Kırmızı şarap sirkesi, üzümden üretilen kırmızı şarabın fermantasyonu sonucunda elde edilen açık kırmızı renkli sirkedir. Fermantasyon işlemi sırasında, hava ile temas eden kırmızı şarabın içindeki alkol oksitlenir ve şarabın sarhoş edici özelliği ortadan kalkarak, şarap sirkeye dönüşür.
Alkol üretiminde kullanılan mayalar, çeşitli işlemlerden geçerek sirke üretiminde de kullanılabilir. Bu durum beyaz şarap için de geçerlidir. Beyaz şarap içinde var olan maya, sirkeye dönüşebilir. Beyaz şarap sirkesi ile beyaz sirke birbiriyle karıştırılan iki sirke türüdür.
Şaraplarda sirkeleşme denilen bu hastalığa presleme sırasında zedelenmiş üzümlerden şıraya geçen asetik asit bakterileri neden olmaktadır. Bunların başlıcaları; Acetobacter pateurianum, A. Ascendes, A. Vini acetati ve A. Xylsonides'dir.
CEVAP: Haram olan bir içki ister kendiliğinden isterse herhangi bir işleme tabi tutularak olsun sirkeye dönüşür/dönüştürülürse helal olur. Zira elde edilen yeni ürün (sirke) artık “sarhoş edici içki” vasfını kaybetmiş ve tamamen başka bir maddeye dönüşmüştür.
Şarap üretiminde ürün hava ile kesinlikle temas ettirilmemesi, yani oksijenle etkileşime girmemesi gerekir. Eğer ki şarap hava alır ve fazla ışık altında kalırsa, zaman içerisinde sirkeleşecektir. Sirke üretiminde de buradan anlaşılacağı gibi, oksijene ihtiyaç vardır.
İlgili 21 soru bulundu
Şarabın mayalanma sürecini hızlandırmak için, farklı bir sirkeden mayalanma yapılabilir. Ortalama dört - beş hafta sonra kırmızı şarap sirkesi tüketilebilir.
Cevap. Şaraba veya her hangi bir alkollü içkiye tuz katılmakla hiçbir şey olmaz, haram olmaktan da çıkmaz.
Sirke diyenlere bakma, şarabın tadı sirkeye pek benzemez.
Fermantasyon işlemi sırasında, hava ile temas eden kırmızı şarabın içindeki alkol oksitlenir ve mayaların da katkısıyla asetik asite dönüşür. Aromatik özelliği ile diğer sirkelerden ayrışan şarap sirkeleri daha keskin bir tada sahiptir. Şarap sirkesi alkol içermez.
Şarap yapmak için önce üzümler bağlarından toplanır, ardından ezilir sonra, maya (üzümde doğal olarak bulunur) üzüm suyundaki şeker ile birleşir ve aşamalı olarak bu şekeri tüketerek alkole dönüşür. Maya aynı zamanda havada buharlaşan karbondioksiti üretir. Mayanın işlemi tamamlandığında üzüm suyu şaraba dönüşür.
Şeker ilavesi mutlaka üzümler patlatılıp açık fermantasyon ve maya hareketi başlamadan yapılmalıdır. Tavsiyem başlangıçta şeker oranını 1095-1100 e çıkartıp açık fermantasyonu başlatmanız ve sonrasında 2-3 günde bir süzerek aldığınız şıra dan Hidrometre ile düzenli olarak şeker miktarını ölçüp not etmeniz.
“Şarabın ömrü kaç yıldır?” sorusunun yanıtı, şarabın saklanma koşullarına göre değişiklik gösteriyor. Uygun sıcaklık ve nem koşullarına sahip, güneş görmeyen titreşimsiz bir ortamda muhafaza edilen şarapların yaklaşık 3 yılda tüketilmesi öneriliyor. Buzdolabına giren şarapta ise bu süre 3 haftaya düşüyor.
Şarabın mantar kaynaklı bozulma durumuna şarabın buşone olması denir. Büşone olmaya başlamış şarapta ilk etapta, meyve aromaları kaybolur. İleri ki aşamalarda ise şarapta klor tadı (havuz kokusu) belirir.
Yaş Üzüm Sirkesinin Yapılışı: Sirkeye işlenecek üzümün önce şarabı yapılır.
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz, şarabın İslamiyete göre haram olduğunu belirterek, "Yemeğe ya da başka maddelere karıştırılarak kullanılması da haramdır.
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür.
Sirke üretim prosesinde alkolleşme de mevcut olduğundan dolayı son üründe bir miktar etil alkol asetik asite dönüşmeden kalabilmektedir. %0.1 civarlarında son üründe etil alkol bulunabilmekte veya analizde tesbit edilemese de aslında içinde dönüşmeyen bir miktar alkol kalabilmektedir.
Değerli kardeşimiz, Sirke elde etmek için doğal alkol içeren üzüm, elma, hurma ve diğer meyveler kullanılmaktadır. Sirke helal midir? Meyvelerden, oksijenli ortamda sirke bakterileri ile elde edilen sirkenin helalliği üzerinde bütün fakihler görüş birliğindedir.
Kırmızı Şarap Sirkesinde alkol var mıdır? Alkol İçermez. Kırmızı şarap sirkesi, üzümden üretilen kırmızı şarabın fermantasyonu sonucunda elde edilen açık kırmızı renkli sirkedir. Fermantasyon işlemi sırasında, hava ile temas eden kırmızı şarabın içindeki alkol oksitlenir ve mayaların da katkısıyla asetik asite dönüşür.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
Alkol sürekli sirke anasıyla temas halindedir. Sirkeleşme devam eder ve 8-12 hafta sonra tamamlanır. Üretilen asetik asit alkolden daha yoğun olduğundan dibine çöker.Bu noktada tuz ilave etmekte sadece sirkenizin tuzlu sirke olmasını sağlar. Oksijen teması ile sirkeleşen hiçbir sıvı alkole dönüşemez.
Meğer bütün fark fermantasyon şeklinden ve sürecinden kaynaklanırmış. Fermante edilecek olan, yani mikroorganizmalar (asetik asit bakterileri) aracılığı ile yapısı değiştirilecek olan üzüm suyu, kapağı açık bir kapta havayla temas etmeye bırakılırsa, oksidasyon etkisi ile belirli sürede sirkeye dönüşürmüş.
Sirke üretim prosesinde alkolleşme de mevcut olduğundan dolayı son üründe bir miktar etil alkol asetik asite dönüşmeden kalabilmektedir.
Baharat rafına uzanmanız yeterlidir. Kolay bir sıcak şarap tarifi için tencereye birkaç karanfil, bir ya da iki çubuk tarçın ve limon ya da portakal kabuğu koyun. Bu temel karışım istenilen şekilde genişletilebilir.
kırmızı şarap, soda, bir kaç damla limon, limon dilimleri ve vermut ile de yapılabilen orgazmik ispanyol içeceği. şimdi şöyle... kırmızı şarabın içine gazoz (sade ya da limonlu) koyuyoruz, içine bolca buz atıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri