Beyaz şarap ile keçi peyniri, kaşar peyniri gibi peynirler tercih edilebilir. Kırmızı şarap ile Izgara bonfile, sade burger, ızgarada pişirilmiş kuzu eti, baharatlarla marine edilmiş ve odun ateşinde pişirilmiş etle çok uyumludur. Kırmızı şarap ile domates soslu makarnalar ile de tercih edilebilir.
Kırmızı etin yanına ne yenir sorusuna verilecek ilk cevap elbette ki kırmızı ettir. Kırmızı et ile kırmızı şarabın uyumu ise anlatılamayacak kadar güzeldir. Özellikle ızgarada pişen köfte, antrikot, kebap ve sucuk şarap ile bütünleşir ve ağzınızda leziz bir tat bırakır.
Peynir tabağında kullanılan peynir çeşitleri; beyaz peynir, İzmir tulumu, örgü peyniri, eski kaşar peyniri, İsli çerkez peyniri, küflü peynir, taze kaşar peyniri, Kars gravyeri, sepet peyniri, gouda Van otlu peyniri ya da Mihaliç peyniri gibi yerli ve yabancı peynirlerle hazırlayabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Kırmızı şarap mezeleri ile küflü peynir gibi tadı keskin ve sert peynirler tüketilmesi önerilir. Ayrıca gravyer, otlu peynir, parmesan peyniri ve gouda peyniri de kırmızı şarabın tadına tat katar. Kırmızı şarabın çeşidine göre cheddar veya eski kaşar da önerilir. Peynir ile reçel de önerilerimiz arasında.
Beyaz şarap soğuk, kırmızı şarap ise oda sıcaklığında içilir (16-17 derece). Beyaz şarapların aromaları soğukken, kırmızı şarabın aroması ve rengi ise sıcakken daha iyi algılanır. Beyaz şarabın soğukluğunu korumak amacıyla, kadehinin boyutları daha küçüktür.
Cabernet şarabı, kırmızı şarapların en koyu ve en ağır olanıdır.
Kanın akışkanlığını artırarak kalp krizi riskini azaltıyor. Şarap, sadece kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı değil, diğer hastalıklara karşı da koruyor. Örneğin, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve antioksidan maddeler sayesinde kanser hastalıklarına karşı korunmamızı sağlıyor.
Kara üzüm, kırmızı şarapla uyumu ile dikkat çekerken, beyaz şarap tüketirken tercih edilecek ekşi elma, ağızda bıraktığı mayhoş tatla şaraba farklı bir aroma katar. Bunların dışında kayısı, kavun, mango gibi meyveler kullanılarak hazırlanacak meyve tabakları, meyveli şaraplarla keyifle tüketilebilir.
Alkol alıyorsanız belli bir miktar kırmızı şarap kalp dostudur. İçerdiği resveratrol ve catechin nedeniyle antioksidan özelliği olan kırmızı şarap, damar duvarını korur ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur. Günlük olarak, kadınlarda 1, erkeklerde 2 kadehten fazla tüketilmemesi tavsiye olunur.
13. Şaraba buz konmaz. Şaraba buz konmaması kuralının ardındaki düşünce, buzun eriyerek şarabın tadını bozması. The Kitchn dergisine göre, şarabı buz dolabında ya da derin dondurucu da bir süre bekletmeden içmeniz gerekiyorsa, en kısa soğutma yöntemi içine buz atmak.
Roze (Fransızca: rosé) veya blush, üzüm kabuğunun renginin bir kısmını içeren, ancak kırmızı şarap olarak nitelendirmek için yeterli renkte olmayan bir şarap türüdür.
Bazı uzmanlar "orta düzeyde tüketimi" 150 ml bardak hacmi ile kadınlar için günde bir bardak şarap ve erkekler içinse günde iki bardak şarap olarak belirtir.
Beyaz şaraplar genel olarak serin yerde muhafaza edildikten sonra tüketiliyor. Kırmızı şaraplar ise aksine oda sıcaklığında, tatlı beyaz şaraplar 4 ile 6 santigrat derece aralığında, sek ise 6 ile 10 santigrat derece aralığında içiliyor. Kırmızı şarap içmeden önce mutlaka şarap şişesini havalandırmalısınız.
Köpüklü şaraplarda 6-10 derece tavsiye edilen şampanya gibi yıllanma potansiyeli olan köpüklü şarapları 10 derecelere doğru içmek gerekiyor daha genç tüketime uygun köpüklü şarabınız varsa 6 derece gibi yani buz gibi içmelisiniz ki size doğru aromaları sunabilsin.
Alkollü içkilerin arasında alkolsüz içecekler de için. Örneğin bir kadeh şarabın ardından bir bardak su için. Böylece alkolün yan etkileri azalacak, kanınızdaki alkol oranını düşük olacaktır.
Haftada ne kadar şarap içilmeli sorusuna gelince, genel kural olarak, kadınlar için haftada 5-6 kadeh (75 ml'lik kadeh başına) ve erkekler için 7-9 kadeh şarap tüketimi önerilir. Bu miktarlar, uluslararası sağlık kuruluşları tarafından önerilen günlük alkol tüketim sınırlarına dayanmaktadır.
Şarabın her geçen gün yeni bir yararı ortaya çıkıyor. Her akşam içilen bir kadeh şarabın kalp damar sağlığına büyük faydaları olmasının yanı sıra, üretimi sırasında oluşan tortusunda bulunan alfahidroksi asitin cildi gerginleştirici ve pürüzsüz hale getirici etkisi bulunduğu saptandı.
Örneğin, serin bir iklimde yetiştirilen Chardonnay üzümleriyle yapılan köpüklü şaraplar, sıcak bir iklimde yetiştirilen Chardonnay üzümleriyle yapılanlardan daha düşük alkol seviyelerine sahip olacaktır. Genel olarak, köpüklü şarapların alkol içeriği tipik olarak %12-14 arasında değişir.
Tadı tatlı içkiler kana daha çabuk karıştığı için diğer alkollü içeceklere göre daha hızlı sarhoş eder. Bu yüzden şarabı yavaş yavaş ve maksimum 2 kadeh içmen iyi olur. Tabi ilk defa içiyorsan 1 kadehi bile düşünmelisin.
Cabernet sauvignion üzümleri. Hafif, kısa, meyvemsi, taneni az bir merlot şarabı ideal olacaktır.
- Kırmızı şaraplar, kadehin yarısına kadar doldurulur. Bundan amaç, şarabın kadeh içinde yumuşakça dolaştırılarak, kadeh içindeki şarap kokusunun daha iyi alınmasını sağlamaktır.
Yatık pozisyonda duran şişede mantar kapak sıvı ile temas ederek şişecektir böylelikle şişe içerisine oksijen girmesini engelleyerek şarabınızın bozulmasını engeller. Mantar kapaklı şişeyi dik pozisyonda tutarsanız bir süre sonra mantar tıpa kurumaya başlayacak ve şarabın hava ile temas etmesine neden olacaktır.
Kırmızı şarap, rengini üzümün suyu ve kabuğunun belli bir süre temas etmesi sonucu alır. Tadı beyaz şaraba göre daha buruktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri