Geniş bir tencereye alarak sarmaları tek tek dizerek pişirme işlemine başlayabilirsiniz. Sarmaların pişirme esnasında dağılmaması için de tabağı sarmalar pişerken ters bir şekilde üzerine kapatabilirsiniz. Yaklaşık olarak 30 dakika kadar piştikten sonra artık sarmalarınız hazırdır.
Aşçı Begüm Yılmaz'a göre, dağılmadan kalem gibi etli veya zeytinyağlı yaprak sarma yapmak için kesinlikle iç harcının dengeli konulması gerekiyor. Böylelikle incecik yapraklar hem pişerken açılmıyor hem de tabakta dağılmıyor.
*Sarmalar tencereye yerleştirilirken sıkıca yerleştirilmelidir. Böylece sarmaların tencerede dağılması da önlenmiş olacaktır. *Tencereye dizilen sarmaların üzeri porselen bir tabakla örtülmelidir. Bu yöntem sayesinde sarmanın içi çok daha iyi pişecektir ve asla sarmalar dağılmayacaktır.
Dolmaları ve sarmaları piştikten sonra eğer dibinde suyu kaldıysa mutlaka suyuyla birlikte saklayın, ısıtırken bu suyu kullanmanız lezzetinin seyrelmesinin önüne geçecektir.
En güzel yaprak sarmalarını pişirmek için birkaç püf noktasına dikkat etmek gerekir. Öncelikle "Yaprak sarma pişirirken suyunu sıcak mı yoksa soğuk mu koymak gerekir?" konusu herkesin merak ettiği bir konu oluyor. Tencere yemeklerini pişirirken kullanıldığı teknikle benzer olarak sıcak su katılır.
İlgili 24 soru bulundu
3.Hemen ardından kuş üzümü, karabiber, yenibahar, tarçın, tuz ve kesme şeker ilave edilmelidir. Üzerine 1,5 su bardağı sıcak su eklenmeli ve kısık ateşte 5 dk daha pişirilmelidir. 4.Asma yapraklarının iç yüzeyi üstte olacak şekilde tezgahın üzerine serilmeli ve iç harç eklenerek ince bir şekilde sarılmalıdır.
Zeytinyağlı sarmalar için tencereye sarmalar üzerine zeytinyağı, sıcak su ve limon koyulur. Etli sarmalarda ise tereyağı ve et suyu konulur. Sarma kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınmalı ve yapraklar pişinceye kadar kısık ateşte pişmelidir. Sarmalar piştikten sonra kapağı açmadan dinlendirilmelidir.
Pişilerin ne büyük problemlerinin başında ise çok fazla yağ çekiyor oluşu ve kabarmıyor oluşu geliyor. Pişilerin kızarırken sönmemesi için hamuruna soda koymak önemli püf noktalarından biri. Bu sayede tam kıvamında pişiler yapabilirsiniz. Kek harçlarınızın içerisine 1 su bardağı kadar soda koyun.
Üzerlerine iç harcından koyup, ince olacak şekilde yayın ve kalem inceliğinde sarıp, tencereye dizin. Bütün yaprakları ve iç malzemesini, aynı şekilde sarın. Tencere içerisine, hafif sarmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip, tuzu ekleyin.
Sarmaların püf noktası kısık ateşte pişirilmesidir. Piştikten sonra tencereyi hafif yan tutarak kenardan sarmaları rahatlıkla alabilirsiniz.
Sarmanın Püf Noktaları
İlk olarak yaprak sarmanın daha da lezzetli olması için yapraklarınız eğer çok tuzlu ise bir gece öncesinde suya koymanız doğru bir püf noktası olacaktır. Aynı zamanda iç harcını da hazırlarken tuz oranını hesap ederek iç harcını hazırlamalısınız.
Üzerlerine 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı kaynar su ve limon suyu gezdirin. Sarmalar kaynamaya başladığında ateşi kısın ve yapraklar yumuşayıncaya kadar ağır ağır pişirin. Sarmanın suyu tencereyi hafif eğerek kontrol edilir, gerekirse kaynar su ilave edin.
İç harcını diğer sarma iç harçlarında olduğu gibi hazırlayabilirsiniz. Etli karalahana sarmasını pişirirken pişirme suyuna bir miktar et suyu da ilave edebilirsiniz.
Pişmiş fakat suyu var ise altını hızlı açıp kapağını açıp hızlı bir şekilde kaynatıyoruz ve demlenmeye bırakıyoruz yaklaşık en az yarım saat dinlenmesi lazım. Enfes yumuşacık sarmalar hazır. AFİYET OLSUN…
dolma içi fazla gelirse, su ekleyerek çorba yapılabilir, başka çorbalara, yemeklere katılabilir, etli veya etsiz pilav yapılabililir.
Öncelikle, tencerenin dibine kullanmadığınız damarlı yaprakları serin. Bu kısımda, domates kabuğu yada halka soğan dilimleri eklemeniz lezzeti katlayacak. Sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız, üstüne biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır.
Bir tavaya sosu için zeytin yağını alıp 2 kaşık salça ekleyip kavuruyoruz. 3 bardak sıcak su koyup biraz tuz karabiber azcık pul biber ekleyip tel çırpıcı ile iyice karıştırıp tenceredeki yaprakların üzerine gezdirerek döküyoruz. Salçalı su miktarı yaprakların üzerini azcık kapatsa yeterli.
Sarmaların üzerine limon dilimleri konur; sarmanın hizasını geçmeyecek şekilde tencereye su eklenir ve kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir. Üzüm yaprağı, kıyma, pirinç, bulgur, tereyağı, soğan, domates salçası, biber salçası, kırmızı biber, karabiber, yenibahar, tuz.
Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Kaynar su eklenir. Yaprakların hizasından çok az aşağıda su konur. 10. Kapağı kapatılır kaynayana kadar yüksek kaynadıktan sonra kısık ateşte en az 1 saat pişirilir.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler
1/2 (yarım) limon suyu. Dilimlenmiş yarım limon. 1/2 (yarım) çay kaşığı karbonat.
-Sarmalarınızı aralarında boşluk kalmayacak şekilde tencereye sıra sıra dizin. Piştikten sonra sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız üzerine biraz zeytinyağı gezdirin.
Taze yaprak eğer kaliteli ise yapacağınız şey kaynar suyun içinde kısa bir süre tutmak ve süzüldükten sonra paketleyip dondurucuya atmak. Çıkarıp biraz ılık suda beklettikten sonra aynı tazelikte oluyorlar. Tabi seçerken yaprakların ince damarlı olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Sarmanın püf noktaları:
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
1 kg taze yaprak. 3-4 adet kuru soğan(bol soğanlı güzel oluyor) 2 su bardağı pirinç
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri