Geçici bir nedenle ya da irade dışı alınan alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle suç işleyen kişinin kusur yeteneği yoktur. Kusur yeteneği bulunmayan kişinin işlediği fiil nedeniyle cezalandırılması mümkün değildir.
TCK madde 34, irade dışında alınan alkolün etkisiyle suç işleyen kişilere ceza verilemeyeceğini net bir şekilde ifade etmiştir. Zira iradesi dışında yani istemeden ve/veya bilmeden alkol alan kişinin davranışlarını yönlendirme yeteneği azalır.
Kabahatler Kanununun 35. maddesi ise şöyledir: “Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından elli Türk Lirası idari para cezası verilir.
Geçici Nedenler, Alkol veya Uyuşturucu Madde Etkisinde Olma – TCK 34. Madde. Türk Ceza Kanunu'nun (Tck) 34. maddesinde geçici bir nedenle ya da irade dışı alınan alkol veya uyuşturucu maddenin etkisiyle kusur yeteneği ortadan kalkan veya önemli ölçüde azalan kişilerin ceza sorumluluğunun bulunmadığı belirtilmektedir.
Buna göre sarhoş edici maddelerin iradi olarak alınması haline doktrinde “iradi – ihtiyari sarhoşluk”, irade dışında alınması hali de “iradi olmayan – arızi” sarhoşluk adı verilmektedir 1.
İlgili 30 soru bulundu
Bu yönetmeliğe göre, şahsın alkollü olması ve sair nedenlerle özgür iradesi ile ifade veremeyecek durumda olanların ancak doktor raporu ile ifade verebilecek durumda oldukları saptandıktan sonra ifade alma işlemine geçilmesi gerekir.
YARGITAY, sarhoşa yumruk atıp düşmesine neden olan kişinin, yere kontrolsüz şekilde düşecebileceğini ve başını çarparak ölebileceğini düşünmesi gerektiğine karar verdi. Bu şekilde sarhoş birinin ölümüne neden olan ve alt sınırdan ceza alan sanığın cezası artırıldı.
1 şişe bira ceza yer mi? 1 Şişe %5 alkollü 33'lük bira 0.33 promildir. Bu değer ceza sınırı olan 0.5 promilin altında olduğundan ceza yemez.
Mağdurun kendi isteğiyle uyuşturucu madde kullanmış ya da alkol almış olması halinde rızası olmadığı sonucuna varılamaz. Alkol alarak bir başkasıyla ilişkiye giren mağdur bakımından reşit olmayanla cinsel ilişki suçu işlenmiş kabul edilir. Fiil cinsel istismar olarak değerlendirilemez.
Yukarıda da belirtildiği gibi alkollü araç kullanma cezası idari ceza olarak tayin edilir ve suç değil kabahat durumundadır. Bu sebeple alkollü araç kullanmak adli sicil kaydına işlemez. Diğer bir deyişle sabıka kaydı içerisinde idari yaptırımlar yer almamaktadır.
Alkollü olarak araç kullanma cezası 2023 yılı itibariyle 4.064 TL olarak güncellenmiştir. Cezanın 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda mevcut ücret üzerinden %25 indirim uygulanmaktadır. %25 indirimli ceza ücreti ise 3.048 TL olmaktadır. Alkollü olarak araç kullanmanın cezası yalnızca para cezası ile sınırlı değildir.
İbnü'l-Arabi ise şöyle demiştir: İçki içen kimse ya tövbe etmeden ölür veya tövbe ettikten sonra ölür.
Başlığına bakınca, sanki tek başına sarhoş olmak idari para cezası için yeterli gibi görünüyor. Oysa hüküm öyle demiyor. Maddeye göre; “Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından 69 Türk Lirası (2009 yılı için) idari para cezası verilir.
“Kur'an'a göre sarhoş olmak haram ama buna ceza getirmiyor”
Kur'an'da insanın insana karşı işlediği suçlara hukuksal olarak ceza var. Ama içki içmek gibi Allah ile kul arasındaki konularda dünyevi ve hukuksal bir ceza getirmiyor.
Hakkında alkollü araç kullanma cezası düzenlenen sürücü 15 gün içerisinde cezanın kesildiği yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine itiraz dilekçesi sunarak, Alkollü araç kullanma ve ehliyete el koyma cezasını iptal ettirebilir.
Sonuç olarak, işyeri dışında alkol alarak gelen işçinin yapılan alkol testinde 0.20 promilin üzerinde alkol aldığı tespit edilmiş ve bu durum işçinin irade ve davranışını olumsuz yönde etkiliyorsa, işçinin iş sözleşmesi geçerli nedenle sona erdirilebilir (İşK m.18).
Prof. Dr.Bardakoğlu, “Birbirleriyle evli olmayan tarafların İslam Dini'nin koyduğu sınırları aşarak, yasakları ihlal ederek beraber olmaları bir arada olmaları İslam Dini'nde uygun görülmemiş günah sayılmıştır.
Üst sınır açısından ise cinsel taciz suçunun üst sınırı uygulanır. Özellikle belirtelim ki; arabada öpüşmek veya sokakta sarılmak gibi fiiller teşhircilik suretiyle hayasızca hareketler suçu olarak değerlendirilemez. Teşhircilik suçunun cezası; 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır.
15-18 yaş grubunda iki çocuğun cinsel ilişkiye girmesi halinde de reşit olmayanla cinsel ilişki suçu meydana gelir. Ancak, Yargıtay uygulamada 15-18 yaş grubunda iki çocuk arasında gerçekleşen cinsel ilişkide kız çocuğunu mağdur, erkek çocuğunu ise fail olarak kabul etmektedir.
Ayrıca 1 bira ilede yüksek promil alkol çıkabilmekte.
Ülkemizde uygulanan kurallara göre ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları kesinlikle yasaktır. Diğer sürücülerin trafiğe çıkabilmeleri için yasal sınır olarak bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan, 0.50 promil limit olarak esas alınmaktadır.
İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı tasarıya göre 101 promil ve üzeri alkol aldığı belirlenen sürücüler 3 yıla kadar hapis cezası alacak.
Nitekim TCK'nın 86. maddesine göre, Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Nörobilim hayır diyor. Sarhoş olduysanız, kişiliğiniz dramatik bir değişim geçirmiş gibi hissedilebilir. Ancak yakın zamanda Missouri Üniversitesi'nden bir grup bilim adamı, sarhoş insanların ayık gözlemcileri tarafından böyle bir değişikliği rapor etmediklerini belirttiler.
Maddenin birinci fıkra hükmüne göre, taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılacaktır. Bu hüküm suçun basit halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri