İlk hafta boyunca her gün bebeğinizin sarılık kontrolünü yapmalısınız. Aslında çok basit olan bu kontrolü yaparken gün ışığı kullanmaya özen gösterin. Gün ışığında bakmak için uygun ortam yoksa, beyaz ışık kullanabilirsiniz. Sarı ışıkta bebeği kontrol etmek göz yanılsamasına neden olabilir.
Sarılık en iyi gün ışığı veya floresan lamba altında görülür. Sarılık önce yüzde başlar. Billunlin seviyesi arttıkça gözler gövde kollar ve bacaklara doğru ilerler. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp el kaldırıldığında sarı renk fark edilir.
Eğer bilirubin seviyesi yüksek ise bebek “fototerapi” denilen özel dalga boyunda ışık yayan lambalar altında ışık tedavisine tabi tutuluyor. Bu ışık sarılığa neden olan bilirubinin idrarda çözünerek vücuttan atılmasını sağlıyor. Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermiyor.
Bebeğin üzerine sarı tülbent örtülürse sarılığının geçeceği batıl inançlara dayanıyor. Oysa sarı tülbent örtülmesinin sarılığa faydalarına yönelik bilimsel bir çalışma yok. Üstelik zaman kaybından başka bir işe yaramıyor.
Ciltteki sarı renk en iyi gün ışığında ya da floresan lamba altında görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz tespit edilir. Bebeğinizin sarılık olduğunu fark eder etmez, beklemeden doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurmanız çok önemlidir.
İlgili 27 soru bulundu
Mavi-yeşil spektrumda ışık kaynağı kullanılır. Bu ışık bilirubinin idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez. Bebeğin gözleri ışıktan zarar görmemesi için kapatılır.
3. Anne ile bebek taburcu olurken yenidoğan sarılığı ve beslenme ile ilgili bilgilendirilmiş olmalı ve 2 gün içerisinde çocuk hekimi tarafından poliklinik kontrolü gerçekleştirilmelidir. 4. Güneş ışığı, florasan lamba, sarı örtü örtmek gibi ailelerin uyguladığı geleneksel uygulamaların sarılık tedavisinde yeri yoktur.
Oysa sarı tülbent örtülmesinin sarılığa faydalarına yönelik bilimsel bir çalışma yok. Üstelik zaman kaybından başka bir işe yaramıyor.
Bebeklerin doğduğunda üstüne sarı tülbent örtülmesi ve ilk günler sarı renkte kıyafetler giydirilmesi ile sarılığın tedavi olacağı yönündeki inanışların yanlış olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bunlar tamamen hurafe. Bebeğinizi böyle giydirirseniz, sadece bebeğinizin sarardığının fark edilmesini de engellemiş olursunuz.
Yenidoğan Sarılığında Doğru Bilinen Yanlışlar
Bebeğe sarı tülbent örterek veya sarı kıyafet giydirerek sarılığının azalacağı inanışı yaygındır. Aksine sarı kıyafet giydirmek bebeğin olası artan sarılığının kontrolünü zorlaştırarak tedaviyi geciktirecektir. Yenidoğan her bebekte sarılık görülür inanışı yanlıştır.
İlk hafta boyunca her gün bebeğinizin sarılık kontrolünü yapmalısınız. Aslında çok basit olan bu kontrolü yaparken gün ışığı kullanmaya özen gösterin. Gün ışığında bakmak için uygun ortam yoksa, beyaz ışık kullanabilirsiniz.
Evin her alanında olduğu gibi bebek odalarında da sıcak beyaz (sarı) renkte aydınlatmaların kullanılması önerilmektedir. Flicker, yani ışıktaki titreşimler, yetişkinlerin bile sağlığını tehdit etmektedir.
Yeni Doğan Bebekte Sarılığın Geçtiğini Nasıl Anlarız
Bebeğin cildi ve göz beyazlarındaki sarılık giderek solmaya başlar ve doğal bir renge döner. Bebeğin enerji seviyeleri artar ve daha uyanık hallerde olur. Bebek daha iyi kilo almaya başlar ve beslenme düzeninde düzelme görülür. İdrar ve dışkı rengi normalleşir.
Yeni doğmuş bir bebeğin kanında bulunması gereken bilirubin miktarı 1-2 mg/dl kadardır. Bu miktar 5 mg/dl'yi aştığında sarılık fark edilir ve ilk olarak göz akları sararmaya başlar.
Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğanda diğer antioksidan sistemler tam gelişmediği için sınırı aşmayan sarılıkaslında faydalı bile sayılabilir, oksijenin zararlı etkilerinden korur. Yenidoğan bebeklerin %8-10 u bilirubin değeri, belirlenen sınır değeri aşar ve sarılık nedeniyle yatış yapılıp tedavi edilmesi gerekir.
Fizyolojik sarılık doğumdan sonra 2.-4. günlerinde başlar ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde kendiliğinden düzelir. Anne karnındaki bebeğin kanındaki bilirubin maddesi fetusa zarar vermez çünkü plasenta aracılığı ile annenin kanına geçer, karaciğerinde işlenerek vücuttan atılır.
Bebeklerde oluşabilen sarılığın tedavisinde en etkili yöntem bebeğin sıklıkla emzirilmesidir. Yenidoğan bir bebek günde 10 ile 12 defa emzirilmesi önerilmektedir. Bebek, vücutta bulunan bilirubin maddesini idrar ile dışarı atacağından dolayı bol bol emzirilmesi oldukça önemli bir durumdur.
Sarılıklı bebekler daha çok uyur mu? Bazı bebekler sarılık olduğu için çok uyurlar. Sarılık olan bir yenidoğanın cildinde sarı bir renk ve gözlerinin beyazlarında sararma olur.
Fototerapi yöntemi tedavi aşamasında büyük önem taşımaktadır. Fototerapi mavi LED teknolojisi kullanan bir sistemdir. Deride biriken bilirubin maddesinin yoğun ışık dalgaları ile parçalanarak, maddenin idrar yoluyla atılmasını sağlar.
Endikasyonlar. MCC Medikal firmasının ürettiği “Taşınabilir Fototerapi Cihazı” yenidoğanlardaki sarılık hastalığının tedavisi için hastanelerde, sağlık kuruluşlarında ve evlerde kullanılabilinir.
Karaciğer hastalarında makarna, bulgur, sebzeler, baklagiller, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileşik şeker içeren gıdalar önerilir. Hazır gıdalar: Fastfood, hazır market ürünleri, sosis, sucuk, salam tüketimi kronik karaciğer hastalarının uzak durması gereken gıdalar arasındadır.
Yenidoğan bir bebeği uzun süreyle özellikle güneşten ve çok parlak ışık kaynaklarından gelen ışınlara maruz bırakmamak gerekir. Aşırı ışık ışınları bebeğin retinasına zarar verebilir.
Karaciğerin tam olarak olgunlaşmamasına bağlı olarak oluşan fizyolojik sarılık, genellikle doğumdan sonra bebeğin yaşamının ikinci günü başlar, üç ve dördüncü günlerde maksimum seviyeye ulaşır, giderek azalır ve biter. Bir hafta içinde bebekte kalıcı bir etki görülmeden normale döner.
Lakin sarılık 24 saat içinde başlamışsa, sarılık koyu renk almış bir şekilde yayılarak şiddetleniyorsa, halsizlik ve ateş söz konusu ise, bebeğiniz normalden fazla uyuyorsa ve beslenmesi iyi değilse, dışkı ve idrarda renginde değişme görüldüyse, bebeğiniz emme güçlüğü yaşıyorsa derhal hekime başvurulmalıdır.
Işık tedavisi sarılık değerine göre yoğun veya standart olarak yapılır. Genellikle 24 saatlik tedavi yeterli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri