Araç çalışmayabilir, bu durum aniden yolda kalmalara sebep olabilir. Akü tamamen bitebilir, bu durum aracın aküsünün değişmesi gerekliliğini ortaya çıkarabilir. Araçta tekleme, aniden durma sorunları çıkabilir.
dinamo aküyü doldurmak için motorun gücünden kullanıyor, eğer akü zayıfsa daha dinamonun daha çok güce ihtiyacı oluyor bu da çekişten düşmesine sebep oluyor... Dinamoda (Almancası: LICHTMASCHINE, İngilizcesi: GENERATOR, Türkçesi: ŞARZ/ŞARJ DİNAMOSU) aslında ters çalışan bir motordur.
Araç çalışırken şarj dinamosu çalışmazsa gerekli elektrik enerjisi aküden kullanılır. Ancak aracın kullanım ömrü akü bitene kadardır. Eski model dizel otomobillerin çalışması için problem olmasa da yeni model araçlar, çalışmak için elektriğe ihtiyaç duyarlar. Aracın aküsü bitecektir.
Uzun süre marşa basmak konjektör arızası olduğunu gösterir. Marşa basılmasına rağmen hiç çalışmama söz konusu ise yine konjektör arızası olarak algılanmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
- Şarj dinamosu arızalıysa akü yeterince şarj edilemeyeceği için aracınız çalışmayacaktır.
Aracınızda bulunan ve elektrik ile çalışan araç aksesuarlarınızdaki yavaşlama alternatör arızası belirtisidir. Cam açma anahtarına bastığınızda camınız yavaş açılıyor ya da kapanıyorsa. Sunroofu açmak ya da kapatmak istediğinizde yavaş hareket ediyorsa aracınızda bir problem var demektir.
Bu nedenle şarj dinamosunu arızası için alanında uzman kişilerden destek almak çok önemlidir. Bir şarj dinamosunun ortalama ömrü yaklaşık 6 yıl veya 150.000 kilometredir.
Yüksek süratte, gündüz (farlar ve diğer donanımlar kapalı) vaziyette giderseniz akü de yeni ve tam doluysa tahminen 60-70 km gidersiniz. Düşük süratte en fazla 25-30 km gidilebilir sanırım.
Ancak marş motoru arızalı ise marş dinamosundan sesler gelebilir, marş yavaş hareket eder ya da hiç basmaz, basmak için uğraştığınızda ise herhangi bir hareket gerçekleştirmez, marş motoru hızla dönse de motora enerji iletilemediğinden motor harekete geçemez.
Ürettiği, sunduğu ve kullanıma uygun hale getirdiği enerji ile şarj dinamosunun bir araç için çok kritik ve önemli görevler üstlendiğini buradan hatırlatmak gerekir. Şarj dinamosu tamiri donanımlı bir servisin görevi olmalıdır. Bu gibi bir süreçten önce şarj dinamosunun arızalı olduğunu anlamak ve tespit etmek gerekir.
Şarj Dinamosu Bakımı ve Tamir Fiyatı
Her 100.000 – 160.000 km aralığında şarj dinamosunun bakımları yapılmalıdır. Bakımlarında genellikle şarj dinamosunun içerisinde yer alan parçaların tamamı değişmektedir. Günümüzde şarj dinamosu tamiri fiyatı ortalama olarak 800- 1500 TL arasında tutmaktadır.
Şarj dinamosunun normal ve tam kapasite çalışması durumunda motordan çalacağı güç miktarları zaten bellidir. Netice itibariyle senin de dediğin gibi şarj dinamosu ne oranda çalışırsa motora bindireceği yük de o oranda artacak, bu artış da zaten fazladan yakıt tüketimi olarak geri dönecektir.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir. Ayrıca elektrik tesisatı zarar görebilir.
Akü ile ilgili en merak edilen sorulardan bir diğerinin ise “Akü biterse ne olur?” olduğunu biliyoruz. Akü bitince aracınızın marş motorunu ateşleyemez, yani aracınızı çalıştıramazsınız. Buna ek olarak aracınızın diğer elektronik aksamları da çalışmaz duruma gelir.
Eğer akü zayıfsa endüksiyon bobininde ateşleme sağlıklı olmaz. Avansta kaçırma yakıtı etkiler, performansı düşürür. Aynı şekilde şarj dinamosu devamlı yüke bineceği için yakıt tüketimini krank üzerindende arttırır.
Akü, normal hızda şarj ediliyorsa genellikle üç ila altı amper arasında akım verilir. Bu sebeple akünün dolması 8 saate kadar sürebilir. Eğer hızlı doldurulmak istenirse süre 4 saate değin düşebilir.
Diğer değişle kontağın çevrilme işlemi ile hava ve yakıtın yanma işlemidir. Ayrıyeten marş bozulursa otomobil çalışmayacaktır. Aynı zamanda otomobil hareket de edemeyecektir.
otomobillerde bulunan alternatörler ortalama 30 - 50 amper/saat akım üretirler ve 1500-200 devir civarında tam verime ulaşırlar. kullandığınız akü standart 60 amper ise hareket halindeyken yaklaşık 1,5 - 2 saatte tamamen şarj olacaktır.
Özellikle gaza basınca artan uğultu sesi geliyorsa, şarj dinamosu arızasına işaret ediyor olabilir. Bu duruma çözüm bulunmazsa, şarj dinamosunun içindeki rulmanlar dağılabilir ve şarj dinamosu kilitlenebilir. Alternatörün kilitlenmesi sonucunda V kayışı dönmemeye başlayacaktır.
Marş motoru kömürü zaman içerisinde bitebilen ve değişmesi gereken ürünlerden biridir. Aracınızı kullanmak istediğiniz zaman marşa bastığınızda herhangi bir işlev alamıyorsanız, marş kömürünün kontrol etmeniz gerekmektedir. Marş motoru kömürü bitmesiyle araç marş almayacaktır.
Araba dinamoları genelde rölantide çalışırken 800-900 devirde üretime başlar.
Voltmetrenin kırmızı ucunu pozitif akü terminaline ve siyah ucunu ise negatif terminale yerleştir. Cildin aküye değmesin. Voltmetreyi oku. Akü 12,2 volttan fazlasını gösteriyorsa alternatörü çalıştıracak yeterli voltaja sahip demektir ve alternatör de daha sonra voltmetre ile test edilebilir.
Alternatör hem araca elektrik enerjisini sağlar hem aküyü şarj eder. Alternatör bozulursa araca gerekli elektrik enerjisini sağlayamaz, aküyü de şarj edemez. Bu durumda araç elektrik enerjisini aküden çeker, akü bitince tüm enerji kesildiği için (en başta ateşleme, yakıt basıncı vs) motor stop eder.
Aynı şeyi yazmışsınız. Şarj dinamosu değiştirilirken kasnağı çeviren kayışı haddinden fazla gerilirse, kayış sürekli uzama eğiliminde, yani esneme hareketi yaparak dönecektir. Bu da kayışın daha fazla direnç ile dönmesine, dolayısı ile daha fazla ısınmasına ve balata kokusuna benzer bir koku yaymasına sebep olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri