, çocuklar için oyun psikoterapisi, konuşma psikoterapisi ve diyalektik davranışçı psikoterapidir. Bu gibi rahatsızlıklarda bireyin durumunun farkında olarak bir uzmana danışması oldukça önemlidir.
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir.
Cinsel takıntı, kişinin cinsel konular hakkında hafiften şiddetliye doğru değişebilen takıntılı düşünceler yaşamasıdır. İnsan zihni günlük olarak seks hakkında hayaller kurabilir, bu oldukça normaldir.
Biyokimyasal açıdan ise, aşık olma sürecinde artan dopaminin, testosteronu da artırır. Testosteron, cinsel arzunun belirleyicisidir. Romantik aşkta salgılanan dopaminin testosteronu artırması, romantik aşkın cinsel arzuyu da artırabildiğine kanıt olarak düşünülebilir. Bu nedenle aşk, cinselliğin haz garantisidir.
Aşk ölçer gerçek sonuçlar verir mi? Aşk ölçer, eğlence amaçlı bir araçtır ve gerçek ölçümler sağlamaz. Sonuçlar tamamen simgeseldir ve romantik bir atmosfer yaratmak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri