Ülkenin ekonomik, toplumsal, siyasal yapılarının değişerek insan yaşamının maddi ve manevi alanda ilerlemesi ve giderek toplumun refahının artmasıdır.
Sosyal gelişme teorisi, toplumun amaç ve hedeflerini daha iyi gerçekleştirmesine yardımcı olan, toplumun yapısı ve çerçevesindeki nitel değişiklikleri açıklamaya çalışan bir teoridir.
Sosyal gelişim doğumdan itibaren başlar. Bebekler sosyal gelişimleri için gerekli temel donanıma sahip olarak doğarlar. İnsan yüzüne bakmayı severler özellikle annelerinin yüzüne bakmayı içgüdüsel olarak tercih ederler ve kısa bir süre sonra onu tanırlar.
Sosyal gelişim, bireyin içinde yaşadığı toplumun ilke ve değerlerine uygunluk gösteren davranışları öğrenme sürecidir. Birey çevresindeki kişilerle ilişkiler kurarak bu becerileri kazanır ve sosyal bir varlık haline gelir. Sosyal gelişim aynı zamanda neyin doğru neyin yanlış olduğunu inceleyen ahlaki gelişim sürecidir.
Bireyin içinde yaşadığı toplumun kurallarına uymada yaş düzeyine göre gösterdiği olgunluğa, sosyal olgunluk denir. Çocuğun sosyal olgunluk düzeyine ulaşması, öncelikle anne babası ile sağlıklı iletişimi ve toplumun değer yargılarını öğrenmesiyle gerçekleşir.
İlgili 44 soru bulundu
Sosyal Öğrenme Kuramı (Bandura)
Bu kuramın en önemli temsilcilerinden biri Alfred Bandura'dır. Sosyal davranış gelişimini açıklarken öğrenme ilkelerinin yanı sıra düşünme, yorumlama gibi bilişsel unsurların önemine vurgu yapar.
Sosyal-Duygusal gelişim bebeğin etrafındaki kişilere ilk gülümseyişi ile başlayan kendini ifade etme, duygularını denetleyebilme, sosyal uyaranları bulundukları bağlama göre doğru algılama ve bu uyaranlara doğru tepkiler verme ile devam eden davranış örüntülerini kapsayan bir gelişim alanıdır.
Sosyal gelişim bir bebeğin doğumu ile başlar. Bir bebek dünyaya gözlerini açmasıyla birlikte etrafındaki diğer her şeyi aslında algılamaya başlar mesela karnı acıktığında ağlaması veya gülmesi, bir yeri ağrıdığında bunu ağlayarak veya işaretlerle belli etmesi sosyal gelişimin temel parçası olarak tabir edilmektedir.
İki yaşından sonra özerkleşme ile beraber çocuk toplumda sosyal olarak kendini göstermeye başlar. Büyüdükçe ailesine olan bağımlılık düzeyinde azalma görülür. Kendine göre belli sınırları ve kazanımları oluşur. Sosyal yaşantısında kendisine başkalarıyla anlaşabileceği, rahat iletişim kurabileceği alanlar yaratır.
Sosyal gelişim, bireyin çevresindeki kişilerle sosyal ilişkiler kurması sonucu; içinde bulunduğu toplumun ve evrensel kültürün, ilke ve değerlerine uyum için gerekli olan davranış ve yaklaşımları kazanma sürecidir.
Sosyal duygusal gelişim, çocuk gelişiminin bir alanını kapsamaktadır. Çocukların duyguları anlama, deneyimleme, ifade etme ve yönetme becerilerini içeren bir gelişim alanıdır.
İnsanın doğum öncesinden yaşlılık dönemine kadar geçen sürede fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimini ve bu gelişimi etkileyen faktörleri açıklamak için geliştirilen kuramlardır. Evren ve doğadaki pek çok şey gibi, kendi doğasını ve gelişimini anlamak da insanoğlu için temel bir soru olmuştur.
Çocuk gelişimi değerlendirmede beş gelişim alanı takibi yapılmaktadır. Bunlar; özbakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim alanlarıdır.
Erik Erikson'un teorisine göre kişi, her evrede kişiliğinin gelişimi için olumlu veya olumsuz sonuçları doğurabilecek bir dizi psikososyal çatışma yaşamaktadır. Kişi, bu evrelerde meydana gelen çatışmaları başarıyla tamamlarsa, yaşamının geri kalanında kendisine fayda sağlayacak erdemleri kazanacaktır.
Çocuk gelişim evreleri bebeklik (0-3 yaş), ilk çocukluk (oyun) dönemi (4-6 yaş), ikinci çocukluk (okul) dönemi (7-11 yaş) ve ergenlik (12-18 yaş) aşamalarından oluşur.
Sosyolojik bir kavram olan toplumsal gelişim, herhangi bir toplumun düzenli bir biçimde, birden fazla konuda, ayriyeten kalkınma olarak da sayılabilecek toplumsal gelişim faaliyetine verilen isimdir.
Sosyal ve Duygusal Becerileri
Sosyal duygusal beceriler, bireyin sağlıklı bir gelişim sağlaması için, duygusal zeka, duygu yönetimi/kontrolü, farkındalık, empati, sosyal ilişkileri düzenleme, merak, azim, sabır gibi becerileri içermektedir. çıkabilmektir.
Sosyal gelişim geriliği genellikle anne ve baba odaklı bir rahatsızlıktır. Anne babaların çocuklarına karşı aşırı baskıcı, aşırı korumacı davranması vermektedir. Ayrıca anne baba arasındaki anlaşmazlıklar, tartışmalar da sosyal gelişim geleneğinin en önemli sebepler arasında sayılmaktadır.
Gelişim Psikologları insanı fiziksel, bilişsel, sosyal-duygusal ve kişilik gelişimi olmak üzere dört temel alanda incelemektedirler. Gelişim alanları birbirinden bağımsız olarak işlev görmez.
Gelişim bilişsel, bedensel (motor), duygusal-sosyal ve dil gelişim alanları olmak dört gelişim alanında gerçekleşmektedir.
Erikson Psikososyal Gelişim Kuramı, yaşam boyu süren 8 farklı psikososyal kriz döneminin bireyin kimlik gelişimi üzerindeki etkilerini açıklayan bir psikolojik teoridir.
Sosyal öğrenme kuramı da Albert Bandura tarafından bireylerin nasıl öğrendiklerini açıklamak üzere ortaya atılmıştır.
Freud'un psikoseksüel, Erikson'ın psikososyal ve Piaget'nin bilişsel gelişim kuramları insanın gelişimine ilişkin farklı yönleri ele alan 3 klasik kuramdır. Davranışçı ve sosyal öğrenme kuramları ise gelişimi dönemler halinde ele almayan ancak gelişimsel değişmelere ilişkin de açıklamalar olan kuramlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri