Balıklar da uyur ama balıkların göz kapakları yoktur. Bu nedenle uyurken gözlerini kapatmazlar. Aslında balıkların uykusu bir çeşit dinlenme hâlidir. Uyurken balıkların birçoğu diğer zamanlara göre çok daha az hareket eder.
Balıklarda canlı olduğu için onlarında dinlenme ve uyumaya ihtiyaçları vardır. Balıklar gözlerini kapatamadıkları için oldukları yerde durarak dinlenirler. Gün ışığının olmadığı yerlerde dibe çökerek ya da dayanacak bir yer bularak balıklarda uyumaktadır.
Ancak göz kapakları olmadığı için, uyurken gözleri açık vaziyettedir. Gece uyuduğu için, akvaryum aydınlatması kapatılmalıdır. Ayrıca oda aydınlatması da kapatılmalı ve gece aniden açılmamalıdır.
17/8/2008 · Kategori: Balık Biyolojisi
Balıkların göz kapağı olmadığından gözlerini bizim gibi kapatmaları mümkün değildir. Dolayısıyla gözlerini hep açık gördüğümüzden onları uyumuyorlar zannedebiliriz, çünkü insanlar uyurken gözlerini kapatırlar. Fakat böyle bir benzetme bizi yanıltabilir.
Evet, göz kapaklarının olmaması balıkların uyumasına engel değil. Pek çok balığın uyku döngüleri vardır. Bazıları gündüz uyur ve sadece geceleri uyanır, bazıları ise gece uyur ve gün boyu uyanık kalır.
İlgili 16 soru bulundu
Tatile çıkarken, evden ayrılmaları gerekirken akıllarında sürekli balıkları olur. Japon balıklarının kaç gün aç kalacağını merak ederler. Bu sorunun yanıtı ise en fazla 2 haftadır. Evet, Japon balıkları gerekirse 2 hafta boyunca aç kalabilirler.
Balıklar sesleri bizim duyduğumuz titreşim frekansına göre duyarlar ama balık türleri arasında sese duyarlılık farklılık gösterir. Balıkların işitmesi titreşimin duyulmasının balığın bir cevap hareketi ile desteklenmesine bağlıdır.
Gece zaten karanlıkta kalmalıdır.Stres değil aksine rahatlar... Gündüzde karanlık bir odada değillerse yani azda olsa bir ışık varsa akvaryumda herhangi bir sıkıntı olmaz.Hatta arkadaşlarında dediği gibi gece zaten kapalı olmalı ki balıklar uyuyabilsin,stres olmasınlar...
Büyüdükçe farkla biraz daha belirgin hale gelebilir. Erkek melek balıklarının gözlerinin üzerinde ufak bir çıkıntı bulunur. Aynı şekilde kafalarında da bu ufak çıkıntıya rastlanır. Tüm erkeklere olmasa da bazı erkeklerde bu çıkıntı dikkat çekici boyutta olabilir bu sayede balığın cinsiyeti daha net belli olur.
Japon balıklarının diyeti bitkisel ağırlıklı olmalıdır. Gereken şartlar sağlandığında japon balıkları 25 yaşına kadar yaşayabilir. Üreme olgunluğuna minimum 1-1,5 yaşlarında ulaşırlar.
Eğer balığınız ölecek gibi duruyor,yanyan yüzüyor, ters dönüyor, anüse asılı dışkı var, karnı şiş duruyor ve hiç dışkı çıkarmıyorsa kabız olmuş demektir. Öncelikle bunun sebeplerini bilmek önlem alma açısından faydalı olacaktır.
Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı
Japon balıklarında cinsiyet ayrımı yapılırken karın, gövde ve kuyruk kısımlarına bakılır. Erkek Japon balığının dişi olanlara göre kuyrukları daha uzundur. Dişi Japon balıklarının ise gövdeleri daha uzun ve karınları şişkindir.
Balıkların beslenmesi için günde 2 ya da 3 kez yem atmanız yeterli olacaktır. Sabah ve akşam yem atmanız en ideali ve sağlıklısıdır. Ancak yavru balıklar varsa, azar azar ve günde 3-4 defa beslenmesi gerekmektedir. Balıkların aşırı beslenip beslenmediğini anlamak için balık dışkılarını gözlemleyebilirsiniz.
Tuzlu sudaki tuz yoğunluğu balığın vücudundakine göre daha yüksektir. Bu nedenle balığın vücudundan dışarıya doğru bir su çıkışı olur. Tuzlu sularda yaşayan balıklar bunu dengelemek için devamlı su içmek zorundadır. İçtikleri tuzlu sudaki fazla elektrolitleri de solungaçlarından dışarı atarlar.
Günde 8-10 saat uykuya ihtiyaçları vardır japon balıklarının. Bunun için karanlık ve sessiz bir ortama ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden gece akvaryum aydınlatması kapalı tutulmalıdır. Ayrıca oda aydınlatması da kapatılmalı ve aniden açılmamalıdır.
Balıkların yaşadığı dünya bizdekinden çok daha karanlıktır ve daha düşük ışıklarda görme yeteneğine sahip olmak zorundadırlar.Bizler 400 nanometrenin altını göremeyiz ama balıklar 100 nm ye kadar rahatlıkla görebilir.Türler arasındaki görme yeteneği yaşadığı derinliğe göre değişiklik göstermektedir…
Bir balığın yaşı genellikle sert vücut kısımlarındaki yıllık işaretlerle belirlenir. İlk büyüme çağındaki balık, sıfır (0) yaş grubuna aittir. Sıfır yaşlı balık ilerleyen yaşam dönemlerinde larva (keseli veya kesesiz), alevin (gelişmiş larva) ve genç birey (bir yıldan küçük) olarak adlandırılır.
Japon balıklarınızı, kendi özel yemleriyle günde bir ila iki kez besleyin. Onlara sadece birkaç dakika içinde yiyebilecekleri kadar yem verin. Eğer verdiğiniz yem su yüzeyinde yüzüyorsa, bunu önlemek için yemi suya bırakmadan önce suyun içerisinde bir süre tutun ve öyle suya bırakın.
Sz geldiğinizde köşede pısırık takılan balık cama saldırıyorsa fena halde aç demektir. Bunun dışında pek anlaşılmaz iyice acıktığı. Balıklarda tokluk hissi yok diye biliyorum hatta bazen japon balıkları fazla yemden şişerek öldüğünü biliyorum.
Emine hanım; balıklar kuşkusuz sesten etkilenir.
Balıklarda türe göre değişse de bu tarz belirtileri gözlemlemek gerekiyor. Sizi gördükleri için heyecanlı oluyorlar. Yemi sadece hayatta kalmak için değil, gerçekten sevdikleri ve istedikleri için iştahla yiyorlar. Hareketli oluyorlar, beden dilleri rahat ancak dinç oluyor, bitkin veya çökmüş görünmemeleri gerekiyor.
Balıkları en iyi gözlemleyeceğiniz aydınlatma ise beyaz ışıktır. Renk kadar önemli olan faktörler ise aydınlatma şiddeti ve aydınlatma süresidir. Aşırı güçlü ışık balıkları strese sokar. Günlük düzenli dinlenme saatlerine gerek duyarlar.
Balıklar, sahiplerini tanımak ve onlarla bir bağ kurmak için yeterli zeka ve duygusal kapasiteye sahip değillerdir. Ancak, bazı balık türleri, insanlar gibi diğer canlılarla etkileşim kurabilirler.
Balık sevgiyi hissetmez, sevgi neticesindeki iyi bakımı hisseder.
Balıklar insanların hissedemediği, en ufak titreşimleri hissederler, akvaryumun içinde manevra yapan yüzen diğer balığın sudaki titreşimini bile alğılarlar, odanızdaki yüksek müzik, kesinlikle balıkları rahatsız ediyordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri