Sucuğun içerisinde et ve sakatat vardır. Bu nedenle de iyi saklanmadığı takdirde kolay bozulabilir bir gıdadır. Özellikle evde yaptığınız sucuklar, hazır sucuklara göre çok daha kolay bozulabilirdir. Fabrikasyon işlemlerinden geçmeyen nemli sucuk, küflenmeye yol açar.
Sucuğun kokusunda keskin ve anormal kokular varsa tüketmemeniz gerekir. Sucuğun tadı da bozulup bozulmadığının göstergesidir. Tadında anormallik varsa, özellikle ekşilik varsa sucuk bozulmuş demektir. Sucukta küflenmeler meydana geldiyse, kesinlikle kullanmayın.
Bu yüzden, yemeklerimizde sıklıkla tüketir ve sofralarımızdan eksik etmeyiz. Ancak, sucuk bir et ürünü olduğundan bozulma ve küflenmelere karşı dikkat edilmesi gereken bir yiyecektir. Aksi takdirde, gıda zehirlenmelerine kadar uzayan tehlikeli bir süreç yaşanabilir.
Sucuğu buzdolabında muhafaza etmek, en yaygın yöntemdir. Sucuğun üstündeki jelatin çıkarılmamalı ve sucuk peçeteye sarılmalıdır. Eğer bu noktada, bir buzdolabı poşeti kullanılacaksa poşetin ağzı açık bırakılmalıdır. Sucuk, zaman zaman nemli ve temiz bir bez ile silinmelidir.
İlgili 26 soru bulundu
Sucuğun içerisinde et ve sakatat vardır. Bu nedenle de iyi saklanmadığı takdirde kolay bozulabilir bir gıdadır. Özellikle evde yaptığınız sucuklar, hazır sucuklara göre çok daha kolay bozulabilirdir. Fabrikasyon işlemlerinden geçmeyen nemli sucuk, küflenmeye yol açar.
Bu gibi durumlarda sucukların buzdolabına asılması önerilmektedir. Ya da buzluğa koyarak, kurutma işlemi gerçekleşebilir. Hemen tüketilmeyecek olan sucuklar, derin dondurucuya kaldırılarak orada bırakılabilir. Buzdolabında 3 hafta kadar bırakılan sucukların kurutma işlemi tamamlanmaktadır.
Türkiye'de et ürünleri arasında en çok tüketilen ürünlerden birisi olan sucukta zaman zaman yüzeyde küflenme problemi ile karşılaşılmaktadır. Sucukta gelişen bu küfler sağlık açısından risk taşıyabilmektedir.
şüpheli dış katmanı alınıp (çıkarılıp atılarak) önce birkaç dilim tüketilir. 24 saat kadarlık bir zaman diliminde sindirimde bir anormallik yoksa devam edilebilir. neticede saucisson denen bol küflü domuz sucukları fransızlarca çatır çatır tüketilmektedir. benzer küflü şarküteri ürünleri avrupada yaygındır.
Sucukta her ne kadar nem oranı fazla olsa da taze ete göre sucuk çok daha uzun ve iyi bir şekilde saklanabilir. Eğer dikkat ettiyseniz şarküteri ve marketlerde sucuklar genellikle buzdolabında olduğu gibi dışarıda da satılmaktadır.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Sucuğa dıştan bakıldığında rengi kırmızımsı kahverengi olmalı, kesildiğinde çevresi ve ortası arasında belirgin bir renk farkı olmamalı.
Tavsiye edilen tüketim tarihi geçirilebilir ancak son kullanma tarihini geçirmek daha sıkıntı bir şey. Denildiği gibi buzlukta muhafaza edildiğinde daha uzun süre dayanacağına katılıyorum. En temizi ufak bir parça kesip bir şekilde bozulma durumunu incelemek.
Doğru şekilde saklanmayan sucuklarda maya ve coclar, hızlıca ürer ve bu üreme dış tabakada beyaz bir madde oluşturur. Beyaz tabaka sucuğun bozulduğunun bir işareti değildir. Ancak sucuğun lezzetinin azalmasına neden olur.
Konusu birçok kişi için merak edilen bir sorudur. Sucuk kurutularak muhafaza edilebilir ya da buzlukta saklanabilir. Bunun yanı sıra son kullanma tarihine kadar saklanacağı zaman buzdolabında bekletilmesi de yeterlidir. Uzun süreli bir saklama gerektiğinde ise parçalar halinde buzlukta bekletilebilir.
Nitrit tuzu fermente olan ürünlerde koruyucu olarak kullanılmakla birlikte lezzeti arttırdığı ve sucuktaki kırmızı rengi verdiği bilinir. Yani evde yaptığımız sucuğu kestiğimizde kararmış bir et görürsünüz (6-7 gün beklemiş sucuklarda) ama hazır olanları kestiğinizde kırmızı. Bu kırmızılığın nedeni bu tuzdur.
yıkayarak soymak işlemi ele alındığında sucuğun gerçekten iyi yıkanması önemlidir. yalap şap yıkandığı zaman dışı kayganlaşıp bir de üstüne kopmakta, soyma işlemi içinden çıkılmaz bi hal almaktadır.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
bilindiği üzere sucuk yiyeceğinin üzerini kaplayan bir zar vardır. sucuğu yemek için bu zarı soymak gerekmektedir. zarlı yenmez. ve bu zarı soymanın kolay yolları vardır.
Fermente sucuk, işlem görmüş sucuktur. Fermantasyon işlemi ise bazı mikroorganizmaların çiğ etin içinde bulunan karbonhidratları dönüştürmesidir. Böylelikle, sucuğun pH değeri düşürülür ve bu da bağırsaklar ve sindirim sistemi için faydalı bir işlem olur.
Kıyma haline getirilen kırmızı etin, belli oranda hayvanın yağı ve baharatlarla karıştırılmasından ve bu harcın hayvan bağırsağına doldurulması sonucu minimum 30 gün boyunca olgunlaştırılmasıyla elde edilen bir üründür. Bu aşamada yapılan işleme fermente adı verilir. Bu aşamada sucuk, baharatlar ve yağ ile mayalanır.
1 Cumhuriyet Sucukları Türkiye'nin en iyi sucukları listesinin bir numarası, Cumhuriyet sucukları. Cumhuriyet Sucukları Kasap Kara Mahmut tarafından, 1920'li yıllarda Afyonkarahisar ilinde kuruldu.
Salam, sosis, sucuk gibi ürünler satın alırken son kullanma tarihine dikkat etmelidir. Kapalı ambalajında, ambalajı açılmadığı sürece son kullanma tarihine kadar saklanabilir. Eğer açık sucuk almış isek, streç filme sarıp yahut buzdolabı poşedine koyup ağzı sıkıca bağlanıp, buzdolabında saklanabilir.
Fermente sucuk; kıyma haline getirilen koyun ya da dana etinin, yine aynı hayvanın yağı ile belirli oranda karıştırıp baharatlarla harmanladıktan sonra hayvan bağırsağı veya buna benzeyen kılıflara doldurup belirli bir süre -en az 30 gün- olgunlaşması ile oluşan bir gıda ürünüdür.
Evde yapılan sucuklarda, nitrit, nitrat ve glutamate gibi kanserojen kimyasal katkılar kullanılmadığından hem lezzetli hem de sağlıklıdır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri