Guşgana, sözlükte iki anlama sahiptir. Erzurum ve yöresindeki düğün ve davetlerde, büyük kazanlarda pişirilen yemeklerin sofralara sunumunda kullanılan, içi dışı kalaylı küçük kazanlara Guşgana denmektedir. Ayrıca, Beypazarı eski evlerinin çatı arasındaki balkonlu küçük odalarına da Guşgana denir.
beypazari evlerinin catilarindan yukselerek cikan kisma verilen ad.
Endâze, Osmanlı döneminde kullanılan bir ölçü birimidir. Metrik sisteme göre 65 santimetre uzunluğundadır. Genellikle çarşı ve pazarlarda kumaş ve benzeri ürünlerin ölçümünde kullanılmıştır.
KAJ GÖZ : Çakır göz. CİNDAL : Kedi Yavrusu. GORUĞÇU : Kır Bekçisi. LOBYE : Fasulye.
cındık: Biraz, azıcık, çok küçük.
İlgili 15 soru bulundu
Güncel Türkçe Sözlük'te cilasun kelimesi is. Moğ. 1. yiğit kimse; 2. eli çabuk, becerikli kimse (TDK Sözlüğü, 2009, s.370; URL-I) şeklinde anlamlandırılmıştır.
Fistan kelimesi eski dönemlerde kullanılan bir kelime olup güncel olarak karşılığı elbise olarak bilinmektedir.
Enterdi, Papa'nın Hristiyan bireyleri, grupları, Tanrı'dan aldığı hak ile dinden çıkarmasıdır. Orta Çağda enterdiye sıkça rastlanır.
TDK'ye göre ekseriya kelimesinin anlamı çoğunlukla, çok kez, genellikle, sürekli olarak olarak geçer. Pek çok zaman, en ziyade, büyük bir çoğunlukla, genel olarak gibi anlamları da mevcuttur.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan güdük kelimesi hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılır. Orijinal dilinde ''güdek'' şeklinde yazılan kelimenin sözlük anlamı küçüktür. Genellikle kısa boylu insanlar güdük olarak nitelendirilir. Kelimenin yan anlamı ise fazla gelişmemiş olan, eksik ve yetersizdir.
İlk anlamı sanki olan güya sözcüğünün ikinci anlamı, varsayalım ki öyle'dir. Güya kelimesi cümle içinde şöyle kullanıılır? - Güya ben ona aşıkmışım! Ne alakası var.
[1] Yakasız, uzun kollu erkek gömleği. [2] Gömlek üzerine giyilen kollu yelek.
Tımar, en genel kapsamında devlete sağlanan tanımlanmış bir hizmet karşılığında ücret olarak toprak tahsis edilmesidir. Farsça bir kökten gelir, bu dildeki anlamı acı, ızdırap, sadakat ve bakımdır. Pek çok tarihçi bir kurum olarak Orta Çağ İslam toplumlarında, ikta adı altında uygulandığı görüşündedir.
Müslümanların ölülerini gömdükleri binalara kümbet veya türbe denilir.
Fayton, bir binek araç türüdür. Türk Dil Kurumu sözlüğünde de yer alan bu sözcük bir çift at tarafından çekilen at arabası demektir.
ERGUVÂNÎ (ﺍﺭﻏﻮﺍﻧﻰ) sıf. (Fars. erguvān ve nispet eki -і ile erguvānі) Erguvan renginde olan: Bunlara gāyet kıymetli erguvânî elbiseler giydirmiş (Ömer Seyfeddin). Erguvânî bir esmerlik içinde siyah bir kaya gibi duran Zigetvar'a baktı (Ömer Seyfeddin).
Merkep, eşek demektir. Kırsalda geçmiş dönemlerde eşeğe verilen bir isim olan merkep günümüzde kullanılmamaktadır. Arapça kökenli bir sözcük olan merkep geçmişte yaygın kullanılan bir hayvan ismidir. Eşek pek çok kişi tarafından yük ve binek hayvanı olarak kullanılmış bulunmaktadır.
[2] Sigara.
Halk arasında yaygın olarak ve ayrıca Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit, cani kelimesinin anlamı, 'Gaddar veya acımasız kimse' şeklinde ifade edilmektedir.
Ayrıca: kara ağız “başkalarının kötülüğünü isteyen kimse”; kara at “yağız at”; kara bağır “dertli gönül”; kara baht “kötü talih; kara dinli “dinsiz” ; kara gün “kötü gün, felaketli gün”; kara haber “Kötü haber, ölüm haberi”; kara koca “Saçı ve sakalı ağarmamış yaşlı”; kara ölüm “Acı ölüm”; kara yazı “kötü talih” gibi ...
Bozlak, Türk Halk edebiyatında bir uzun hava türüdür. Konusunu aşiret kavgalarından, kan davalarından, aşk maceralarından alır. İç Anadolu bölgelerinde söylenir. Avşar bozlağı, Urum bozlağı gibi türleri vardır.
gamgı Odunun kesmenin etkisiyle oluşan parçası. gandak Büyük çukur.
Cıncık sözcüğü argoda cam ve cam parçası anlamında da kullanılır. Bunun yanında cıncık sözcüğü Adana yöresinde yaygın bir şekilde züccaciye yerine kullanılır. Hatta züccaciyeye de cıncıkçı denir.
Aba Nedir TDK:
Yünden yapılmış olan kalın kaba kumaş, bu kumaştan yapılan kaban veya hırka, dervişlerin giymeyi tercih ettiği aba kumaştan hırka veya üstlük olarak ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri