Selim Kütahya sancak beyi iken babası Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatından sonra 30 Eylül 1566 yılında kırk iki yaşındayken tahta geçmiştir. Tam 8 yıl 2 ay ve 19 gün padişahlık yaptıktan sonra Sultan 2. Selim 15 Aralık 1574 yılında vefat etmiştir.
15 Aralık 1574 günü 50 yaşında ölmüş, Ayasofya'daki türbesine gömülmüştür. 8 yıllık saltanatı boyunca ordunun başında sefere çıkmamıştır. Kendisinden sonra gelen bazı padişahların da sefere çıkmaması sebebiyle bir gelenek başlattığı görüşü bulunmaktadır. Ölümüne kadar padişahlığını sürdürmüştür.
1789-1807 arası hüküm süren III. Selim, döneminde birçok yeniliğe imza atmıştır.
Selim Kanuni Sultan Süleyman'ın 1566 yılında vefatından sonra tahta çıktı. Döneminde Sokollu Mehmed Paşa gibi kudretli bir vezir olması yönetim boşluğu yaratmadı. 2.
#shorts - YouTube. Osmanlı Devleti'nin 12. Padişahı 3. Murat. 135 Çocuğu olan padişah.
İlgili 23 soru bulundu
İkinci Selim Han, babası Kanunî Sultan Süleyman Han devrinde birçok savaşa katılmakla beraber, tahta geçtikten sonra ordunun başında hiç sefere çıkmadı. Çünkü devrinde, umumiyetle büyük deniz seferleri yapıldı ve bu seferlere de padişahın kumanda etmesi âdet değildi... O, imarcı bir padişahtı.
Sultan III. Selim Han aynı zamanda en çok resmi yapılan padişahtır. Hem yerli hem de yabancı ressamlar tarafından onlarca kez resmedilmiş, önceki padişahların aksine resimlerini Avrupa'da da dağıttırmıştı. En meşhurlarından biri, Konstantin Kapıdağlı tarafından 1803 tarihinde yağlıboya tablo olarak yapılanıdır.
Üçüncü Selim, işte bu yüzden bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırıp, eski haşmetli günleri geri getirecek bir hükümdar olarak görüldü ve halk padişahtan derhal bir şehzade beklentisi içine girdi. Ama, kendisine büyük ümitler bağlanan Üçüncü Selim, kısırdı.
Şehzade Selim'e kızı Ayşe Hatun'u vermiş olan Kırım Hanı Mengli Giray, ona askeri destek sağlayarak tahta geçmesine yardım etti. 1512'de tahta çıkan Sultan Selim, babasının son dönemlerinde doğuda ortaya çıkan Şii Safevî tehlikesine karşı mücadeleye girişti.
Son Osmanlı Sultanı Mehmet Vahdettin bundan 96 yıl önce ülkeyi terk etti. “TARİHİN SAKLADIĞI SIRLAR” adlı tarih dizileri serimizde güncelliği nedeni ile bugün, ülkesini terk eden, Türkiye dışında ölen ve mezarı Türk toprakları dışında olan tek Osmanlı Padişahı Mehmet Vahdettin'dir.
Yavuz Sultan Selim'de babasından beddua almıştır. 2. Bayezit ona "Kılıcın keskin, ömrün az olsun Selim!" Diye beddua etmiştir ve Allah'ın işine karışmak gibi olmasın ama sanırım bu yüzden Sultan Yavuz tahta geçtikten 8 sene sonra vefat etti.
Annesi Türk asıllı olan son padişah Kanuni Sultan Süleyman olmuştur.
En uzun süre tahtta oturan padişah, 45 yıl ile Kanuni Sultan Süleyman'mış. Onu ikinci sırada 39 yıl ile IV Mehmet ve 38 yıl ile Orhan Gazi izlemiş.
Bu savaşta yenilen I. Selim, yeniçerilerin desteğini alarak Osmanlı padişahı oldu. Yavuz Sultan Selim 51 yıllık hayatında, 8 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nde hüküm sürdü.
Padişah İbrahim (Osmanlıca: سلطان ابراهيم; İbrahim) (5 Kasım 1615, İstanbul – 18 Ağustos 1648, İstanbul), 18. Osmanlı padişahı ve 97. İslam halifesidir. İbrahim, 8 Şubat 1640'ta ağabeyi IV.
24 Ara 1761 - 28 Tem 1808
Selim, divan edebiyatındaki mahlasıyla İlhami, 28. Osmanlı padişahı ve 107. İslam halifesidir.
IV.
Yakalandığı zatürrenin ilerlemesi sonucu 6 Ocak 1693`te öldü.
Osmanlı belgelerinde adı Selim Şah diye geçen Sultan Selim daha kendi döneminde sert mizacı, cesareti ve ataklığı sebebiyle "Yavuz" lakabıyla tanındı.
Kendisi de Mısır'a saldırma söylentisinin halkı aldatmak için ortaya atıldığı, Cebelitarık veya Sicilya'yı almak için hazırlıklar yapıldığı kanaatindeydi. Hatta bu yoldaki son bir raporunun okunması esnasında Fransa'nın Mısır'a saldırdığı haberi İstanbul'a ulaştığında III. Selim onun için, “Ne eşek herifmiş” demiştir.
Antik Çağlardan beridir kemerli burun her zaman soyluluk alameti olarak gösterildi. Osmanlı padişahları bu nedenle portrelerinde yan poz vererek burunları göstermişlerdir.
Yavuz Sultan Selim, hiçbir direnç ile karşılaşmadan Halep ve Lübnan'ı ele geçirdi. 1517 yılında ise Mısır Memlûkleri ile yaptığı savaşta, Kahire'yi fethetti ve Abbasi halifeliğine son verdi. Mısır seferi ile birlikte, Filistin, Suriye, Hicaz Yöresi ve Mısır Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Selim'in Murad, Abdullah, Osman, Mustafa, Süleyman, Mehmet, Mahmut ve Cihangir adlarında sekiz tane erkek çocuğu vardır. Bu çocuklarından Şehzade Murat 2. Selim'den sonra 3. Murat adıyla tahta çıkan padişahtır. 3.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri