Evde sarımsak yetiştirirken saksıyı sık sık kontrol edip sulamanız önerilir. Fazla su alan sarımsak saksısı, çürümeye yatkın hale gelir ve çürüdüğünde emekleriniz boşa gidebilir. Özellikle de soğuk günlerde çok su vermemeye dikkat etmelisiniz. Sarımsak, olgunlaşma döneminde az su ister.
Ilıman havayı seven sarımsağı yetiştirmek için en uygun olan dönem ilkbahar ve sonbahar ayları.
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır. Kuru sarımsakları ise 4-5li olacak şekilde saplarından örerek ve ipe asarak serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
4. Ektiğiniz sarımsaklar çok sulu ortamı sevmediğinden, azar azar sulanmayı ister. Evde sarımsak yetiştirirken saksıyı sık sık kontrol ettikten sonra sulamanız önerilir. Çok fazla su alan sarımsak saksısı, çürümeye yatkın hale gelir ve çürüdüğünde emekleriniz boşa gidebilir.
Kokusu ve tadı pek ilgi çekmese de hemen hemen bütün evlerde günlük kullanılan bir sebzedir. Filizlenen, yeşeren sarımsaklarınızı toprağa ekerek, yeni sarımsaklar elde edebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Taze sarmısak ekildikten 1-2 ay sonra hasat edilebilir. Kuru sarımsağı 4 - 5'i bir arada saplarından örerek, serinde askıda muhafaza etmek uygundur.
Sarımsak, ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerimizde Kasım ve Aralık aylarında, soğuk ve toprak düzeyinde don tehlikesinin olduğu yerlerde ise; Mart ve Nisan aylarında dikilir.
Sarımsaklar büyürken güneşli alanlarda kalmalıdır. Güneş ışığını seven sarımsaklar, olgunlaşma döneminde de sıcaklık ister. Balkonunuz güneş görüyorsa balkonda konumlandırılması önerilir. Eğer karanlık bir yerdeyse, saksının daha havadar ve aydınlık alana alınması daha iyi olacaktır.
Orta boy sarımsakta 14 ile 17 arasında diş çıkmaktadır. Büyük boy sarımsakta 10 ile 13 arasında diş çıkmaktadır. Baş büyüklüğü ne kadar büyük olursa diş sayısı azalır ve dikim yapılacak alana dikilecek sarımsağın kilosunu arttırır. 1000 M2 alana orta boy sarımsakta 125 kg diş halinde sarımsak dikilmektedir.
Sap kısımlarından her bir sarımsak dalını birbirine örerek tıpkı görseldeki gibi bir görüntü elde etmelisiniz. Ördüğünüz bu sarımsak demetlerinin filizlenmemesi ve bozulmaması için mutlaka karanlık bir yerde, nemden ve sıcaklıktan uzak serin alanlarda muhafaza etmelisiniz.
Sarımsağa gereğinden fazla su vermek bitkiyi direkt olarak çürütmektedir. Bu yüzden sarımsağı haftada bir veya iki kere sulamanız yeterlidir. Veya toprağı kontrol ettiğinizde toprak kuruysa fısfısla nemlendirebilirsiniz. Ayrıca sarımsağı soğuk havalarda sulamamaya da dikkat etmelisiniz.
Ilıman iklim bölgelerinde sarımsak dikimi kasım-aralık aylarında, soğuk ve don tehlikesi olan bölgelerde mart-nisan aylarında yapılıyor. Baş olgunluğu zamanı, dikim zamanına göre değişiyor. Erken dikimlerde şubat sonu, geç dikimlerde ise haziran başı taze, yeşil sarımsak için olgunlaşma görülüyor.
Sarımsakların kolay soyulabilmesi için kısa bir süre sıcak suda bekletilmesi yeterli. Sadece 1 dakika sonra, kabuklarından ayrılmaya başladığını göreceksiniz. Ardından, ellerinizi ıslatıp sarımsakları ovalayarak, kabuklarından ayrılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Yapraklar genellikle 2 adet, genişçe şeritsi ve ,5 ila 2 cm genişliğindedir. Popüler bir süs bitkisidir. Kapsül 5 mm uzunluğundadır. Mart, nisan ve mayıs aylarında çiçek açar.
Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir. Hasat makine ile yapılmaktadır.
Buna göre güney bölgelerde ve İç Anadolu bölgesinde sarımsak ekim zamanı Ağustos sonu gibi başlamakta ve eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında yapılabilmektedir. Kuzey Bölgelerde ise sarımsak ekimi eylül, ekim ve hava şartına bağlı olarak kasım ayında yapılabilir.
Sarımsak Yetiştiriciliğinde Gübreleme
%5 organik gübrenin olduğu kumlu tınlı topraklarda sarımsaklar, iyi gelişim gösterir. Sarımsaklar için sentetik gübreler kullanılmalıdır. Eğer organik gübre, tarım alanında bir önceki dönem kullanılmış olursa daha iyi verimlilik söz konusudur.
1 baş sarımsak ise ortalama 10-15 dişten oluşur ki bir baş sarımsak 50- 75 kalori diyebiliriz.
Ramsons yabani sarımsak tohumu - 22,00 TL.
Çiçekler atılı yapıda olup sarımsak bitkisinde morfolojik olarak çiçek tam olarak meydana gelmekle birlikte, çiçekte mayoz bölünmesi tam olarak gerçekleştiği halde, çekirdek bölünmesi meydana gelmez. Bu sırada çiçekte apomiksis ile patlak mısır tohumu iriliğinde dişler gelişir. Sarımsak bu dişlerle kolayca üretilirler.
Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir. Çünkü Kastamonu ilindeki yıllık toplam sarımsak üretiminin %90'nına yakınını Taşköprü İlçesi üretmektedir.
Peki hangi bölgede Sarımsak ne zaman ekilir ? Güney bölgelerde ve iç anadolu bölgesinde ağustos sonu gibi başlanarak eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında sarımsak ekimi yapılabilmektedir. Kuzey Bölgelerde eylül, ekim ve hava şartına bağlı olarak kasım ayında sarımsak ekimi yapılabilir.
Sarımsak tohumu genellikle sarımsak dişlerinden oluşmaktadır. Sarımsak kökleri toprak altında kalan bir sebzedir. Sarımsak dişlerini bir arada tutan zar bulunmaktadır. Toprak altında yetişen sarımsak tohumu olgunlaşarak belli bir boyuta gelmektedir.
Birçok hastalıktan koruyan ve şifa olan sarımsak soğan ikilisi uzmanlar tarafından sıkça tüketilmesi öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri