Sarımsaklı bir yemek yedikten sonra, kokuyu hemen bastırmak için ağzınızı ağız bakım suyu ile çalkalayın. Sarımsağı seviyorsanız, ihtiyacınız olduğunda yolculuklarda kullanmak üzere çantanızda daima ufak bir ağız bakım suyu şişesi taşıyabilirsiniz.
Kavrulmuş sarımsakları yedikten sonra 24 saat boyunca bol bol su için, taze sebze ve meyveler tüketin. Ana yemek olarak da yine hafif, mümkünse kolayca sindirilebilir, protein açısından zengin yemekler tercih edin. Rafine, yani işlenmiş şeker ve gıdalardan da uzak durun.
Elinize sinmiş olan soğan ve sarımsak kokusunu gidermek için; yarım limonu alın ve elinizin her yerine sürün. Birkaç dakika bekledikten sonra ılık su yardımı ile elinizi limondan arındırın. Bu yöntem ile elde yer alan kirler de gidecektir. Yıkama sonrasında kokudan eser kalmadığını fark edebilirsiniz.
Maydanoz yiyin: Soğan ve sarımsak kokusunu gidermede en eski yöntemlerden biri maydanoz yemektir. Maydanoz damağı temizler ve hoş olmayan ağız kokularını giderir. Elma sirkesi için: Bazıları suya katarak elma sirkesi içmenin soğan ve sarımsak kokusunu gidermeye yardımcı olduğunu bildirmiştir.
Soğan veya sarımsak yedikten sonra dişleri ve dili fırçalayıp süt ile ağzı çalkalayıp sütü içmek kokuyu giderecektir. Bir tatlı kaşığı karbonatı bir çay bardağı suda eritip bu su ile ağzı çalkalayarak suyu içmek kokunun kaybolmasına yarayacaktır.
İlgili 27 soru bulundu
Sebep olduğu kötü koku etkisi 24 saat sürebilir. Süt, maydanoz, elma, ıspanak, nane gibi besinlerin sarımsağın sebep olduğu kötü kokuyu azalttığı bilinir.
Ağız Gargarası Kullanın
İçerisinde sarımsak bulunan yemek yediğinizde, ağzınızdaki koku vücudunuz yiyecekleri dışarı atıncaya kadar gitmeyecektir. Nane aromalı ağız çalkalama suyu gibi güçlü bir koku, kendiliğinden geçinceye kadar bu kokuyu bastırmaya yardımcı olabilir.
Sarımsağın bütünüyle yutulması halinde ağız kokusu olmayacağı inancının yanlış olduğunu vurgulayan Kurt, "Oysa sarımsak kana karışır ve koku akciğerler ve nefes yoluyla atılabilir. Ağız fırçalamakla, diş fırçalamakla bu koku ortadan kaldırılamaz." dedi.
Sarımsak yutma, vücutta oluşan iltihaplı hastalıklara karşı antibiyotik etkisi yapar. Kolesterolü düşürür ve idrar söktürücü özelliği ile yüksek tansiyona iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bağırsak kurtlarının düşmesine yardım eder.
“Gıda bilimi” dergisinde yayınlanan araştırma raporunda ABD Ohio Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, sarımsak yedikten sonra süt içmenin kokuyu önlediğini kaydetti. Uzmanlar sütün içerisinde bulunan su ve yağın nefesin kokusunu yenileyen bir özelliğe sahip olduğunu belirtti.
Sarımsak çok miktarda sülfür bileşikleri içerir. Bu madde sindirildiğinde kana karışır. Kandan akciğerlere geçer ve nefes verirken ağızdan dışarı çıkar. Dişlerinizi istediğiniz kadar fırçalayın gitmez kokusu; çünkü kokunun kaynağı ağızdaki sarımsak kalıntısı değil, vücudun içerisinde gerçekleşen kimyasal işlemlerdir.
– Sarımsak
Diğer bazı baharat türleri gibi, sarımsak da acımsı ve oldukça rahatsız edici bir kokuya neden olabiliyor. Kötü nefes ve terlemeyle birlikte vücuttan gelen şiddetli kötü koku, sarımsağı uzak durulması gereken bir baharata dönüştürüyor.
Ağız kokusu varlığında ilk önce ağız ve diş hijyeni alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Yemekten sonra dişler ve dil fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Bu gibi değişiklikler yaptıktan sonra ağız kokusu devam ederse, diş hekiminize başvurulması gerekir.
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
Eğer halsizlik ve yorgunluk gibi sıkıntıları çok yaşıyorsanız sarımsak sizin için faydalı olabilir. Kabızlık problemi yaşıyorsanız her gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutmak size iyi gelebilir. Sarımsak bağırsaklarda bulunan parazitlerin yok olmasını sağlar.
Sarımsak çiğ veya pişmiş olarak kullanılabilir. Genellikle pişmiş yemeklerde kullanılan sarımsak sabahları çiğ olarak yutulduğunda pek çok yararı olduğu bilinir. Özellikle çiğ olarak sabah aç karnına yutulması antibiyotik özelliğinin ortaya çıkmasına etki sağlamaktadır.
Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi beslyene kroner damarları genişletir. Kalp adelelerini güçlendirir.
Afrodizyak etkisi vardır. Sarımsağın yutularak tüketilmesi cinsel performansı artırır. Damarları genişletir ve kalp sağlığına iyi gelir.
Kastamonu Üniversitesinde (KÜ) yürütülen çalışmayla yutularak tüketilmesi halinde sarımsaktan beklenen faydanın sağlanamayacağı, insan vücuduna yararlı maddelerin açığa çıkması için mutlaka çiğnenerek tüketilmesi gerektiği saptandı.
GÜNDE KAÇ SARIMSAK YEMELİ? Sarımsak bileşen açısından en yüksek değerlere sahip bitkidir. Tüketiminde dikkatli olunmadığı takdirde olumsuz etkiler görülebilir. Bu yüzden kişilere günden en fazla iki adet çiğ sarımsak yutması önerilir.
- Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve metabolizmayı düzenler. - Mide, prostat, göğüs gibi pek çok kansere karşı koruma sağlar. - Tümör oluşumunu engellemede yarar sağlar. - A, C ve B grubu vitaminleri, çeşitli enzimler ve birçok mineral bulundurması nedeniyle sarımsağın antimikrobiyal özelliği bulunur.
HER GÜN SARIMSAK YERSEK NE OLUR
Her gün sarımsak yutmak, içerdiği antioksidan, mineral ve vitaminler sayesinde vücuda direnç kazandırır. Mide, prostat, göğüs gibi pek çok kansere karşı koruma sağlar. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve metabolizmayı düzenler. Tümör oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Ağızdaki sarımsak kokusundan kurtulmanın en etkili tek yolu ağzınızdaki sarımsak kalıntılarının ve buharlaşan sülfür bileşiklerinin ortadan kaldırılması. Bunu dişlerinizi fırçalayarak ve iple temizleyerek, dil temizleyicisi kullanarak, ağız çalkalama suyuyla gargara yaparak yapabilirsiniz.
Sarımsak kokusundan hızlıca kurtulabileceğimiz diğer bir yöntemde limon kullanmaktır. Limon, içerisinde bulunan sitrik asit sayesinde sarımsak kokusuna neden olan elimizdeki yağ tabakasının parçalanarak elimizden sarımsak kokusunun giderilmesini sağlar.
Sarımsağın gaza yol açmasının bir nedeni de fruktan içermesidir. Sarımsağa alerjiniz varsa yine sarımsak tükettikten sonra şişkinlik, geğirme ve gaz gibi gastronomiyel sorunlar yaşayabilirsiniz. Brokoli, lahana, karalahana, hardal, soğan ve sarımsak sülfür oranı yüksek yiyeceklerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri