Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır. Kuru sarımsakları ise 4-5li olacak şekilde saplarından örerek ve ipe asarak serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Sarımsakları kısa sürede yetiştirmek için toprak, sulama, saksı, güneş ışığı gibi etmenlere dikkat etmeniz gerekir.
Taze sarmısak ekildikten 1-2 ay sonra hasat edilebilir. Kuru sarımsağı 4 - 5'i bir arada saplarından örerek, serinde askıda muhafaza etmek uygundur.
Bahçeye, tarlaya ekilen sarımsak tohumunun çimlenmesi 30 gündür. Sarımsaklar çimlenmeye başladıktan sonra zararlı otların temizlenmesi önemlidir. Periyodik olarak zararlı otları ayıklamayı ihmal etmeyin.
Bir baş kabuklu sarımsağı, doğru koşullarda sakladığınızda 6 aya kadar dayanır. Bir diş kabuklu sarımsağın saklama ömrü ise 3 hafta kadardır. Ancak kabuğu soyulmuş sarımsak, hızla bozulmaya başlar. Soyulmuş ancak bütün haldeki sarımsak dişleri, buzdolabında bir hafta kadar dayanır.
Orta boy sarımsakta 14 ile 17 arasında diş çıkmaktadır. Büyük boy sarımsakta 10 ile 13 arasında diş çıkmaktadır. Baş büyüklüğü ne kadar büyük olursa diş sayısı azalır ve dikim yapılacak alana dikilecek sarımsağın kilosunu arttırır. 1000 M2 alana orta boy sarımsakta 125 kg diş halinde sarımsak dikilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır.
Fazla su sarımsakları çürütebileceğinden haftada 1 ya da 2 kez sulamanız yeterli.
4. Ektiğiniz sarımsaklar çok sulu ortamı sevmediğinden, azar azar sulanmayı ister. Evde sarımsak yetiştirirken saksıyı sık sık kontrol ettikten sonra sulamanız önerilir. Çok fazla su alan sarımsak saksısı, çürümeye yatkın hale gelir ve çürüdüğünde emekleriniz boşa gidebilir.
Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir. Hasat makine ile yapılmaktadır. Sökülen ürünler, elle toplanarak demet yapılmakta ve kurutmak için toprak yüzeyine düzenli bir şekilde serilmektedir.
Soğanlı bir bitki olan sarımsak güneşi sever ama büyümek için suya ihtiyaç duyduğundan toprağını nemli tutmalısınız.
Sarımsak, ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerimizde Kasım ve Aralık aylarında, soğuk ve toprak düzeyinde don tehlikesinin olduğu yerlerde ise; Mart ve Nisan aylarında dikilir.
Buna göre güney bölgelerde ve İç Anadolu bölgesinde sarımsak ekim zamanı Ağustos sonu gibi başlamakta ve eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında yapılabilmektedir. Kuzey Bölgelerde ise sarımsak ekimi eylül, ekim ve hava şartına bağlı olarak kasım ayında yapılabilir.
Sarımsakların taze yani yaş sarımsak olması önerilir. Kuru sarımsakların yeşermesi zor olacaktır.
1 dönüm 1000 metrekare alandır. 1 dönüm alana yaklaşık olarak 100- 120 kg tohumluk sarımsak ekimi yeterlidir. Bu dönümden elde edilecek sarımsak miktarı ortalama 1- 1.5 ton arasındadır.
Sarımsakların kolay soyulabilmesi için kısa bir süre sıcak suda bekletilmesi yeterli. Sadece 1 dakika sonra, kabuklarından ayrılmaya başladığını göreceksiniz. Ardından, ellerinizi ıslatıp sarımsakları ovalayarak, kabuklarından ayrılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Şubat ve mart aylarından itibaren hızlı ve dengeli bir büyüme periyoduna girer ve mayıs ayında hasat edilmesi ile erkenci olarak pazara arz edilebilir.
Erken dikimlerde şubat sonu, geç dikimlerde ise haziran başı taze, yeşil sarımsak için olgunlaşma görülüyor. Başların olgunlaşması ve hasadı, erken dikimde mayıs sonu haziran başı, geç dikimde temmuz sonu ve ağustos başına kalıyor.
Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden birisi Kastamonu'dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir.
Eğer sarımsak bitkisinde boylar 30 ile 40 cm boylarına geldiyse, bitki yapraklarına temas etmeyecek serpme biçiminde toprağa potasyum nitrat gübresi atılmalıdır.
Yemeklerde ve hastalıklarda şifa niyetine kullanılan sarımsağı yastığınız altına koyduğunuzda bir çok fayda sağlıyormuş. Sarımsağın içeriğindeki sülfüroz içerikler sarımsağın aromasıyla birleşince rahatlatıcı bir etki yaratıyor. Böylelikle uykuya dalmayı kolaylaştırıyor, daha rahat uyuyabilmenizi sağlıyor.
Sarımsak bitki besin maddeleri ve organik maddelerce zengin toprak ister. Hafif karakterli, kaymak bağlamayan alüviyal topraklarda iyi gelişir. Taze organik gübreden kaçınılmalıdır. Toprak pH'sı 6.5-7 arasında olmalıdır.
Sarımsak hasatından elde edilen ürün hem yaştır hemde ağır. Sarımsak pazarlanmadan önce depoda bekletilir ve kurutulur ise fire verir mesela depoya konulan 2 ton yaş sarımsak kuruduktan sonra 1250 kg düşerek büyük oranda fire vermiş olur.
Sonbaharda dikim yapıyorsan sarımsağı kış boyunca koruması için dikili alanın üzerini yaklaşık 15 cm yükseklikte samanla kapla. İlkbaharda saman örtüsü kaldırılabilir. Sarımsağını ilkbaharda dikiyorsan toprağın nemini koruması için yine üzerini samanla kaplamayı unutma.
Sarımsak ülkemizde en iyi Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Sarımsak aşırı bir şekilde yağış alan bölgelerde hızlı bir şekilde büyür. Nemli ve humuslu toprağı olduğundan dolayı sarımsak bu topraklarda daha kolay ve iyi yetişir. Özellikle taze sarımsak bu bölgeler de daha iyi ve daha fazla yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri