Mermerde sarı lekelerin oluşmasını önlemek için düzenli olarak temizleyin. Temizlikte asit içeren malzemeleri kullanmayın. Karbonat veya oksijenli su mermerdeki sarı lekelere müdahale etmek için uygun ve etkilidir. Temizlik işleminden sonra mermer yüzeyi mutlaka kurulayın.
Sararmış ve eskimiş açık renkli mutfak tezgahlarınıza, oksijenli suyu püskürtün. Önce birkaç saniye her bölümü süngerle ovalayın ve bekleyin. Bekleme aşamasında, sarı görünüm tezgahtan aşınmaya başlayacaktır. Ortalama 10 dakika kadar bekledikten sonra yeniden süngerle tezgahı silmeye devam edin.
Limonun asidik yapısı, lekeyi çözmeye yardımcı olurken, tuzun ovucu etkisi, sarı yanık lekeyi kolayca çıkarır. Limonu ikiye bölün ve üzerine bolca tuz serpin. Tuzlu limonu, lekeli bölgeye dairesel hareketlerle ovun. Lekenin yumuşamasını bekleyin.
Hidrojen Peroksit ile Mermer Beyazlatma
Bu yöntemden yararlanabilmek için mermerin üstüne oksijenli su dökebilir ya da fısfıs sprey şişeden yardım alabilirsiniz. İşlemlerin ardından karbonat yönteminde uyguladığınız gibi hava almayacak bir şekilde streç film ile sarmanız ve 24 saat bekletmeniz yeterlidir.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
İlgili 43 soru bulundu
Granit mutfak tezgahı temizliği için bulaşık parlatıcısını deneyebilirsiniz. Yapmanız gerekenler ise oldukça basit: Bulaşık parlatıcısını temiz bir bulaşık süngerine dökün ve bu sünger ile tezgahı silin. Saniyeler içinde tezgahın temizlendiğini, kalmış lekelerin silindiğini fark edeceksiniz!
Temiz bir bez üzerine bir miktar bulaşık parlatıcısı dökerek tüm tezgahı hafifçe ovalayarak temizleyin. Tezgah üzerindeki sararma ve lekelerin kısa bir süre içerisinde yok olduğunu fark edeceksiniz.
Mermer temizliği için mutlaka doğal ürünleri kullanmanız gerekir. Asitler ve kimyasal temizlik maddeleri doğal taştan zarar vermektedir. Özellikle metal yıkayıcıların kullanmaktan uzak durmanın gerekir. Doğal mermer temizliğinde sirke, limon suyu ve aseton gibi ürünleri kullanabilirsiniz.
Mermer yüzeyler asidik maddelere karşı hassas olduğu için, asidik olmayan bir sabun veya deterjan kullanılması önerilir. Lindos Naturals'ın "Doğal Ahşap Sabunu", mermer yüzeylerin günlük temizliği için de ideal bir seçenektir.
Bu kapsamda uygulayacağınız en ideal yöntem evde karbonatlı solüsyon hazırlamaktır. 1 su bardağı suya 1 paket karbonat olacak şekilde hazırladığınız solüsyon ile mermeri nazikçe silmeniz gerekir. Bu işlemden sonra 1-2 saat boyunca mermerin kuruması beklenmelidir. Sonrasında ise temiz su ile durulama yapılmalıdır.
Parlatma macununu uygulayın
Yumuşak bir fırça veya sünger kullanarak mermer parlatma macununu yanık bölgeye uygulayın. Dairesel hareketlerle çalışın ve etkilenen alanın tamamının kaplandığından emin olun. Yanık izleri solmaya başlayana kadar macunu uygulamaya devam edin.
Koyu renkli tezgahlarda, granit ve mermer tezgahlarda, rengin açılmasına sebep olabilir. Tezgahın üzerine sıvı sabun dökün ve bulaşık süngeri ile ovalayın. Ardından temiz bir bezle köpüren tezgahı temizleyin. Bulaşık parlatıcısını, bulaşık süngerinin yumuşak kısmına dökün ve tezgahı güzelce silin.
Mermerde sarı lekelerin oluşmasını önlemek için düzenli olarak temizleyin. Temizlikte asit içeren malzemeleri kullanmayın. Karbonat veya oksijenli su mermerdeki sarı lekelere müdahale etmek için uygun ve etkilidir. Temizlik işleminden sonra mermer yüzeyi mutlaka kurulayın.
Limon ve tuz ikilisine koşun!
Limonun üzerine bolca tuz dökün ve limonla yanık izini ovun. Tezgahlarınızı ilk günkü haline döndürmek işte bu kadar basit.
Sıcak su ve karbonat karıştırılarak doğrudan lekelerin üzerine uygulanması lekelerin kısa sürede temizlenmesinde etkili olduğu görülür. Beyazlatıcı bir etkiye sahip olan karbonat, çok fazla kullanıma bağlı olarak sararan lavaboların temizlenmesinde etkili olduğu bilinmektedir.
Doğal taşların temizliği önem hassasiyet gerektirmektedir. Sentetik bazlı temizleyiciler ve çamaşır suları mermer yüzeylerde kullanılmaz.
Örneğin, kısmen mermer üzerine sıcak bir cezve küçük bir leke bıraktığında, evde kullandığınız leke çıkarıcı temizlik malzemeleri, yağ sökücü, hafif bir sünger ile ovma veya bazen çamaşır suyu uygulama gibi noktalar çözüm sağlayabilir.
Nemli bir bez ve az miktarda sıvı deterjan en ideal temizlik için yeterlidir. Çimstone, sahip olduğu kompakt yapısı ile leke tutmaz. Sadece silmekle yüzey, ilk günkü yeni ve temiz görüntüsüne kavuşur.
Örneğin mermeri temizlemek için karbonat ve suyu karıştırabilir veya mermeri parlatmak için sirke ve suyu karıştırarak mermeri nazikçe yıkayın.
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Direkt olarak mermeri çizersiniz. Aseton bazen mermer temizliği konusunda tavsiye edilmektedir. Bu konularda aseton gibi önemli bir maddeyi kullanarak son derece profesyonel bir şekilde temizlik işlemi yapabilirsiniz. Ancak Asetonu kesinlikle kültürlü mermer üzerinde KULLANMAYIN.
Beyaz mermer katkılı sentetik mermerlere göre gözenekli yapısı ile limon suyunu hemen içine çekeceği için hızlı bir şekilde bu limon suyunun tezgahın yüzeyinden alınması gerekir. Buna rağmen küçük bir leke kaldığında, karbonatlı su veya oksijenli su ile kalan bu ince leke temizlenebilir.
Bu nedenle mermere çamaşır suyu kullanımı yerine asidik ve bazik yapılı temizleyicilerden vazgeçerek nötr temizleyiciler tercih etmek gerekir. Bu tür temizleyiciler günümüzde marketlerde, temizlik malzemesi satışı gerçekleştirilen işletmelerde ve internet satışlarında tüm markalar tarafından sunulmaktadır.
Karbonat ve oksijenli su, sarı lekeleri çok kısa süre içerisinde ortadan kaldıran mucizevi bir karışımdır. Karbonat ve oksijenli su bir kabın içerisine konur ve karıştırıldıktan sonra sarı lekenin üzerine dökülür. Bu işlem genelde 1 defa uygulandığında sarı leke ortadan kalkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri