Havuç, dünyanın birçok bölgesinde sarı, beyaz, turuncu, kırmızı ve mor renklerde bulunabilir.
Sarı Havuç 500 Gr
Maydanozgiller familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisidir. Genellikle göz sağlığına olan yararları ile bilinen, büyük-küçük her yaştan kişinin severek tükettiği bir sebzedir.
Aslında havuçlar daha çok beyaz, sarı ve mor renkteydi. Ancak 17. yy'da Hollandalı havuç üreticileri, ülkelerinin kurucusu olarak kabul ettikleri William of Orange'ın onuruna portakal rengi havuç yetiştirmeye başladılar.
Bunlar Afganistan, İran, Pakistan kaynaklıdır. Mor havuç; onlar akrabalarından tamamen farklı bir sınıf kendi pigmentlerini içerirler, turuncu hatta daha fazla beta karoten (genellikle turuncu içinde)ile antosiyanin içerip, çok daha güçlü antioksidanlardır.
Turuncu rengi ile görmeye alışık olduğumuz havucun siyah, mor, sarı, beyaz ve renklerinin de olduğunu biliyor muydunuz? Dünyanın hemen hemen her bölgesinde turuncu, Hindistan'da ise kırmızı renkli üretiminin ağırlık kazandığı havucun doğadaki ilk hali şimdikinden bir hayli farklı.
İlgili 21 soru bulundu
Siyah, turuncu, kırmızı, sarı ve beyaz olmak üzere beş çeşidi bulunan havuç, sofralara renk getirir. Havucun en az bilinen türü olan siyah havuç şalgam suyu yapımında kullanılır. Salatalara verdiği ilginç rengi ile beğeni kazanan siyah havuç ülkemize özgü cezerye tatlısı içinde de kullanılır.
Daha da ilginci havuç, turuncu renkle özdeşleşmiş olmasına rağmen, ilk havuçların beyaz, sarı ve pembe renkte olduğu, turuncu havuçların ise 17. yüzyılda Hollanda'da üretildiği biliniyor.
Sarı Havuç Türkiye'de en çok Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Fakat havuç çok miktarda ve düzenli tüketildiğinde, onu turuncuya çeviren karoten maddesi, cildin rengini de değiştirmeye başlıyor. Ama tabii ki bu durum geçici. Havuç yemeyi bıraktığınızda, ten renginiz de normale dönüyor.
Havuç mor, siyah, kırmızı, beyaz ve sarı çeşitler mevcut olmasına rağmen, genellikle turuncu renkli bir kök sebzesidir.
Besin değerleri
Mor havuçların olası beslenme faydaları da tüketicilerin ilgisini çekti. Bir araştırmaya göre, mor havuçlarda, vücudumuzda A vitaminine dönüştürülen alfa ve beta karotenler, turuncu havuçlara kıyasla iki kat daha fazla bulunuyor. Mor havuçlar renklerini antosiyaninden alıyor.
Turuncu havuç, Orta Avrupa'da 15. Ve 16. yüzyılda geliştirilerek tüketilmeye başlanmıştır. Tadı ve rengi yetiştirildiği bölgeye göre değişiklik gösteren havucun, sağlık açısından birçok faydası vardır. Bağışıklığı destekleyerek, kanser riskini azaltır ve yaraların iyileşmesinde etkili olur.
Ereğli' mizde yetişen siyah havuç, gıda ve kozmetik sanayinde doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Siyah havucun Ereğli'ye özgü olduğunu, topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla en kaliteli siyah havuç ilçemizde yetiştirilir.
Mor havuç, özellikle dikkat çekicidir. Tüm havuç türleri besleyici olsa da, mor havuç iltihapla savaşır ve vücuda fayda sağlayan antioksidanlarla doludur. Mor havuç, ülkemizde pek tüketilmese de, başka ülkelerde yenilen besinlerden biridir. Kırmızı ve mor havuçlar, doğu tipi havuçlar olarak kabul edilir.
İngiltere'nin Cornwall bölgesinde yaşayan David Thomas isimli çiftçi, yetiştirdiği 7 kilo 800 gramlık dev yaban havucu ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Yabani havuç olarak da bilinen Beyaz Havuç turuncu havucun atasıdır. Doğada kendi kendine yetiştiği için günümüz havuçlarına göre tadı acımtıraktır. Normal havuç gibi tüketebilirsiniz.
Cildin, beyaz kâğıdın yanında sarımsı veya soluk görünüyorsa sıcak alt tona sahipsin. Cildin pembe, gül rengi veya mavimsi kırmızı görünüyorsa o zaman soğuk alt tona sahipsin. Cildin gri görünüyorsa cildin muhtemelen nötr alt tonlu buğday ten rengine sahiptir.
Turuncu havuçların çok iyi bir beta karoten kaynağı olduğunu vurgulamalıyız. Beta karoten bitkilerdeki A vitamini öncüsü olarak bilinir. Mor veya siyah havuç ise bir antioksidan olan antosiyanin açısından son derece zengindir. (3). Hatta siyah havuç antioksidanlar açısından turuncu havuca göre dört kat daha zengin.
Havuç pek çok kozmetik ürünün içerisinde bulunan “retinol” içerir. Bu sayede doğal retinol işlevi görerek antioksidan etkisi sayesinde cildin görünümünü güzelleştirir.
pH 6-6.5 arasında değer taşıyan topraklar havuç yetiştiriciliği için ideal topraklardır. Havuç düzenli sulanan nemli topraklarda iyi gelişim gösterir. Diğer: Bitki Atalık tür olduğundan tohumu alınarak nesli devam ettirilebilir. Alınan tohumdan her yıl aynı kalitede bitki yetiştirebilirsiniz.
Uzmanlar havuç ekme zamanını şöyle önermektedir: Havuç ekimi için ilkbahar mevsimi tercih edilmelidir. Soğukların kırılmaya başladığı mart ayı günlerinden itibaren ilkbaharın ortalarına dek havuçları ekmeye başlayabilirsiniz. Bazı çiftçilere göre ise kasım ayında dikilmesinin uygun olduğu bilinmektedir.
Mor havuç: İçi genellikle turuncu olan mor havucun kökeni, Türkiye ve Uzakdoğu'dur. Mor havuç, Kasım ve Aralık aylarında hasat edilir. Beyaz havuç: Pigment içermeyen beyaz havuç, İran, Pakistan ve Afganistan menşeilidir.
Mor havuç şalgam suyunun ham maddesi olmasının yanı sıra göz sağlığına ve mide hastalıkları için antioksidan görevi görüyor. Mor havuçlar, bazı yörelerde şalgam havuç olarak da adlandırılır. Antioksidan ve antosiyanin özellikler taşıdığı ortaya konan mor havuç, özellikle kış aylarında taze olarak tüketilebilir.
Siyah havuç, yüksek miktarda A, C ve K vitaminleri ile potasyum, çinko, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller içeriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri