Bunlardan birincisi coğrafi konum, ikincisi ise siyasi tarih. Dünya genelinde ''komünist geçmişe sahip olan ülkeler kırmızının tonlarını, Yeni Dünya'yı temsil eden Kuzey ve Güney Amerika ülkeleri ise mavinin tonlarını'' tercih ediyor.
Açık liladan baş döndürücü sarılara, mevcut sayısız seçeneğe rağmen, gezegendeki her ülkenin pasaportu, şu dört renkten biri oluyor: kırmızı, mavi, yeşil ya da siyah. Evet, istisna çeşitlilikler var. İsviçre pasaportu kızıl mesela; Avrupa'nın çoğunluğu ise bordo rengi tercih ediyor.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Pasaportlar; bordo pasaport (umuma mahsus pasaport), siyah (diplomatik pasaport), yeşil pasaport (hususi pasaport), gri (hizmet pasaportu) şeklinde çeşitlere ayrılır.
Biyometrik pasaportlar
Yeni pasaportların renkleri de değişmiştir. Buna göre; normal pasaportlar bordo, özel pasaportlar (yeşil pasaport) koyu yeşil ve diplomatik pasaportlar ise siyah rengini aldı. Biyometrik pasaportlar ile birlikte pasaport süresi uzatma durumu da ortadan kalkmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Dünyadaki tüm ülkeler pasaportlarda sadece 4 renk kullanıyor.
Türk pasaportu böylece en güçlü pasaportlar sıralamasında 51'inci sırada yer aldı.
1988'den itibaren İngiltere, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü standardı 9303'e uygun olarak makinede okunabilir pasaportları kabul etti. Şu anda pasaport rengi, diğer AET pasaportlarının çoğuna uygun olarak bordo kırmızısına değiştirildi.
5) Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar:
Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar 60 sayfa ve dış kapak rengi lacivert olup, umuma mahsus pasaportlar ile aynı ebattadır. Yabancılara mahsus pasaportlar Pasaport Kanununun 18'inci maddesine göre tanzim edilmektedir.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
SİYAH PASAPORT
Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcısı gibi devlet üyelerinin yanı sıra büyük elçi ve konsolosluk görevlileri diplomatik pasaport sahibi olabilir.
Yeşil pasaport ise 1,2 veya 3 kadro derecelerine sahip olan kamu personellerinin, devlette çalışmakta olan öğretmenler ya da doktorların dahil bu derecelerdeki kadrolara sahip olması gerekmektedir. Yeşil pasaport almış olan vatandaşlar emekli olduklarında da yeşil pasaportlarını koruyabilmektedirler.
Türkiye pasaportu sahipleri her biri farklı vize şartlarına sahip çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. Türkiye sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 115 vizesiz ülke bulunur.
Bordo pasaport ile yeşil pasaport arasındaki fark nedir? Yeşil pasaport devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine verilirken; bordo pasaport için devlet çalışanı olma şartı aranmaz.
Siyah (Diplomatik) pasaport; diplomatların statüsünü tanımlayan, onlara ayrıcalıklar sağlayan ve Dışişleri Bakanlığınca verilen bir tür uluslararası kimlik belgesidir. Siyah (Diplomatik) pasaport, yurt dışında kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilmiş devlet görevlilerine ve ailelerine verilmektedir.
Bordo pasaporta kıyasla daha fazla ülkeye vizesiz seyahat imkânı sunması, pasaportun imkânlarından belirli aile bireylerinin de faydalanabilmesi, bazı durumlarda emeklilik sonrasında da pasaporttan yararlanılabilmesi ve harç ücretinin bulunmaması, yeşil pasaportun avantajları arasında yer alır.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
Bu pasaport türü, bir ülkenin devlet yetkililerine, hükümet yetkililerine, diplomatik personeline veya belirli görevlerde bulunan diğer kişilere verilir. "Gri Pasaport" sahipleri, resmi görevleri veya diplomatik işleri nedeniyle sıkça yurt dışına seyahat etme ihtiyacı olan kişilerdir.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'ne seyahat edecek olan Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport ve Hususi (Yeşil) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Amerika Konsolosluğuna vize müracaatı yapmakla mükelleftir.
ABD pasaportlarının, 1941'den 1976'ya kadar, kapak rengi mavi olarak değiştirildi.
Yeşil pasaport kullanan vatandaşlar 130 ülkeye vizesiz giriş yapma hakkına sahiptir. Bahse konu ülkeler arasında Avrupa Birliği üye ülkeleri de bulunmaktadır. Yeşil pasaport çıkarma işlemleri için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne müracaat edilir.
1 Ocak 2023'te yayınlanan bir önceki endekste 53. sırada yer alan Türkiye ise 50. sıraya yükseldi. Üç basamak yükselen Türk pasaportu ile vizesiz girilebilen ülke sayısı 114 oldu.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Ağustos 2016 Raporu'na göre 122 ülkeye vizesiz erişimle 38. sırada bulunuyordu. Ancak Pasaport Endeksi'ne göre, BAE pasaportu 175 ülkeye erişimi olarak dünyada 1. sıradadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri