Soğanlı bir bitki olan sarımsak güneşi sever ama büyümek için suya ihtiyaç duyduğundan toprağını nemli tutmalısınız. Ancak toprağın ıslak bırakmayın, besin açısından zengin kireçli toprak sarımsak için idealdir, ek besin olarak humus ya da mavi gübre kullanabilirsiniz.
Sarımsak filizlenip, yeşil saplar büyüyene kadar haftada bir sulayabilirsiniz. Yeşil saplar sararmaya başladığında diş tutması için sulamayı kesmelisiniz.
Sarımsakları killi toprağın içine kabuklarını soymadan ekin. bakacak şekilde, toprağın yaklaşık 5 cm derinine dikin. Saksıya birden fazla dikildiğinde, aralarında yaklaşık 10 - 15 cm' lik boşluklar bırakarak dikmeniz gerekir. Her bir diş, bir baş sarımsağa dönüşecektir.
Toprak İsteği ve Gübreleme: Sarımsak, tınlı ve kumlu topraklardan hoşlanır. Fazla ağır, killi ve su tutan topraklarda, başlar güzel gelişe- mez. Bu tür topraklarda bitki gelişimi yavaşlar ve başlar çürür.
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır. Kuru sarımsakları ise 4-5li olacak şekilde saplarından örerek ve ipe asarak serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Sarımsakları kısa sürede yetiştirmek için toprak, sulama, saksı, güneş ışığı gibi etmenlere dikkat etmeniz gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
1 dönüm alana yaklaşık olarak 100- 120 kg tohumluk sarımsak ekimi yeterlidir. Bu dönümden elde edilecek sarımsak miktarı ortalama 1- 1.5 ton arasındadır.
Sarımsağa gereğinden fazla su vermek bitkiyi direkt olarak çürütmektedir. Bu yüzden sarımsağı haftada bir veya iki kere sulamanız yeterlidir. Veya toprağı kontrol ettiğinizde toprak kuruysa fısfısla nemlendirebilirsiniz. Ayrıca sarımsağı soğuk havalarda sulamamaya da dikkat etmelisiniz.
Sarımsak En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Sarımsak ülkemizde en iyi Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Sarımsak aşırı bir şekilde yağış alan bölgelerde hızlı bir şekilde büyür. Nemli ve humuslu toprağı olduğundan dolayı sarımsak bu topraklarda daha kolay ve iyi yetişir.
Sarımsakları sapları uzun olacak şekilde alın. Sarımsakların sap kısımlarını birbirine örerek bağlayın. Ördüğünüz sarımsak demetlerini mutlaka karanlık bir yerde, sıcak ve nemden uzak serin alanlarda muhafaza etmelisiniz.
Birçok faydası bulunan sarımsağın çok sık tüketildiğinde zararları da bulunuyor. Fazla sarımsak tüketmek kişide mide sıkıntılarına yol açabilir. Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi halinde midede tahrişe , yanmaya ve acı hissine sebep olabilir.
Eğer sarımsak bitkisinde boylar 30 ile 40 cm boylarına geldiyse, bitki yapraklarına temas etmeyecek serpme biçiminde toprağa potasyum nitrat gübresi atılmalıdır.
Marul, nane, elma
Demek ki bu yiyeceklerdeki bazı enzimler pişme esnasında parçalanıyor ve işe yaramıyordu. Barringer'e göre özellikle nane fenolik bileşikler bakımından zengin. Nanenin içerdiği rosmarinik asit sarımsaktaki sülfür bileşiklerine tutunarak kokusuz bir molekül oluşturuyor.
örneğin taze yeşil sarımsaklar en erken Şubat sonunda, en geç Haziran başında hasat edilir. Olgun ve kuru başlar ise, en erken Mayıs sonu, Haziran başında, geç ekimde ise Temmuz sonu Ağustos başında hasat edilir.
Buna göre güney bölgelerde ve İç Anadolu bölgesinde sarımsak ekim zamanı Ağustos sonu gibi başlamakta ve eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında yapılabilmektedir. Kuzey Bölgelerde ise sarımsak ekimi eylül, ekim ve hava şartına bağlı olarak kasım ayında yapılabilir.
İklim ve toprak şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte, dekardan 700 - 1300 kg kuru sarımsak elde edilir. Toprak yüzeyine bırakılan bu sarımsaklar güneşlenmeye bağlı olarak, 7 - 12 gün süreyle kurutulur.
Dünya'da en kalitelisi Kastamonu Taşköprü'de üretilen ve bölge halkının beyaz altın olarak nitelendirdiği Taşköprü sarımsağı bu hafta ilçede kurulan sarımsak pazarında kilosu 13 ile 20 TL arasında alıcı buldu.
Ülkemizde Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesinde yetiştirilen sarımsak en kaliteli sarımsak türlerinden biridir. Siyah sarımsak üretiminde özellikle Taşköprü sarımsağı kullanılmaktadır. Siyah sarımsak, beyaz sarımsağa ısıl işlem uygulanarak üretilir. Isıl işlem süresi yaklaşık 540 saattir.
Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir. Çünkü Kastamonu ilindeki yıllık toplam sarımsak üretiminin %90'nına yakınını Taşköprü İlçesi üretmektedir.
Sarımsak diğer bitkiler gibi çiçeklenmeye bağlı olarak tohum üretmez. Sarımsak Tohumu Nedir? Sarımsak tohumu genellikle sarımsak dişlerinden oluşmaktadır. Sarımsak kökleri toprak altında kalan bir sebzedir.
HAVADAR YERDE SAKLAYIN
Sarımsağın taze kalmak için hava alması gerekir. Hava almayan bir kapta saklanan sarımsak çürür ya da küflenir.
Sarımsak hasatından elde edilen ürün hem yaştır hemde ağır. Sarımsak pazarlanmadan önce depoda bekletilir ve kurutulur ise fire verir mesela depoya konulan 2 ton yaş sarımsak kuruduktan sonra 1250 kg düşerek büyük oranda fire vermiş olur.
Ördüğünüz sarımsakları karanlık ve serin yerde saklamaya özen göstermelisiniz. Böylece kuru ve soyulmamış sarımsakları uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Sarımsağın sülfür kaynağı olduğunu belirten Dr. Yavuz Dizdar, "Kaliteli sarımsağın kabuğu zor soyulur. Dişi küçük olabilir hiç önemli değil. Yerli sarımsağın zaten dişleri küçüktür ama öyle bir lezzet ve koku verir ki ev buram buram sarımsak kokar.
Sarımsak ilkbahar veya sonbaharda ekilebilir. Sonbaharda, çiçeklenme sürgünleri oluşturmak için sarımsak ekilir. Ve bu, kışlık veya kışlık sarımsak olarak tanımladığımız şeydir (tarlalarda kış uykusuna yatar). Bununla birlikte, çiçeklenme sürgünleri olmadan sarımsak, ilkbaharda ekiyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri