Meyvesi orta iriliktedir. Kabuğu sarı renktedir. Beyaz beneklidir.
Etkili bir döllenme için bahçe düzenleri aşağıdaki gibi olabilir. ÇEŞİTLER: Bu gün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500 açmaktadır. Türkiye'de ise kayıtlı 460 elma çeşidi bulunmaktadır.Bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
Golden Sarı Elma
Sarı rengi, sert ve sulu yapısıyla birlikte içerisinde barındırdığı zengin vitamin değerleriyle elma sevenlerin beğenisine sunulan Elma Golden, tazeliği ve kendine özgü lezzetiyle damakta tatlı bir aroma bırakıyor.
Golden delicious elması, kışlık elma çeşididir. Meyvesi orta iri, yuvarlak koniktir. Sapı çok uzundur. Kabuğu donuk sarı-yeşil, çok paslı ve seyrek beneklidir.
İlgili 39 soru bulundu
İri ve orta iri bir elma çeşidi olan Fuji elmanın kökeni Japonya'dır. Tatlı ve sulu bir elma çeşidi olan Fuji elmanın meyve eti krem renkli, sert ve gevrektir.Tatlı olması nedeniyle özellikle turtalarda ve diğer elmalı tatlılarda kullanılan Fuji elma sağlıklı bir besin kaynağıdır.
Kızıl Elma Türk devletleri için bir hedefi ve amacı simgelemekle birlikte Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir.
sarı elmanın bir diğer ismidir. 135 gr civarı, sarı veya yeşile çalar bir rengi olan, seyrek benekli, eti sıkı bir elma çeşidi. starking elmayla beraber yetişticiliği en ekonomik olan türdür.
Sarı Elmanın Faydaları
Sindirimin daha kolay olmasını ve sağlıklı hale gelmesine yardım eder. - Potasyum bakımından zengin olduğu belirtilen sarı elmalar, kalbin atış durumunu düzenler. Kalp daha düzenli şekilde çalışır. - Üst solunum yolları hastalıklarının giderilmesinde yardımcı olur.
Türkiye'de sadece Gümüşhane'de yetişen 'Göbek Elması'nda hasat mevsimi başladı. Şeker hastalarının yiyebildiği yegane elmalardan birisi olan Göbek Elması, Gümüşhane'de ki 24 yerel elma çeşidinden sadece birisi.
Dünyada, çok sayıda ülke tarafından dikilen elma çeşididir. Meyveleri orta irilikte, tatlı, sulu, sert, gevrek ve yeme kalitesi çok iyidir. Ağaçları kuvvetli gelişir ve oldukça verimlidir.
Amasya Misket Elmasının meyveleri orta büyüklükte, karın tarafı genişçe, kabuğu ince, sert, mumlu, güneş gören kısımlar koyu-parlak, diğer kısımlar açık kırmızı ve yer yer parlak yeşil zemin rengi gözükmektedir. Meyve eti hafif yeşilimtrak-beyaz, tatlı, sulu, gevrek dokuludur.
Arjantin Elma Avustralya merkezli, ağaçları çok güçlü gelişen, yarı dik taç oluşturan bir çeşittir. Bodur, yarı bodur ve çöğür anaçları ile uyumu iyidir. Meyvesi iri, parlak koyu yeşil renkte, meyve eti beyaz, sulu, çok hoş ekşi tadı vardır. Depolaması oldukça iyi olup 9 ay muhafaza edilebilir.
Elma dünyanın hemen hemen her ülkesinde yetiştirilir. Dünyadaki elma üretiminin en fazla olduğu ülke Çin, ikinci ülke ise Amerika Birleşik Devletleri'dir. Üçüncü sırayı ise Türkiye alır. İtalya, Polonya, Fransa ve Hindistan gibi ülkeler elma yetiştiriciliğinde listenin devamında bulunurlar.
Soğuğa dayanıklı bir meyve olduğu için, yetişme alanı oldukça geniştir. Elmanın en çok yetiştiği iller ise Amasya, Niğde, Nevşehir, Isparta, Burdur, Bursa ve Tokat'tır. Elma üretiminde ilk sırada yer alan ülke ise Çin'dir. 2010 verilerine göre elma üretiminde 2. sırada ABD, 3 sırada ise Türkiye vardır.
Kırmızı elma Anadolu'da bir çok yerde yaygın bir şekilde yetişen, sulu olması ve hoş aroması ile karakterize olmuş bir elma çeşididir. Özellikle kepekli elma adını verdiğimiz kırmızı elma türü, mide ve bağırsakları çalıştırarak kalori yaktırır ve hatırı sayılır miktarda kalori harcatır..
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.
Aç karnına tüketildiği takdirde atardamarlarda plak olmasını engeller, kalp kasını güçlendirir, kalpte iltihap oluşumunu engeller. Beyin sağlığına iyi gelir. Dişte plak oluşumunun önüne geçer. pH seviyesi yüksek olan bu meyve ağız kokusuna karşı da savaşır.
Elma Kilo Verdirir Mi? Kandıralı elma kilo verdirir mi sorusunu şöyle yanıtlıyor: "Elmaların birçok sağlıklı bileşeni, tokluk ve düşük kalori alımına katkıda bulunabilir. Bu meyveyi sağlıklı ve dengeli bir diyete dahil etmek gerçekten kilo vermek için faydalı olabilir.
Kırmızı elmanın en lezzetli hali olarak öne çıkan ve sulu bir yapıya sahip olan Elma Starking, tazeliği ve doğallığıyla tüketicilerinin beğenisine sunuluyor. Sert ve leziz yapısıyla birlikte ağızda tatlı bir lezzetin kalmasını sağlayan Elma Starking, en sevilen meyveler arasında yerini almayı başarıyor.
Her iki elma türü arasında besin içeriği açısından küçük farklılıklar vardır. Yeşil elma, kırmızı elmaya göre daha iyi bir A, B, C, E ve K vitamini kaynağıdır. Ayrıca kırmızı elmadan daha fazla demir, potasyum ve protein içerir. Bazı araştırmalara göre, yeşil elma kilo vermeye çalışan insanlar için daha iyi olabilir.
Pembe elma, göbek kısmından hafif şişkin, sap ve çiçek kısmından basık, tam dünya şeklinde değil de hafif uzun bir forma sahip. Açık pembemsi-kırmızı tonlardaki kabuğu orta ince kalınlıkta. Kendine has mayhoşumsu tatlı bir aromaya, az miktarda çekirdeğe ve en önemlisi de kütür kütür sert bir ete sahip.
Kızılelma, Türklerin fetih ve hâkimiyet anlayışını temsil eden sembollerden birisidir ve bir ideal olarak uzak ve erişilmez bir hedefi temsil eder. Bazen de İs- tanbul, Roma, Viyana, Estergon, Budin gibi çeşitli şehirlerin ifadesinde kullanılır.
Kızıl Elma Tarih Osmanlılar tarafından Roma ve Viyana şehirleri için kullanılan sembolik ad olarak tanımlanmış. Kızıl Elma'nın diğer bir anlamı ise, yeryüzündeki bütün Türkleri birleştirip büyük bir imparatorluk kurmayı amaç olarak alan ülkü. Turan kelimesinin eş anlamlısı olarak yer alıyor.
Ziya Gökalp, büyük bir çoğunluğunu “Genç Kalemler”, “Türk Yurdu”, “Halka Doğru”, “Türk Sözü” gibi dergilerde yayımladığı şiirlerini “Kızılelma” adı altında bir araya getirmiştir. Kitapta yer alan “Kızılelma” şiiri, kitabın adını ve kitapta yer alan şiirlerin muhtevasını da tayin etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri