Yapımına beşinci-altıncı aylarda başlanan ,dokuzuncu aylarda biten, tamamen Erzincan'ın yüksek rakımlı,90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip ,temiz ve serin yaylalarındaki buz gibi soğuk sulardan beslenen,beyaz koyundan (karaman koyun ) alınan sütten yapılan peynire Erzincan Tulum Peyniri denmektedir.
Ufalanmış ve tuzlanmış peynirler, tulumlara ya hemen ya da bir gün bekletildikten sonra basılıyor. Afyon tulum peynirlerinin özelliği, olgunlaşma sürecinde bekletildiği mahzenlerin ısısının daha yüksek olması. Sıcakta olgunlaşma hızlandığından, 30-45 gün depolama yeterli oluyor.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
İnek Tulum Peyniri Yapımı Koyun, inek ve keçi sütünden yapılır. Farklı besilerden elde edilen peynirler de olsa da, bu üçü ve özellikle inek ve keçi sütünden yapılanın daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. İyi bir tulum peyniri yapmak istiyorsanız mayanız ve sütünüz doğal olmalı.
Gerçek tulum peynirini kazındığı zaman dağılır birbirinden çözülür bulgur bulgur olur. Sofraya konduğu zaman gerçeğini ayrıt etmek oldukça kolay olur. Bidon ambalajına konmuş ürünler deriye nazaran biraz daha beyaz olur, yumuşaklık konusunda deri peynirinden biraz daha yumuşak olur.
İlgili 36 soru bulundu
Tulum peyniri, içeriğinde yüksek oranda bulunan protein sayesinde kemik sağlığını koruma konusunda önemli bir gıda maddesidir. Aynı zamanda ilerleyen yaşlarda kemik hastalıklarını önlemek amacıyla da tüketebilirsiniz. Tulum peyniri, diğer süt ve süt ürünleri gibi ağız içindeki bakterileri temizleyen güce sahiptir.
Peynir bir gece geçtikten sonra mandıraya getirerek, şeker torbaları büyüklüğünde torbalara koyulur. Yaklaşık 1 hafta ya da 10 gün üzeri bezle örtülerek, suyunu tamamen çekmesi sağlanır. 10 gün sonrasında bakır tenekelere ufalanarak koyulan peynir kemah tuzuyla tuzlanır.
Tulum peyniri, saklama bakımından rahatlıkla muhafaza edebileceğiniz bir süt ürünüdür. Sert bir yapıya sahip olması sebebiyle tulum peyniri ürünlerini, saklama kabında ya da kendi poşetinde ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz. Tulum peynirini derin dondurucuda saklamanız önerilmez.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Yalnız başlık yanıltıcı olabilir lütfen bidonun ağırlığını değil peynirin ağırlığını yazın başlığa. 5 KG'lık bidonda 4 KG peynir diye.
3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
Tulum peyniri küflenmemesi için ne yapmalı? Peynirin küflenmemesi için alınması gereken ilk önlem, satın alınarak eve getirilen peynir dolaba koyulmasıdır. Bu şekilde peynirin sıcakta uzun süre bekletilmemesi küf oluşumunu önler veya geciktirir. Peynirin ideal saklama sıcaklığı 2-4 deredir.
Tulum peyniri yenildikten sonra bol su tüketilmelidir ve tansiyonu olan insanlar tulum peyniri yemeden önce mutlaka suda bekletmelidir.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Yurt içerisinde yöreden yöreye farklılıkları bulunan tulum peynirinin en meşhur, en lezzetli olanı da Erzincan'dadır. Bu bölgelerde yetişen peynirlere de zaten Erzincan tulumu ya da Şavak peyniri de denmektedir.
Peynirin hava ile temasını önlemek için Koroplast kilitli poşet, kapta olanlar için ise Koroplast streç film kullanılabilir. Top şeklindeki suda mozerella peynirlerini de içine soğuk su doldurulmuş Koroplast kilitli poşetin içine atarak poşetin ağzını kapattıktan sonra buzdolabında 15 gün muhafaza edebilirsiniz.
Tulum peynirinin yapım aşaması ise özen ister. Şirden adı verilen özel bir maya ile mayalanan bu peynir farklı bir kıvama ve tada sahiptir.
Tulum peyniri, geleneksel olarak yağsız koyun sütünden üretilir; zaman zaman bu süte farklı oranlarda keçi sütü de katılabilir. Geleneksel tulum peyniri üretiminde, süt çiğ olarak kullanılır. Çiğ süt bir bez parçasından süzülür ve sıcaklığı el ile dokunmak suratiyle kontrol edilir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Pastörize sütten doğal olarak üretilmiştir. İçerisinde sadece İnek, Koyun ve Keçi sütü, Kaya tuzu ve Şirden mayası bulunmaktadır. Vakumlu kalıplar halinde Bergama Tulumu benzeridir.
Tulum, Anadolu'nun kuzeydoğusunda Rize, Artvin, Ardahan ve Gümüşhane'de kullanılan nefesli bir halk çalgısı. Balkan yarımadası ve İskoçya'da kullanılan gaydadan en önemli farklı pes sesleri kontrol edebilen boruya sahip olmamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri