Tencerenin dibine tutmaması için margarin kağıdı ya da sert zedelenmiş yapraklarda tencerenin tabanına sıralanmalıdır. Bu sayede pişme anında dibi tuttuğunda sarmalar kurtarılabilir. Sarmaların patlayıp açılmaması için pişerken tencerenin üzerine bir porselen tabak kapatılmalıdır.
Nirvana. Mutlaka çok kısık ateşte az suyla pişir dolmanı ama yok yine de tutuyor diyorsan tencerenin dibine yağlı kağıt ser,hayatta dibi tutmaz..
Sarmış olduğunuz yaprakların üzerine isteğe bağlı olarak da zeytinyağı ya da limon ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir. Sıcak su ilave ettikten sonra bu noktadan itibaren artık sarmaları pişirmeye başlayabilirsiniz.
Dolmaları ve sarmaları piştikten sonra eğer dibinde suyu kaldıysa mutlaka suyuyla birlikte saklayın, ısıtırken bu suyu kullanmanız lezzetinin seyrelmesinin önüne geçecektir.
Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin. İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin. Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın.
İlgili 16 soru bulundu
Pişirme anında bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için sarmanın dik olacak şekilde sıralanması gerekir. Tencerenin dibine tutmaması için margarin kağıdı ya da sert zedelenmiş yapraklarda tencerenin tabanına sıralanmalıdır. Bu sayede pişme anında dibi tuttuğunda sarmalar kurtarılabilir.
Limonu halka halka dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştirin. Pişme esnasında açılmamaları için; üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın. 1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin.
İşte sarmaların en son aşaması! Pişirme kısmına gelindiğinde, birkaç püf noktasını takip ederek kusursuz sonuca ulaşmak için dakikaları sayabilirsiniz. Öncelikle, tencerenin dibine kullanmadığınız damarlı yaprakları serin. Bu kısımda, domates kabuğu yada halka soğan dilimleri eklemeniz lezzeti katlayacak.
Yaprak Sarma Pişirme Önerileri. Yaprak sarma pişirirken içinin çiğ kalmaması için kaynama aşamasına gelene kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmelisiniz.
Sarmaları daha canlı göstermekiçin pişirilirken üzerine limon dilimleri koyulur ve piştikten sonra da üzerinde biraz zeytinyağı gezdirilir.
Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edelim. Üzerine 3-4 dilim limon koyarak pişerken dağılmaması için üzerine porselen bir tabak kapatalım. Suyunu çekip sarma pişene kadar yaklaşık 30-35 dk. pişirelim. Pişince dinlenmeye bırakalım.
Salçayı 1 kaç kez karıştırıp üzerine 1 bardak su ekliyoruz ve 1 taşım kaynadıktan sonra sarmalarımızın üzerine ekliyoruz. Sarmayı 5 10 dk daha pişirip altını kapatıyoruz .
Sarmaya başlamadan önce de harcımıza nar ekşisi eklenir, iyice karıştırılır ve sarma işlemine geçilir. Sarmalar tencereye dik şekilde dizilir. Tencerenin üzerine kalan sumak suyu, biraz tuz, azıcık zeytinyağ ve severseniz sulandırılmış salça eklenir. Mümkün olduğunca sarmalar sumak suyunda pişmeli.
Toprak kapların içerisinde özellikle sarma, dolma, pilav ya da et yemekleri enfes şekilde pişer.
Sarmaların pişerken dağılmaması için üstünü porselen bir tabakla kapatın. Artan dolma içlerini buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın. Sarmaları tencereye yatay sıralamak yerine dikine dizerseniz hepsini eşit zamanda pişirebilirsiniz.
Yapraklar tazeyse kaynar suya atılarak birkaç defa çevrilip süzgece alınır. Salamuraysa ılık suda yıkanır ve süzgece alınır.
Zeytinyağlı sarmalar için tencereye sarmalar üzerine zeytinyağı, sıcak su ve limon koyulur. Etli sarmalarda ise tereyağı ve et suyu konulur. Sarma kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınmalı ve yapraklar pişinceye kadar kısık ateşte pişmelidir. Sarmalar piştikten sonra kapağı açmadan dinlendirilmelidir.
Kaburga yıkanır ve tuzlanır. Düdüklünün altına koyulur. Üzerine sarmalar dik bir şekilde dizilir. Üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyulur. 2 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirilir.
Yapraklara azar azar koyup incecik sarıyoruz. Tenceremize dizdikten sonra üzerine 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip limon dilimlerini diziyoruz. Kısık ateşte 30 dk pişiriyoruz.
Pirinçli bir iç harç hazırlarken doğru pirinci seçmiyor, pirinçlerin sert kalmasına sebep oluyorsunuz... Yaprak sarma hazırlarken farklı iç harçları hazırlayabilir, hatta pirinç yerine bulgur kullanabilirsiniz.
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 2,5 saat kadar pişiriyoruz. Suyu biter pişmez ise sıcak su ilavesi yapıyoruz. Pişmiş fakat suyu var ise altını hızlı açıp kapağını açıp hızlı bir şekilde kaynatıyoruz ve demlenmeye bırakıyoruz yaklaşık en az yarım saat dinlenmesi lazım. Enfes yumuşacık sarmalar hazır.
dolma içi fazla gelirse, su ekleyerek çorba yapılabilir, başka çorbalara, yemeklere katılabilir, etli veya etsiz pilav yapılabililir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri