Bilinen en doğal buğday türü olan siyez buğdayı, Yugoslavya, Fransa, Fas ve Türkiye'de yetişmektedir. Ülkemizde ise şu an Kastamonu bölgesinde yoğunlukla yetiştirilir.
Sarı buğday, antik Mısır, Orta Doğu ve Avrupa'da yetiştirilen bir tahıl türüdür ve tarihi M.Ö. 5000'lere kadar uzanır. Buğday ununun öğütülmesi, buğdayın fermantasyonuyla ekmek yapımı ve diğer gıdaların hazırlanması için kullanılmasıyla birlikte tarih boyunca önemli bir yere sahiptir.
Serin ortamlarda ekime uygun olan buğday, Türkiye genelinde her bölgede ekilebilir. Ancak kaliteli dane ve protein yönünden zengin buğday yetiştiriciliğine en uygun bölgeler arasında; İç Anadolu, Marmara, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yer alır.
Sarı Buğday Unu, Çanakkale Bayramiç'te ekilen yerli buğday türlerinden olan sarı buğdaylardan üretiliyor. Yetiştiği coğrafyaya uyum sağlaması sayesinde sarı buğdaylar üretilirken zirai zehirler ve kimyasal gübre kullanılmıyor, sulama yapılmıyor. Sarı ve büyük başaklara sahip olan bu buğday türü, oldukça uzun boylu.
Sarı buğday doğal bir şekilde üretilen ve üretimi esnasında gübre kullanılmayan bir buğday türüdür. Bu nedenle de yüksek kaliteli ve oldukça sağlıklı bir üründür.
İlgili 42 soru bulundu
Sarı buğday verimi diğer hibrit tohumlara göre düşük olmasına rağmen yetiştiriciliği kolaydır. Kolay kolay hastalanmazlar ve doğaya karşı dayanıklıdırlar.
Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılların içeriğinde glüten bulunuyor.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Söke Sarı Sert Buğday Unu, durum buğdayının (makarnalık buğday) öğütülmesiyle elde edilir.
Sarı Buğday Un 1Kg - 32.41 TL + KDV.
Türkiye'de en çok buğday yetişen üçüncü şehir Diyarbakır'dır. Onun ardından hem sanayide hem de tarımda gelişmiş olan Tekirdağ geliyor. En fazla buğday ekimi yapılan ve rekoltesi yüksek olan diğer şehirler: Yozgat, Sivas, Balıkesir, Şanlıurfa ve Çorum. Buğday En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?
Anadolu'da 400'den fazla buğday çeşidi var
Buğday Atlası'na göre, “Tahıl ambarı” olarak bilinen Anadolu toprakları bugün 23 yabani buğday türüne ve 400'den fazla kültüre alınmış buğday çeşidine ev sahipliği yapıyor.
Sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan İç Anadolu Bölgesi, tarih boyunca hep önemli bir tarım merkezi oldu. Bölgenin, günümüzde de Türkiye'nin “tahıl ambarı” olarak adlandırılması, onun bu tarihi rolüne işaret ediyor.
Bu faydaların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: -Bağışıklık sistemini güçlendirir. -Tokluk hissi vererek kilo vermeye yardımcı olur. -Lif oranı yüksek olduğu için küçük bir porsiyonla bile günlük ihtiyacı karşılayabilir. -Kan dolaşımını hızlandırır ve sağlıklı gelişime destek olur.
Sarı buğday unu, sert dolu dolu bir un olduğu için sonuç böyle mükemmel oldu. Sarı buğday unu ekmeği, beyaz ekmeğe yakın bir yumuşaklıkta ama daha doygun bir yapıda oluyor.
Sarı Un ürünümüz, kendine özgü sarımsı rengi ve özellikle mantıya, erişteye, halep ekmeği başta olmak üzere birçok ekmek çeşidine, pastalara ve diğer tüm hamur işlerine lezzet katmasıyla adeta altın değerindedir. Çok sert ve yüksek proteinli buğdaylardan üretilir.
Sarı un, ismini üretildiği sarı renkli buğdaylardan almaktadır. Bir diğer adı ise durum buğday unudur. Ve bu un türü normal buğday ununa göre çok daha yüksek protein ve besin değerlerine sahiptir. Bir diğer adı durum buğday unu olan sarı buğday unu, lezzet olarak diğer unlardan bir adım öndedir.
Tam Buğday Unu
Neredeyse buğdayın ilk ataları olan siyez buğdayı ve buğday rüşeymi gibi çeşitlerine döndük. Mümkün olduğunca ham ve işlenmemiş buğdayın sağlığa faydalı olduğu konusunda nerdeyse tüm beslenme uzmanları ortaklaşmış durumda. Bu yüzden tam buğday unu ekmek yapmak için artık en ideal unlardan birisidir.
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak türdeki buğdaylardan üretilmektedir.
"Egemen arpa, Akşir buğday çeşidimiz. Kuraklık ve hastalığa dayanıklı tohum çeşidini ürettik. Hiç su vermedik, diğer tohumlara göre verimi daha yüksek çıkacak.
Tritikale her tür toprak koşulunda yetişmesine rağmen, özellikle kıraç koşullarda buğdaya ve arpaya göre daha verimli olmaktadır. Tritikale tarımında toprak hazırlığı buğday bitkisinde olduğu gibidir.
Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 kilogramın altında değil.
Karabuğday glutensiz bir gıdadır. Karabuğday “buğday” kelimesini içerebilir, ancak buğday tanesi değildir ve glütensizdir. Tahıl gibi yenen ancak çim ailesine ait olmayan bir grup tahıl olan yalancı tahıl ailesine aittir. Karabuğday unu zengin, dünyevi bir lezzet sağlar ve hızlı ve mayalı ekmek pişirmek için iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri