Mide Kanaması Neden Olur? Hastalık, yoğun olarak strese maruz kalan bireylerde sık rastlanır. Aşırı strese bağlı olarak mide asit salgısı artar ve trombosit sayısındaki düşüş kanama yatkınlığı arttırır. Aspirin benzeri kanda pıhtılaşmayı engelleyen ilaçları fazla kullanan kişilerde de sık görülür.
Mide kanaması çoğunlukla yemek borusu ile midenin kesişim noktasında veya mide iç duvarında oluşan yaralardan kaynaklı meydana gelir. Bir tümör veya ülsere bağlı olarak midede oluşan aşınma, tahribat kanamaya sebebiyet verebilir ve bu rahatsızlıklarda yaşanan ilerlemeyle mide kanaması komplikasyonları görülebilir.
Mide kanaması, hayati risk taşıyan ve acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Aniden ve şiddetli başlayan kanamalar olabileceği gibi hafif şiddette de olabilir.
Hastalığın tanısı konulmadığı takdirde ve vücut içinde hastalığın varlığından haberdar olunmadığı zaman hastalık ciddi bir hale gelebilir. Tedaviye geç kalınırsa ya da hiç tedavi edilmez ise mide kanaması ölüm ile sonuçlanabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Mide Kanaması Kimlerde Görülür? Yapılan çalışmalar sonucunda mide kanamasının erkeklerde kadınlara kıyasla çok daha sık ortaya çıktığı sonucuna ulaşılmıştır. Yaş grubu olarak incelendiğinde ise mide kanamasının daha çok 60 yaş ve üzerindeki kişilerde meydana geldiği görülür.
Mide kanamasından sonra düzenli beslenin
Mide kanamasından sonra kişinin daha düzenli ve mideye dokunmayan gıdalarla beslenmesi gerekir. Yani yoğun baharatlı gıdalar, kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durması önem taşır. Ağrı kesici kullanımını azaltmak gerekir.
Yemek borusunun iltihaplanmasıyla da mide kanaması oluşabilir. Mide kanaması iyi ihtimalle anemiye, en kötü ihtimalle ölüme sebep olur. Steroid olmayan antiinlamatuvar ilaç kullanımının sınırlanması, alkol ve sigaranın bırakılması mide kanamasını önleyebilmektedir. Sağlıklı beslenmek de riskleri azaltmaktadır.
İç Kanama Nasıl Anlaşılır? İç kanama, yaralı olan bölgede ağrı, mide bulantısı, kusma, nefeste darlık, susuzluk ya da bilinçsizlik şeklinde kendini gösterir.
Ağızdan kan gelmesi ya da siyah renkte dışkılamak, mide-bağırsak sisteminin üst bölümünde bir kanama olduğunun göstergesidir. Mide kanaması ön tanısıyla yapılan endoskopik incelemelerin yaklaşık %8 ile %15'inde kanama odağının yemek borusu olduğu saptanmaktadır.
Mide Kanaması Kaç Gün Sürer? Mide kanaması 1 ila 6 hafta arasında sürer. Bu akut duruma gelmiş bir mide kanaması durumudur. Eğer kanamalar 6 haftadan daha uzun sürer ise mide kanaması kronik hale gelmiştir.
Mide kanaması olan kişiler unlu çorbalar, haşlanmış patates ve yumuşak gıdalar tüketmelidir. Bu gıdaların lifli gıdalar içermesi mide kanamasına iyi gelir. Üst karın noktasında şiddetli bir ağrı ve rahatsızlık meydana gelir.
Mide kanaması ameliyatının süresi, işlemin karmaşıklığına bağlı olarak değişir. Endoskopi prosedürlerinin tamamlanması genellikle bir saatten az sürer. Laparoskopik cerrahinin tamamlanması birkaç saat sürerken, açık cerrahinin tamamlanması birkaç saat veya daha fazla sürebilir.
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Kanama rektum yada kalın bağırsağın alt kısımlarından kaynaklanıyorsa dışkıya bulaşık yada ayrı taze kanama şeklinde izlenir. Üst gastrointestinal sistem kanamalarında ise kanama siyah bir dışkı şeklinde (kötü kokulu, cıvık, zift gibi) izlenir. Kahve telvesi yada taze kan şeklinde kusma da izlenebilir.
Kanama durduktan sonra 1-3 gün melena şeklinde dışkılama devam eder ve sonra dışkı rengi düzelir. Kanamadan sonra 7-10 gün gaitada gizli kan pozitifliği görülür. Gaitada gizli kan nadiren 4-5. günlerde negatifleşirken, bazen 3 haftaya kadar pozitif devam edebilir.
İç Kanama. Kanın vücut boşluklarına, doku içi veya dokular arası bölmelere dolmasıyla karakterize kanamalar iç kanama olarak sınıflandırılır. İç kanama, gerçekleştiği yere bağlı olarak kendi kendini sınırlandırabilir veya sürekli devam edebilir.
İç kanama, dış kanamadan farklı olarak çıplak gözle görülemeyen vücut içindeki kan akışıdır. Kanama, durmayan ağır kanamadır. Kan kaybı görüldüğünde buna dış kanama denir. Akıntı vücut içinde meydana gelirse, iç kanamadır.
Ağızdan kan gelmesi tüberküloz, kanser,tümör, apse ve bronşektazi gibi hastalıklarda görülebilir ve kanama aniden artar. Kan tükürmek ciddiye alınması gereken bir durumdur. Hemen bir doktora başvurulmalı ve derin inceleme yaptırılmalıdır.
Çoğu ülser ilaç tedavisi ile iyileşir. İlaç tedavisinin dışında uygulanan diğer yöntem ise asit ve pepsin salgısını engellemek için bu salgıyı uyaran sinirin (vagus siniri) kesilmesine dayanır. Ancak tekrar riski olabilmektedir.
Ağız, Boğaz ve Göğüs Travmaları
Dolayısıyla bu durumlar da ağızdan kan gelmesi sebebidir. Ağızdan kan gelmesinin diğer nedenleri ise ağız yaraları, diş eti hastalığı veya sert bir şekilde diş fırçalama şeklinde sıralanabilir. Dişlerde tedavi gerçekleşmeden bu sorun çözülmeyebilir.
Ülserin birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtiler arasında en sık rastlanılanı; karın bölgesinin üst kısmında yanma ve ağrı hissidir. Aynı zamanda bulantı, iştahsızlık, kusma, hazımsızlık, sık sık acıkma, kilo kaybı, aşırı şişkinlik hissi ve gaz belirtileri ile de karşılaşılmaktadır.
Şiddetli bir ağrı ile kendini belli eden mide spazmlarında, kas yorgunluğuna bağlı kramplarda, hangi kas çok yoruluyorsa, o kasta spazm görülür. Midedeki spazm da buna bağlıdır. Mide kramplarında kasılma göbek ile kaburgalar arasında gerçekleşir. Bazı durumlarda göğüs kafesine veya sırta doğru da yayılabilir.
Ne yapmalıyım? En iyisi, GastroPanel isimli testi yaptırmanızdır. Mide hakkında en geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri