Dec 7, 2022 Guatra iyi gelen besinler iyot, roka, şalgam, soya, turp, dereotu, soğan, sarımsak, süt ve süt ürünleri, deniz mahsulleri, dut, kereviz, havuç, mantar, taze fasulye ve maydanozdur. Yukarıda saymış olduğumuz yiyecekler guatr hastalığından kurtulmanızı sağlayacaktır.
SOĞAN-SARIMSAK: İyot içeren yiyecekleri tüketmek guatrın iyileştirilmesinde en etkili yöntem olacaktır. Doğal olarak iyot içeren bitkiler soğan, sarımsak, havuç ve şalgamdır. Özellikle soğan ve sarımsak hem B vitamini, hem iyot hem de selenyum içererek guatra karşı çok faydalıdır.
Diyetisyen Eda Balcı, sarımsağın faydalarını arttırıcı tüketim yöntemlerini anlattı. Bazı durumlarda, sarımsak tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini de dikkat çeken Balcı, "Mide ülseri, düşük tansiyon ve tiroid sorunları olan hastaların sarımsaktan uzak durması gerekiyor" diyerek uyardı.
Tiroit hormonlarının düzenli çalışması için dut ve dut kurusu tüketebilirsiniz. Antioksidan bitkiler arasında yer alan maydanoz, sizlere bu konuda büyük destek olacaktır. Tiroit problemlerinizde, özellikle guatr şikayetlerinizde gün içinde mutlaka çinko ve selenyum açısından zengin besinler tüketmelisiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Guatrın önlenmesi için beslenmede iyotun dengeli alınması gerekiyor. İyot eksikliği olanların karalahana, lahana, soya, karnabahar gibi besinlerden uzak durması gerekiyor. İyot eksikliğinin önlenmesi için ise deniz ürünleri, yoğurt, yumurta, patates ve muz gibi gıdalar öneriliyor.
Bilhassa maden suyu, yoğurt suyu ve birkaç kaşık yoğurtla yapacağınız ayran, tiroid fonksiyonlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Belirttiğimiz gibi başta ceviz, sarı kantaron, turp, oğul otu, brokoli gibi besin maddeleri guatra iyi gelen şifalı bitkiler, besinler arasında yer almaktadır. Ciddi sağlık sorunlarına yol açan iyot yetersizliğinden korunmak için iyotlu tuzu yemeğe ocaktayken değil sofradayken koymalısınız.
Tiroit hastalığı olan kişiler de bol bol ceviz suyu tüketmelidir çünkü tiroide iyi gelir. Sinir sistemini düzenler. Böylece anti-stres özelliği yaratır denilebilir. Sinir sisteminizi işlemesi gerektiği yönde düzene sokarak sizi rahatlatır.
Guatr hastalığını önlemeye yardımcı oluyor
Yoğurt suyu tiroit bezlerinin çalışmasına yardımcı olduğu kadar guatr hastalığının da önlenmesine yardımcı olur. Kısacası yoğurt suyu guatıra ve tiroide iyi gelen besinler, içecekler arasında en ön sırayı tutar.
C vitamini:
Antioksidan C vitamini, dokulardaki oksidatif stresin önlenmesi nedeniyle çok fazla tiroid hormonu üretiminden kaynaklanan travmayı tedavi eder. En iyi vitamin C vitamini kaynakları; dolmalık biber, çilek, limon, brokoli, lahana, greyfurt, portakal ve kividir.
Sarımsak yutma, vücutta oluşan iltihaplı hastalıklara karşı antibiyotik etkisi yapar. Kolesterolü düşürür ve idrar söktürücü özelliği ile yüksek tansiyona iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bağırsak kurtlarının düşmesine yardım eder.
Alkol ablasyonu tiroid nodüllerinde yıllardır kullanılan, etkinliği ve emniyeti iyi bilinen bir yöntemdir. Alkol ablasyonu için, ince bir iğneyle ultrasonda görerek nodül içine girilir ve değişik bölgelere az miktarda alkol verilir. İşlem belli aralıklarla birkaç kez tekrarlanarak nodülün küçülmesi sağlanır.
Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler, çok iyi birer mineral, vitamin, antioksidan ve lif kaynağıdırlar. Ancak lahana, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi gıdalardan uzak durmak gerekli çünkü bunlar tiroid hormonlarını azaltırlar.
Guatr, boyundaki tiroid bezinin şişerek büyümesi anlamına geliyor. Karadeniz bölgesi sık görüldüğü yerler arasında bulunuyor. Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapmalarının yanında tiroidin az çalışmasına neden olabiliyor.
Omega -3 yağlarınca zengin olan ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bu yağlar enfeksiyonu azaltarak en aza indirmelerinin yanı sıra guatr hastalığına iyi gelen E vitamini içeren zeytinyağı guatr rahatsızlığı olanlar için beslenmelerinde tercih etmeleri geren yağdır.
Tiroiddeki solid nodüllerde, günümüzde daha çok lazer, radyofrekans ve mikrodalga gibi yakma (termal ablasyon) yöntemleri tercih edilmektedir. Her üç yöntemde de, ultrasonla görerek nodül içine özel iğnelerle girilir ve doku ısıtılarak tahrip edilir. Tahrip olan nodül canlılığını kaybeder ve gittikçe küçülür.
Tiroid bezi fazla çalışan kişilere Tiamin (B1 vitamini) verilmesi faydalı olmaktadır. Tiamin, hipertiroidiye bağlı şikayetlerde azalma yaptığı gibi bu hastalığa bağlı adet bozukluklarını önlemede de faydalı olmaktadır.
Yeşil Çay: Fazla miktarda yeşil çay tüketiminin tiroid hormon salgısını azalttığı kanaatine varılmıştır. Günde 2 bardak yeşil çay tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Tiroide İyi Gelen Meyveler
Kırmızı ve mor meyveler tiroide iyi gelen en önemli meyve çeşitleri içerisinde yer alır. Aynı zamanda elma bu konuda dünya çapında en önemli besin kaynakları arasında bulunur. Bu konuda faydalı olan bir diğer meyve türü ise avokadodur.
Tiroid hastalarının sakınması gereken ve torid hormonunun çalışmasını engelleyen yiyecekler ise; beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli,şalgam brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, turp , ıspanak, çilek, patates, darıdır.
Zehirli guatrda olduğu gibi olması gereken denge bozulur ve hormonlar fazla salgılanırsa; Endişe seviyesi daha da artar. Uyku bozuklukları meydana gelir. Anksiyete atakları başlayabilir.
Tiroit Sağlığınızı İyileştirmek İçin Bal ve Ceviz Tedavisi
Bal ve ceviz karışımı tiroit hormonunun dengeli bir şekilde üretilmesi içi kullanılan eski bir tıbbi yöntemdir. Önleyici bir yöntem olarak düzenli bir biçimde tüketilmesi hormonun yetersiz ya da aşırı miktarda üretilmesini engeller.
Tiroit bezi büyüme ve metabolizmayı düzenleyen hormonların üretilmesinden ve salgılanmasından sorumludur. Guatr hastalığının, tiroit bezinin normalden çok daha fazla büyümesi durumunda meydana gelen boğaz şişmesi olarak ortaya çıktığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Opr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri