Şarabın mayalanma sürecini hızlandırmak için, farklı bir sirkeden mayalanma yapılabilir. Ortalama dört - beş hafta sonra kırmızı şarap sirkesi tüketilebilir.
Kırmızı şarap sirkesi, üzümden üretilen kırmızı şarabın fermantasyonu sonucunda elde edilen açık kırmızı renkli sirkedir. Fermantasyon işlemi sırasında, hava ile temas eden kırmızı şarabın içindeki alkol oksitlenir ve şarabın sarhoş edici özelliği ortadan kalkarak, şarap sirkeye dönüşür.
Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur.
Yaş Üzüm Sirkesinin Yapılışı: Sirkeye işlenecek üzümün önce şarabı yapılır.
Sirke oluşumu, Şekil 2.1'de görüldüğü gibi etil alkol fermantasyonu ve asetik asit fermantasyonu olmak üzere 2 aşamada gerçekleşir.
İlgili 19 soru bulundu
Sirkenin mayalanma süreci yaklaşık 6-8 hafta sürer. Asetik asit miktarı içerikteki alkolden daha ağır olduğu için dibe çöker. Sirke oluşması sirke anasının kendiliğinden dibe çökmesinden anlaşılır. Sirkenin kendine has doğal aromasını ve tasını veren sirke anası kaygan yapılı tek parça halinde bir maddedir.
Üzümde bulunan şekerler, şarap mayaları ile etil alkole dönüşür. Fermantasyon sıcaklıkları istenen şaraba göre değişir. Beyaz şarapta düşük sıcaklık, kırmızı şarapta yüksek sıcaklık tercih edilir. Bu işlem 10-30 gün arasında sürebilmektedir.
Evde kitten yaptığınız şarap için tavsiyemiz, beyaz ve pembe şarapları 1-2 yıl içinde, kırmızı şarapları ise 2-3 yıl içinde tüketmeniz olur. Şarabınız genelde bu sürelerin ötesinde de içilebilir halde olmasına karşın ilerleyen zaman içinde tat ve aroma gamı daralacaktır.
Meyvelerden, oksijenli ortamda sirke bakterileri ile elde edilen sirkenin helalliği üzerinde bütün fakihler müttefiktirler (görüş birliği bulunmaktadır). Haram kılınan şarabın, bekleyerek sirkeye dönüşmesi halinde bunun da helal olduğu hakkında alimler ittifak etmişlerdir.
Şaraplarda sirkeleşme denilen bu hastalığa presleme sırasında zedelenmiş üzümlerden şıraya geçen asetik asit bakterileri neden olmaktadır. Bunların başlıcaları; Acetobacter pateurianum, A. Ascendes, A. Vini acetati ve A. Xylsonides'dir.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üze- rinde yaşayamaz.
Süzülmezse ne olur ? İstemediğimiz bakterilerin artmasına ve kötü kokuya neden olabilir.
Etrafına ekşi bir koku yaymaya başlıyor ve bu koku gittikçe keskinleşiyor ve sirke anası kalınlaşıyor. Bu aşamaya yaklaşık 45 günde geliniyor ama sirkenin iyice olgunlaşması için bu şekilde 1-2 hafta daha bekletebilirsiniz.
Cevap. Şaraba veya her hangi bir alkollü içkiye tuz katılmakla hiçbir şey olmaz, haram olmaktan da çıkmaz.
Sirke bildiğimiz anlamda bozulmaz. Özetle, teknik olarak serin ve karanlık bir yerde şişesinde saklanan sirke 100 yıl sonra bile güvenle tüketilebilir. Genelde sirkede bozulan şey kalitesi olacaktır. Bu kalite düşüşü genellikle hava ve güneş ışığı ile temasla oluşacaktır.
Sirke diyenlere bakma, şarabın tadı sirkeye pek benzemez.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
Sirke üretim prosesinde alkolleşme de mevcut olduğundan dolayı son üründe bir miktar etil alkol asetik asite dönüşmeden kalabilmektedir. %0.1 civarlarında son üründe etil alkol bulunabilmekte veya analizde tesbit edilemese de aslında içinde dönüşmeyen bir miktar alkol kalabilmektedir.
Sual: Alkol kullananın yaptığı ibadetler, kıldığı namazlar kabul olmaz mı? Cevap: Peygamber efendimiz bir hadîs-i şeriflerinde; (Bir yudum şarap içene, Allahü teâlâ üç gün gadab eder) buyurmuşlardır. Yani, buna tevbe etmedikçe, üç gün içindeki iyiliklerine sevap verilmez ve günahları affedilmez.
Şarabın fermantasyonu biraz zaman alır. Çeşide bağlı olarak beyaz şarap yapımı evde için iki ila üç hafta, kırmızı şarap için dört gün ila bir ay sürer.
Şarabın en az bir ay beklemesini sağla.
Şarabı en azından dokuz ay bekletmek yıllanmasını ve olgunlaşmasını sağlar ve çok daha güzel bir tadı olur. Eğer şarabı yaparken fazla bal kullandıysan daha uzun bekletmek gerekir çünkü içtiğinde çok tatlı gelebilir.
Şeker ilavesi mutlaka üzümler patlatılıp açık fermantasyon ve maya hareketi başlamadan yapılmalıdır. Tavsiyem başlangıçta şeker oranını 1095-1100 e çıkartıp açık fermantasyonu başlatmanız ve sonrasında 2-3 günde bir süzerek aldığınız şıra dan Hidrometre ile düzenli olarak şeker miktarını ölçüp not etmeniz.
Fermantasyonun hatasız olarak ilerlemesini ve bittiğini kabarcık çıkışının bitmesi ve hidrometre ölçümlerinde (son ölçümlerde) değişiklik olmamasından anlarız. Şarap üreten firmalarda bu kontrollere ilave olarak yoğunluk kontrolü de yapılır, yoğunluğun fermantasyon bitiminde 1 in altına düşmüş olması gerekir.
Evde Şarabını Yapanlara Şarap Filtrasyon Tavsiyeleri
Plakalı filtre yapma imkanı olmayanların sadece bir huni içerisine filtre kağıdını koyarak filtre etmeleri de yeterli olmaktadır. Dikkat edilmesi geren husus şarabın, hava ile fazla temas etmemesi ve dolaysıyla okside olmaması için gerekli süratin sağlanmasıdır.
Bir miktar şıra 35 Derece civarına ısıtılır (ılıkdan hafif sıcak) ve sterilize edilmiş bir kaba dökülür. Sonra içine 5 Litre için; 2gr (Bir çay kaşığı) ARGUNBEER Şarap Mayası eklenir ve 30 dk mayanın tamamen uyanarak kabarması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri