Şarjlı diş fırçasının gücüyle dişlerinizi ve diş etlerinizi bakteri plağına karşı daha iyi koruyun. Fırçalarımız, ulaşılması zor alanlarda ve diş eti çizgisindeki plağı çıkarırken anında fark edilir bir temizlik sağlamaya yardımcı olacak şekilde donatılmıştır.
Elektrikli diş fırçaları, düzenli kullanıldığında diş taşı birikimini önlemeye yardımcı olabilir, ancak diş taşını tamamen temizlemek için tek başına yeterli değildir.
İki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz yarım bardak suyun içerisine katılarak karıştırılır. Hazırlanan karışım ile günde bir kez gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan tartarın giderilmesine yardımcı olur.
Öncelikle diş fırçasına karbonat sürerek dişler fırçalanabilir. Böylece hem dişler beyazlar, hem de diş taşları yumuşatılır hatta yok edilir. Diğer bir diş taşı temizleme yöntemi ise sirke kullanmaktır. Ayrıca Hindistan cevizi yağı da dişlerinizdeki tartar tabakalarını temizlemeye yardımcı olabilir.
Diş taşları genellikle düzensiz ağız bakımından kaynaklandığı için düzenli olarak bakım yapmak da önemlidir. Evde de diş tartarlarını temizlemek mümkün değildir. Düzenli olarak diş fırçalamak, g diş ipi ya da arayüz fırçası kullanmak siyah diş taşlarının oluşmasını önlemek için kullanılmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Eğer diş taşı temizlenmezse, diş etinde çekilme gözlemlenebilir. Bunun yanında daha ileri sorunlar da meydana gelebilir. Örneğin çene kemiği kaybı yaptığı için dişlerin sallanması ve düşmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Yetersiz fırçalamadan dolayı oluşan tartar, doğru fırça ve macun seçimiyle engellenebilir. Diş ipi kullanmak da diş taşı oluşumunu azaltacak yöntemlerden biridir. Zamanla dişlerde hasar meydana getirebilen diş taşlarının ortalama 6 ayda bir temizlenmesi gerekir.
Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı, plak oluşumunu ve dolayısıyla diş taşını önlemeye yardımcı olur. Ancak diş taşının çok belirgin olduğu vakalarda, mutlaka bir uzman hekime başvurulması gerekir. Uzman hekim, gerekli gördüğü takdirde diş taşı temizliği yapar.
Günde en az bir kez diş ipi kullanmak temizliği kolaylaştırabilirsiniz. Diş ipi ile dişlerinizin arasını da temizleyebilirsiniz. Ayrıca gargara da kullanabilirsiniz. Evde sirke, kabartma tozu ve benzeri öğeleri kullanarak temizlik yapmak ağız sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Oluşan Boşluk
Bu hassasiyet, dişlerin etrafındaki boşlukların açılması nedeniyle oluşur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, hassasiyetin azaltılması için aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
Tartar ciddi ağız sağlığı rahatsızlıklarına neden olabilir ve bunu evde gidermenin güvenli bir yolu yoktur. Tartarınızın diş hijyeni uzmanınız tarafından güvenli bir şekilde temizlenmesini sağlamak için düzenli olarak diş hekiminize danışın.
Saf karbonat kullanımı dişlerde çizik, aşınma oluşturacağı sebebiyle önerilmemektedir. Ayrıca diş taşını oluşturan plakların birikimini de azalttığı ifade ediliyor. Bu etkileri sebebiyle karbonat kullanarak diş taşı temizleme yöntemi oldukça etkili olmaktadır. Karbonat aynı zamanda çok etkili bir temizleyicidir.
2023 yılında diş taşı temizleme fiyatı, uygulanacak yönteme bağlı olarak değişmektedir. Diş taşı temizleme ücretleri ortalama olarak 875 TL'den başlamakta ve 2.000,00 TL'ye kadar çıkmaktadır.
Elektrikli diş fırçalarının manuel diş fırçalarına kıyasla daha fazla plak temizlediği ve daha eksiksiz bir temizlik sunduğu görülmüştür. 1 Plak bakterileri düzgün bir şekilde temizlenmezse diş eti hastalığına, diş çürümesine ve hatta diş kaybına neden olabilir.
Şarjlı diş fırçaları, doğru kullanıldığında genellikle zararlı değildir. Ancak şarjlı diş fırçalarının kullanımı da bazı durumlarda zararlı olabilir. Özellikle aşırı güçlü bir modda kullanıldığında, şarjlı diş fırçaları diş minesine zarar verebilir ve diş hassasiyetine neden olabilir.
Elektrikli diş fırçası kullanımı, dişlere zarar vermiyor fakat elektronik diş fırçalarını yanlış bir şekilde kullanmak diş hassasiyeti ve diş eti çekilmesi gibi durumlara neden olarak dişlerde önemli zararlara neden olabiliyor.
Tedaviden hemen sonra diş temizliği hasta için zorlu olsa da fırçalama ve diş ipi kullanımına devam edilmelidir. Aynı zamanda antiseptik ağız gargaraları da kullanılabilir. İlk günlerde hafif kanamalar görülebilir. Tedavinin başarılı olmasında, ağız bakımına dikkat edilmesi oldukça önemlidir.
Diş Taşı Problemi
Hijyenin sağlanmadığı ve ağız kokusuna neden olduğu durumlar arasında diş taşı görülür. Diş kökleri ve damak arasında biriken tabakaya diş taşı denir. Sarı renkte olan bu tabaka serttir ve dişle bir bütünmüş gibi görünür. Ağız kokusunun önemli nedenleri arasındadır.
Diş taşının oluşmasını önlemek için diş hijyeninin sağlanması gerekir. Günde en az 2 kez dişlerini fırçalamalısınız ve diş fırçalama süreniz 2 dakikayı aşmamalı. Eğer dişlerinizi çok fazla fırçalıyorsanız bu da sağlığınız için iyi değildir. Günde 5 kereden fazla dişlerinizi fırçalamayın.
Hiçbir şey, plak ve tartar ile mücadele etmek için iyi bir ağız sağlığı rutininin yerini alamaz. Günde iki kez, her defasında en az iki dakika boyunca florürlü diş macunu ile dişlerinizi iyice fırçalayın. Signal diş macunu, hem florür hem de özellikle tartar oluşumunu önleyen diğer aktif içeriklere sahiptir.
Elma sirkesi, antibakteriyel özellikleri sayesinde diş taşı temizliğinde yardımcı olabilir. Yarım çay bardağı suya bir çay kaşığı elma sirkesi ekleyip karıştırdıktan sonra ağzınızda gargara yapabilirsiniz. Ancak sirkenin asidik yapısı diş minelerine zarar verebileceği için bu uygulamayı sık sık yapmamalısınız.
Diş temizleme işleminin asıl amacı, diş taşı temizliği ve diş eti sağlığı için yapılır. Ancak diş temizleme işleminin beyazlatma etkisi de doğacaktır. Özellikle de diş temizleme işleminden sonraki ilk 24 -48 saat içinde dişlerdeki beyazlık etkisi gözle görülecek şekilde fark edilebilir.
Anestezi altında olmadan yapılan temizlik işleminde çok ufak sızlamaların dışında hastanın canını yakacak herhangi bir durum söz konusu olmamaktadır. İleri boyutlu hastalarda yapılan işlemlerde de zaten anestezi kullanıldığı için kişi herhangi bir ağrı ve acı hissi duymamaktadır.
Manuel Aletler: Diş kretuvarı ve küret gibi manuel aletler de tartarı temizlemek için kullanılır. Diş kretuvarı, diş eti çizgisinin üstündeki ve altındaki tartarın temizlenmesinde etkilidir. Küretler ise diş eti altına girerek tartarı çıkarabilme özelliğine sahiptir.
Ancak kalıcı hale gelmiş lekeleri evde tedavi etmek mümkün değildir. Bunlar için bir diş hekimine görünmek gerekir. Dişleri birkaç günde bir kabartma tozu ve su karışımıyla fırçalamak ya da reçetesiz satılan diş beyazlatma ürünleri kullanmak bu konuda yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri