Bir kabın içerisinde beyaz sirke ve suyu karıştırın. Temiz bir bezi sirkeli suya batırıp kıyafetteki yanık izini silin. Daha sonra kıyafetinizi makinede veya elde yıkayın. Makinede yıkayarak hem yanık lekesinden, hem de sirke kokusundan daha çabuk kurtulabilirsiniz.
Bir Deterjan ve Leke Çıkarıcı Seçin
Beyaz giysilerde Persil Gülün Büyüsü Toz veya Persil Gülün Büyüsü Jel kullanın. Giysiniz renkliyse, Persil Color veya Persil Color Jel kullanın. İpek veya yün gibi narin kumaşlarda lekeyi çıkarmak için elde yıkamaya uygun Perwoll kullanın.
Bunun için halıda yanık izi bulunan bölgeye tuz dökün ve ıslak bir bez ile bu bölgeyi ovarak silin. Bu işlemi 2-3 defa tekrarlayın. Tuz halıda bulunan yanık izini kısa süre içerisinde çıkaracaktır. Halıdaki yanık izlerine karşı hodrojen peroksitin çok etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Mermerde sarı lekelerin oluşmasını önlemek için düzenli olarak temizleyin. Temizlikte asit içeren malzemeleri kullanmayın. Karbonat veya oksijenli su mermerdeki sarı lekelere müdahale etmek için uygun ve etkilidir. Temizlik işleminden sonra mermer yüzeyi mutlaka kurulayın.
Nemlendirici kremler ve yanık tedavisine uygun losyonlar harici olarak uygulanmalı özellikle hafif dereceli yanıklarda bölgenin yumuşaması ve rahatlaması sağlanmalıdır. Ayrıca yara izinin yatışması ve iyileşme sürecinin desteklenmesi için dermatolojik destek uygulanabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Kimyasal peeling, zımparalama ya da tıraşlama olarak bilinen teknikler yaralı dokunun soyulmasını ve vücut tarafından yeniden yapılmasını sağlayarak yara ve yanık izlerinin ortadan kalkmasını sağlar. Daha hafifi yara ve yanık izlerinde ise lazer ile cilt yenileme uygulamaları yapılabilir.
Ciltte meydana gelen yanıklardan sonra oluşan yanık izleri için antibiyotik merhemler, yanık kremi, ağrı kesici, aloe vera jeli, masaj ve basınç terapisi, lazer terapisi ve çok şiddetli durumlarda ameliyat yöntemi tercih edilir.
Yanmış, kirli, yağlı tezgahlardaki lekeli yüzeye tuz serpin. Bir limonun yarısını kullanarak tuzlu olan bölgeyi tıpkı süngerle siliyor gibi silin. Tuz ve limon bir arada kullanıldığında lekenin, yanık izlerinin açılmasını sağlayacaktır.
Temiz bir bez üzerine bir miktar bulaşık parlatıcısı dökerek tüm tezgahı hafifçe ovalayarak temizleyin. Tezgah üzerindeki sararma ve lekelerin kısa bir süre içerisinde yok olduğunu fark edeceksiniz.
Sirke ve Su:
Sirkeyi suyla seyrelterek bir sprey şişesine dökün. Lekeye sirke-sulu karışımı püskürtün ve birkaç dakika bekletin.Daha sonra temiz bir bez veya süngerle ovuşturarak lekeyi çıkarın.
Halıdan Sarı Lekeleri Sirke Çıkarma
Beyaz sirke ve su eşit miktarlarda sprey özelliği bulunan bir şişenin içinde iyice karıştırılır. Bu karışımı direkt olarak sarı lekeler üzerine uyguladığınızda ve ardından silme işlemi yaptığınızda sorun çıkar.
Kabartma tozu, sarı lekeleri oldukça iyi çözen doğal bir halı temizleyicidir. 1 bardak karbonatı ½ bardak suyla karıştırın ve lekeli bölgeye sürün. Yumuşak kıllı bir fırça kullanın ve karbonatı halı liflerinin derinliklerinde uygulayın. Sarı leke halıdan tamamen çıkana kadar tekrarlayın.
Limon ve tuz ikilisine koşun!
Limonun üzerine bolca tuz dökün ve limonla yanık izini ovun. Tezgahlarınızı ilk günkü haline döndürmek işte bu kadar basit.
Yanmış tencere dışı nasıl parlatılır diye de merak edenler olabilir. Tencerenin dışındaki yanık lekeleri için de karbonattan faydalanabilirsiniz. Karbonat ve limon eklediğiniz sıcak suda tencerenizi birkaç saat beklettikten sonra süngerde ovalama yaparak lekelerden kurtulabilirsiniz.
Antiseptiktir. Sirkenin cildi sıkıştırma özelliği vardır. El yanığına ne sürülür diye merak ediyorsanız sirkeyi deneyebilirsiniz. Sirkeyi bir pamuğa batırıp yanığın üzerine yavaşça sürebilirsiniz.
Hidrojen Peroksit ile Mermer Beyazlatma
Bu yöntemden yararlanabilmek için mermerin üstüne oksijenli su dökebilir ya da fısfıs sprey şişeden yardım alabilirsiniz. İşlemlerin ardından karbonat yönteminde uyguladığınız gibi hava almayacak bir şekilde streç film ile sarmanız ve 24 saat bekletmeniz yeterlidir.
Sararmış mutfak dolaplarını en iyi şekilde göstermek ve temizlemek için ılık su dolu bir kap içine bir fincan elma sirkesi ve 2 paket karbonat ekleyin. Bu karışımı güzelce karıştırın. Bulaşık süngeri kullandığınızda dairesel hareketler ile dolapları temizleyin. Ardından nemli bezle son dokunuşu verin.
Sıcak su ve karbonat karıştırılarak doğrudan lekelerin üzerine uygulanması lekelerin kısa sürede temizlenmesinde etkili olduğu görülür. Beyazlatıcı bir etkiye sahip olan karbonat, çok fazla kullanıma bağlı olarak sararan lavaboların temizlenmesinde etkili olduğu bilinmektedir.
Yapmanız gereken bir fincan beyaz sirke içine birkaç damla limon ekleyin ve bu karışımı kullanarak tezgah üzerini temizleyin. Limonun kendi kokusu ile mutfağınız ferah kokarken; beyaz sirkenin temizleyici özelliği ile tezgahlar artık daha temiz olabilir. Bu yöntemi granit mermerler için de kullanabilirsiniz.
Amonyak ve suyu eşit oranlarda karıştırdıktan sonra sprey şişesine bırakın. Karışımı lekenin üzerine püskürttükten sonra 20 dakika bekleyin. Daha sonra yumuşak bezle lekeyi silin.
Tuzun üzerine limon ve az miktarda sirke atınız. Sonrasında yumuşak bir bez ile ovalama yapınız. Ardından pamuklu bir bez ile silme işlemi yapınız. Ardından mermeri kurulayınız.
Yaranın boyutuna ve derinliğine bağlı olarak değişmekle birlikte, yanık izlerinde tam iyileşme ortalama 6 ayda tamamlanır. Bu süre sonunda geriye açık beyaz veya pembe renkte yanık izi kalabilir, yine yanığın seviyesine bağlı olarak deride girintili çıkıntılı bir görünüm ortaya çıkabilir.
Ciltte oluşan yanık izi, kişileri üzen bir durumdur. Yanık izlerinin kalıcı olmaması için merhem ve ilaç desteği alınmalıdır. Yanığın hangi boyutta olduğunu karar veren doktorunuz, sizin için en uygun tedavi yöntemini de belirler. Size önerdiği ilaç desteği sayesinde yanık izleri geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri