Dr. Alper Ata, "Günde 1 kadeh şarap, kanserden koruyor" iddiasının bir şehir efsanesi olduğunu belirterek, "Koruyucu değil, bilakis kanserojen olabilir" dedi. Onkoloji Uzmanı Doç.
Kansere bağlı yaşam kayıplarının %5-%6'sının nedeni alkol tüketimidir. Journal of Clinical Oncology'de yayımlanan ASCO açıklamasına göre; kanser riskini azaltmak için "alkollü içecek tüketmeyin" denmiyor. "Daha az tüketin" ya da "içmiyorsanız başlamayın" diye öneriliyor.
'Alkol, kanser riskini artırıyor'
Dünya Kanser Araştırma Fonu Program Müdürü Susannah Brownscience, "Alkol tüketimi arttıkça, kanser riski de artıyor. Alkol tüketiminin doğrudan kansere neden olduğu yönünde sağlam kanıtlar bulunduğuna katılıyoruz" dedi.
Kanın akışkanlığını artırarak kalp krizi riskini azaltıyor. Şarap, sadece kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı değil, diğer hastalıklara karşı da koruyor. Örneğin, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve antioksidan maddeler sayesinde kanser hastalıklarına karşı korunmamızı sağlıyor.
Alkol tüketimi, ağız, yemek borusu, bağırsak, meme ve karaciğer kanserleri için risk faktörüdür. Ağız ve yemek borunuzu kaplayan hücreler özellikle alkolün zararlı etkilerine karşı hassastır.
İlgili 42 soru bulundu
Biranın da bir miktar polifenol içerdiği ancak bunun beyaz şaraptakine eşdeğer miktarda, yani kırmızı şaraptakinden daha az olduğu belirtiliyor. Yani az miktarda içildiği takdirde bu içkiler yararlı olabilir. Sonuç: Kırmızı şarap biraya göre çok daha yararlı.
Kırmızı şarap
Vücudun dinlenmesine yardımcı olan antioksidanlardan resveratrol içerir. Cinsel ilişki boyunca kan akımına ve cinsel organlara kan akışını sağlamada yardımcı olur. Süper seks için en iyi içeceklerden birisidir.
Yapılan çalışmalar günde bir kadeh şarap içmenin hem erkeklerde hem de kadınlarda birçok kardiyovasküler hastalığın oluşmasını önlediğini onaylamıştır. Ayrıca her gün içilen bir kadeh şarap demans, diyabet ve osteoporoz gibi hastalıkların tedavi süreçlerinde de olumlu etkiler göstermiştir.
Yapılan araştırmalara göre kırmızı şarap, kan damarlarının çeperleri boyunca yapılanan yağ oluşumunu, dolayısı ile de damar tıkanıklığını önlemektedir. Çünkü şarap, endotelin-1 adı verilen ve kan damarlarının iç çeperinde yağ birikmesine neden olan proteinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Standart miktardan daha çok alkol içmek kalp hastalığı, yüksek tansiyon, atriyal fibrilasyon, felç ve kanser riskini artırır. Az alkol içmede ve kanserden dolayı ölümler de karışık sonuçlar gözlenmektedir. Gençlerde şiddet veya kazalarla sonuçlanabilecek aşırı içme nedeniyle risk daha fazladır.
Örneğin kanser hücreleri oksijeni sevmez. Yani şöyle bol oksijenli yürüyüş yaparsanız doğada, temiz havada, içinize oksijeni çeke çeke dolaşırsanız kanser hücreleri bunu sevmez.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Ahmet Aydın, karbonhidratlar bakımından zengin gıdaların, özellikle de şekerin kanseri beslediğine dikkat çekerek, un ve şekerden kaçınarak bol sebze ve meyve tüketilmesi uyarısında bulundu. Prof.
Kemoterapi, radyoterapi ve immunoterapi gibi mevcut tedaviler, apoptosis olarak bilinen bir yönteme dayanıyor. Bu yöntemde, kaspaz adı verilen proteinler aktive edilerek kanser hücreleri öldürülüyor.
Alkol karaciğerde aşırı strese neden olabilir ve karaciğerde kemoterapi ilaçlarının işlenmesini zorlaştırabilir. Alkol ayrıca mide bulantınızı ve diğer gastrointestinal (mide-bağırsak) yan etkilerini daha da kötüleştirebilir ve kemoterapi ile birlikte verilen bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.
Çalışma, az alkol (iki alkollü içecek) tüketmenin orta derecede kanser riski anlamına geldiğini belirtirken, günde 60 grama kadar alkol kullanımını riskli olarak nitelediler. Çalışmada günde sadece 10 gram alkol içen insanlar bile 10 yıl sonra kansere yakalanma riskiyle karşı karşıya kalındığı görüldü.
Ev ya da iş yerinde bulunan bazı maddeler, kanser riskini artırır. Asbest, radon, hava kirliliği, UV radyasyon, sigaraya maruz kalma çevresel risk faktörlerindendir. Yine diyetle alınan bazı besinler kanser gelişim riskini artırırken, bazıları da koruyucu olabilmektedir.
Araştırma BMC Cell Biology isimli dergide 17 Ekim 2017'de yayımlandı. Kırmızı şarap, siyah çikolata, kırmızı üzüm ve yaban mersininde doğal olarak bulunan bir maddeden elde edilen "reversatrol" isimli kimyasal yaşlı hücrelere enjekte edildiğinde hücrelerin yeniden gençleştiği gözlemlendi.
Kırmızı şarabın kadınlarda vücudun anahtar alanlarına kan akışını arttırdığını söyleyen İtalyan araştırmacılar, güçlü bir antioksidan olan (sağlıklı dokuları ve hücreleri koruyucu maddeler içeren) kırmızı şarabın az içilirse kalbe faydalı olduğunu ve aynı zamanda güçlü bir afrodizyak içerdiğini belirtti.
Bir şişe bira ya da bir kadeh şarap sizi mayıştırıp, uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Ancak alkollü içeceklerin uzun vadede uykunuza iyi gelmediğini hemen hatırlatalım. Yatmadan önce içtiğiniz alkollü içecekler, gece uykunuzu bölerek sık sık tuvalete gitmenize sebep olur ve uyku kalitenizi düşürür.
Alkol çeşitleri arasında votka kalorisi düşük alkoller listesine giriyor. Bir porsiyon votka-soda yaklaşık 133 kalori ve 0 gram karbonhidrat içerir. Rom ve kolaya kıyasla oldukça masum diyebiliriz. Çünkü bir rom ve kola yaklaşık 200 kalori ve 17.5 gr karbonhidrat içerir.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir.
İçki içtikten sonra içilen suyun insanı daha fazla sarhoş ettiğine inanılıyor. Oysa, alkol alırken su içmemek büyük bir hata. Sabah kalktığınızda, akşam tükettiğiniz içkinin size kendini baş ağrısıyla hatırlatmasını istemiyorsanız, en az içtiğiniz şarap kadar su da tüketmelisiniz.
Doğal Cinsel Gücü Arttırıcı Besinler Tüketmek
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
Şarap, aynı zamanda kalp krizi riskini de azaltıyor. Özellikle kırmızı şarapta bol miktarda bulunan procyanidin maddesi, kalp sağlığının korunması için vücutta mucizevi bir koruma kalkanı oluşturuyor. Şarabın göz sağlığına da katkısı var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri