Ekilen sarımsağın tohumu tamamen yerli ve milli olan, köylülerin ata mirası diye tabir ettikleri tohumlardandır. Susuz olarak yetiştirilen sarımsaklar bu nedenle farklı bir tat ve aromaya sahiptir.
Soğanlı bir bitki olan sarımsak güneşi sever ama büyümek için suya ihtiyaç duyduğundan toprağını nemli tutmalısınız. Ancak toprağın ıslak bırakmayın, besin açısından zengin kireçli toprak sarımsak için idealdir, ek besin olarak humus ya da mavi gübre kullanabilirsiniz.
Sarımsak filizlenip, yeşil saplar büyüyene kadar haftada bir sulayabilirsiniz. Yeşil saplar sararmaya başladığında diş tutması için sulamayı kesmelisiniz.
Fazla su sarımsakları çürütebileceğinden haftada 1 ya da 2 kez sulamanız yeterli.
Sarımsağa gereğinden fazla su vermek bitkiyi direkt olarak çürütmektedir. Bu yüzden sarımsağı haftada bir veya iki kere sulamanız yeterlidir. Veya toprağı kontrol ettiğinizde toprak kuruysa fısfısla nemlendirebilirsiniz. Ayrıca sarımsağı soğuk havalarda sulamamaya da dikkat etmelisiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır.
Taze sarmısak ekildikten 1-2 ay sonra hasat edilebilir. Kuru sarımsağı 4 - 5'i bir arada saplarından örerek, serinde askıda muhafaza etmek uygundur.
Sarımsak yetiştiriciliğinde diş halinde olan sarımsaklar en düşük sıcaklık olarak -10 C'ye kadar dayanıyorlar. Bitki halindeyse bu sıcaklık maksimum -3 veya -4 derecelere kadar düşebilir. Eğer bu düşük sıcaklıklar uzun süre devam eder durumda olursa, sarımsak donar ve çürür.
Sarımsak, ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerimizde Kasım ve Aralık aylarında, soğuk ve toprak düzeyinde don tehlikesinin olduğu yerlerde ise; Mart ve Nisan aylarında dikilir.
1 dönüm alana yaklaşık olarak 100- 120 kg tohumluk sarımsak ekimi yeterlidir. Bu dönümden elde edilecek sarımsak miktarı ortalama 1- 1.5 ton arasındadır.
Sarımsak yetiştiriciliği, tınlı ve kumlu topraklarda kolaylıkla yapılıyor. Çok ağır, killi ve su tutan topraklarda ise baş gelişimi gerçekleşmiyor. Bu topraklarda, sarımsak yetiştirilemiyor, çünkü zaman içinde yavaşlayan gelişme maalesef bitkinin çürümesi ile sonuçlanıyor.
Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir. Hasat makine ile yapılmaktadır.
Kış sarımsak - nasıl ekilir
Kışlık sarımsak dişlerini derin kazılmış toprağa 20-30 cm aralıklarla ekin, sıra aralığı karanfil büyüklüğüne göre 6-10 cm olmalıdır.
Sarımsakların taze yani yaş sarımsak olması önerilir. Kuru sarımsakların yeşermesi zor olacaktır.
Sarımsak tozu da tansiyonu düşüren en önemli etkenlerden birisidir. Bunun yanı sıra taze sarımsak ise toz sarımsaktan çok daha faydalıdır. Taze sarımsak kısa bir süre içerisinde tansiyonu düşürür.
Ateş ve tansiyon düşürücü etkisi bulunmaktadır. Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. Kandaki kolesterol düzeyini dengede tutmaya yarar.
Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir. Çünkü Kastamonu ilindeki yıllık toplam sarımsak üretiminin %90'nına yakınını Taşköprü İlçesi üretmektedir.
Ramsons yabani sarımsak tohumu - 22,00 TL.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Bir baş kabuklu sarımsağı, doğru koşullarda sakladığınızda 6 aya kadar dayanır. Bir diş kabuklu sarımsağın saklama ömrü ise 3 hafta kadardır. Ancak kabuğu soyulmuş sarımsak, hızla bozulmaya başlar. Soyulmuş ancak bütün haldeki sarımsak dişleri, buzdolabında bir hafta kadar dayanır.
Eti derin bir tencereye alalım (Wok tavada daha güzel olur) üzerine sıcak suyu ilave edip suyunu çekene kadar pişirelim. Etler pişerken soğanlar biberleri, domatesi orta büyüklükte doğrayalım. Sarımsakları soyalım.Tüm şekilde kullanacağız etler suyunu çektikten sonra üzerine sıvı yağ tereyağ ilave edip karıştıralım.
Sarımsak diğer bitkiler gibi çiçeklenmeye bağlı olarak tohum üretmez. Sarımsak Tohumu Nedir? Sarımsak tohumu genellikle sarımsak dişlerinden oluşmaktadır. Sarımsak kökleri toprak altında kalan bir sebzedir.
Sarımsak yetiştiriciliğinde diş halinde olan sarımsaklar en düşük sıcaklık olarak -10 C'ye kadar dayanıyorlar. Bitki halindeyse bu sıcaklık maksimum -3 veya -4 derecelere kadar düşebilir. Eğer bu düşük sıcaklıklar uzun süre devam eder durumda olursa, sarımsak donar ve çürür.
Türkiye'nin önemli sarımsak üretim merkezlerinden Taşköprü'de 2020 yılında 27 bin ton olarak gerçekleşen sarımsak rekoltesi, geçen yıl 35 bin tonu geçti. Geçen yıl kilogram fiyatı 15-30 lira arasında olan sarımsak, bu yıl kalite ve büyüklüğüne göre 2,5 lira ile 8 lira arasında alıcı buluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri