Daha çok Türkiye, İran, Suudi Arabistan gibi ılıman iklime sahip ülkelerde yetişmektedir. Ancak ülkemizde yetişen birinci kalite badem çeşidi Datça bademidir. Badem denince aklınıza ilk gelen yer neresi diye sorsak cevabınız tabii ki Datça olacaktır.
Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yaygın olarak yetiştirilen badem en çok Muğla, ardından İçel, Antalya, Elazığ, Denizli ve Karaman illerinde yetiştirilmektedir.
Datça Bademi Nereden Alınır? 👉 Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi. Badem için Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin dükkanını da tercih edebilirsiniz.
Bademin anavatanı Orta ve Batı Asya'nın dağlık bölgeleri olup, bu bölgelerden doğuya doğru Çin ve Hindistan'a; batıya doğru Kuzey İran, Suriye ve Akdeniz ülkelerine yayılmıştır. Bademin kuzey yarıkürede 30 – 44, güney yarıkürede 20 – 40 enlem dereceleri arasında yayıldığı bilinmektedir (Küden, 1998).
1 kilo Toptan Badem ne kadar? 2023 yılı güncel Toptan Badem fiyatları 549,00 TL ile 669,00 TL aralığındadır.
İlgili 45 soru bulundu
Nonpareil Badem Fidanı
Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Peki günde kaç badem tüketilmeli? Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Badem Sıkça Sorulan Sorular
%10 indirimle Yerli Ciğ Badem İçi 1000 Gr 179 TL'ye, %21 indirimle Acı Badem 1 KG 185 TL'ye, %6 indirimle Lezzetin Diyarı Doğal Çiğ Badem 1 Kg 212 TL'ye, %12 indirimle By İzzet 150 gr Çiğ Badem 34 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir.
Datça'nın endemik badem türlerinden biri olan sıra badem, diğer badem türlerine göre daha küçük boyutlu olmasıyla bilinir. Lezzeti oldukça belirgin olan sıra bademi, Datça'nın en meşhur badem çeşitlerinden biridir. Duble seçeneği, sıra bademin özel seçkin ürünüdür.
Buz üstünde servis edilen tatlı badem içine buzlu badem denir. Özellikle yaz akşamlarının en otantik yiyeceklerinden olan buzlu badem özellikle servisi ile kendinden söz ettiren bir fenomendir.
Yalnızca Datça yöresine ait olan Nurlu Badem; erken çiçeklenen, endemik bir badem türüdür. Datça nurlu badem, donma yaşamaması için erkenden çiçeklenir ve bademleri hızla olgunlaşır. Sululuğu ve lezzeti bakımından Datça'nın en kaliteli ve meşhur badem cinsi olan Datça nurlu badem sağlık açısından da çok faydalıdır.
Datça'nın en meşhuru olmakla beraber dünyaca ünlü bir bademdir. Ünü ise iriliğinden gelir. Bununla birlikte susuz tarımla yetişen Nurlu Badem kendine has eşsiz lezzete ve besin değerine sahiptir.
TÜKSİAD'ın verilerine göre 9 buçuk milyar liralık kuruyemiş piyasasının yüzde 30'unu ceviz ve badem oluşturuyor. Kuruyemişte yerli üretimin yetmemesi nedeniyle Kuru Gıda Hali'ndeki satıcılar ceviz ve bademi Amerika'dan ithal ediyor.
Badem son derece yüksek besin ihtiva eder. E vitamini, kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca, çinko, selenyum, bakır ve niasin içerir. Diğer bütün türleriyle karşılaştırıldığıda besin değerleri ve faydalı bileşenleri ile ön plana çıkmaktadır.
1 Kiloda yaklaşık 130 Adet şeker bulunur.
BADEML ÇEŞİTLERİNİN FİYAT, GRAMAJ ve LEZZET KIYASI: 1kg. kabuklu ELBADEMİ ortalama 530 gr iç yapar, Gerçek Diş Bademi de ortalama 440 gr. iç olur. Diğer bademlerde ise bu ortalama 120-180 gr 'dır (İran Tauna cindi istisna 260-280 gr gelir ama lezzet değeri düşüktür) ..
Yüksek oranda lif içeren badem, zayıflama diyetlerine destek olarak kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle ara öğünlerde ve salatalarda tüketilmesi önerilen badem, uzun süre tokluk hissi yaratarak iştahın kontrol altına alınmasını destekler.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
Badem ağacının ilkbahar, yaz ve bazen sonbaharın ilk aylarında yüksek derecede su ihtiyacı vardır. Büyüme mevsiminin başlangıcındaki düşük toprak nemi kritiktir ve üretimde önemli bir düşüşe neden olabilir. Badem ağaçlarının hasadı sırasında veya hasattan hemen önce sulanması birçok soruna neden olabilir.
Badem ağaçları uzun ömürlüdür. En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar. Bakımlı bir ağaç 100–150 yıl yaşar diye tahmin ediyorum. Mesela burada hiç bakımsız, kendi halinde yetişmiş 60–70 yıllık ağaçlar var.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
Badem: Çinko kaynağı badem, cinsel isteğin yükselmesinde yardımcı bir rol oynuyor. Ayrıca cinsel performansa iyi gelen pek çok mineral içeriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri