Saten kırışıklığa dayanıklıdır; özellikle kalın satenler incelere göre daha az kırışan yapıdadır. Birçok düz dokuma kumaştan daha güçlü olan saten kumaş, yapısına göre kalın ve ince olarak tanımlanır.
Uzun ömürlü de olan saten kumaş en yaygın olarak kullanılan kumaşlardan bir tanesidir. Pürüzsüz olan saten kumaş çok çabuk kırıştığı için günlük giyilen kıyafetlerde kullanılmaz.
Saten kumaş sık bir biçimde dokunması sebebi ile uzun ömürlü bir kumaştır. Yaygın bir biçimde kullanılan bu kumaş, çok çabuk kırışması sebebi ile kullanımı zor olan bir kumaş türüdür.
İlk olarak ütüleyeceğiniz saten elbiseyi ters çevirmeli ve kumaşın doğal parlak yapısını bozmamak için tersten ütülemelisiniz. Ütü tahtasının bezinin ise tozdan arındırılmış ve temiz olmasına dikkat ediniz.
Saten kumaşın en belirgin özelliklerinden biri yazın yakmaması ve terletmeyen özelliğinin olmasıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Günlük kullanımlarda çoğu zaman penye ve pamuklu gecelikler tercih edilirken, özel gecelerde ya da kendini her zaman özel hissetmek isteyenler ise saten gecelikleri tercih etmektedir. Her kadın, geceleri daha rahat bir uyku uyumak ve güne daha rahat bir şekilde uyanabilmeyi arzulamaktadır.
Saten abiye elbise modelleri, genellikle yaz aylarında veya ilkbahar aylarında tercih edilir. Çünkü saten kumaş, yaz aylarının sıcak havasına uygun bir kumaştır ve rahat bir görünüm sağlar. Ancak, saten abiye elbise modelleri, kış aylarında da tercih edilebilir.
Saten elbiseleri düşük ısıda,(115 – 140 derece) ütünün hassas programları tercih edilerek ütülemek gerekir. Ayrıca ütünün içerisinde yeterince su bulunduğundan da emin olmalısınız. Ancak ütünün buhar fonksiyonunu çokça kullanmaktan kaçının.
Saten kumaşlarda yaşadığınız kayganlık sorunu bu kumaş türünde mevcut değildir. Yıkama sonrası pamuklu nevresimlerden farklı olarak ütü gerektirmeyen bir özelliğe sahiptir.
Saten elbise makinede nasıl yıkanır sorusu sıklıkla sorulan arasındadır. Ancak saten elbiselerin genellikle elde yıkanması önerilir.
Saten kırışıklığa dayanıklıdır; özellikle kalın satenler incelere göre daha az kırışan yapıdadır. Birçok düz dokuma kumaştan daha güçlü olan saten kumaş, yapısına göre kalın ve ince olarak tanımlanır.
Pamuk saten kumaşlar, ayrıca çok yönlüdür ve her mevsim kullanılabilir. Bu kumaşlar, yaz aylarında serin tutarken, kış aylarında ise sıcak tutar. Ayrıca, pamuk saten kumaşlar, genellikle ekolojik olarak dosttur ve çevre dostu bir seçenektir.
Diğer kumaşlara nazaran daha serin tutma özelliğine sahiptir. Bu nedenle çoğunlukla yaz aylarında tercih edilir. Kullanımı zor olan kaygan yapılı kumaşlara ipek saten, % 100 pamuktan üretilmiş olanlara ise pamuk saten adı verilir. İpek satenler çok çabuk kırışır ancak pamuk satenler, ütü istemez ve terlemeyi önler.
Ütüleme yaparken saten kumaşa nazik davranmak gerekir. Öncelikle elbise ters çevrilmelidir. Ardından saten kumaş için en uygun sıcaklıklar olan 40-60 C'ye ayarlanmış ütü ile kırışıklıklar üzerine hafif dokunuşlar yapılır. Kumaşın yapısını korumak için kumaşa çok fazla baskı uygulamamaya özen gösterilmelidir.
Saten elbiselerin ürün etiketlerinde genellikle elde yıkama yapılması önerilir. Gerekli su sıcaklığında uygun temizlik ürünleri kullanılarak elde çitilemeden hafifçe ovalayarak yıkamak, saten elbiselerin temizlenmesi için yeterli olacaktır.
Vücudumuzu zayıf göstermek yerine, bazı kumaşlar tam tersini yapabilir. Elbise seçerken kumaş önemli bir husustur. Örneğin saten kumaşlar fazlalıkları ortaya çıkarabilir. Seçim yaparken zayıf görünmek istiyorsanız saten kumaşlardan uzak durun.
Kıyafetinizi her ne kadar doğru kullansanız da iç çamaşırınız sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Bu nedenle saten kıyafetlerinizin şık görünümünü bozmamak için dikişsiz, balensiz sütyen tercih ederken, altınıza da aynı şekilde dikişsiz bir iç çamaşırı tercih etmelisiniz.
Pamuk Saten Kumaş
İnce ipliklerden sık bir dokuma gerçekleştirilerek yapılan bu kumaş, satenin yumuşaklığına ve parlaklığına sahip olduğu için pamuk saten adını almış. Terletmeyen yapısı, ütü istemeyen kumaş özelliğiyle birleşince pamuk satenlerin nevresim takımlarında oldukça kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.
Jarse, şifon, triko, kadife ve kot kumaşları ütü gerektirmeyen kumaş türleri arasında yer alır. Uzun seyahatler ve iş toplantıları için kombin yapmak istiyorsanız bu kumaşları tercih edebilirsiniz.
Saten elbisenin kumaşı oldukça hassastır en ufak hatada elbise çöp olabilir. Saten elbiseye yırtmaç açılır ama her terzi bunu yapamaz iyi araştırmanız gerekiyor. İşinde iyi olan bu yırtmaç açma işini önceden yapmış olan terzilerden birine götürmeniz gerekiyor ki sonrasında pişman olmayın elbiseniz mahvolmasın.
Kristal saten bir yüzü parlak, esneme yapmayan, kolay kolay kırışmayan, dayanıklı bir kumaştır.
Kıyafetlerinizdeki kırışıklıkları açmak için temiz nemli bir havluyu, düz bir zemine serdiğiniz kıyafetinizin üstüne serin. Daha sonra havluyu kıyafetinizin üstüne doğru bastırarak kırışıklıkların hafif nemlenmesini sağlayın. Son olarak nemli kıyafetinizin kurumasını bekleyerek kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Saten dokumasında iplikler birbirine çok sık ve birbiri üzerine dokunulur. Kısacası saten kumaş denilince parlak, yumuşak iplik ve pürüzsüzlük gelir. Saten kumaşın en ayırt edici özelliği de mat olmayıp, parlak bir görünüme sahip olmasıdır.
Resmi etkinlikler için ipek, saten veya kadife gibi kumaşları seçin. Yarı resmi davetler için şifon, dantel veya tül çok yakışacaktır. Gündelik etkinlikler için pamuklu ya da keten gibi kumaşları tercih edebilirsiniz. Kumaşın cinsi kadar rengi de önemlidir.
Özellikle şifon, ipek, saten gibi kumaş türlerinden üretilmiş olan elbise ve eteklerin altına mutlaka jupon etek giyilmesi gerekmektedir. Şıklığına özen gösteren tüm kadınlar için jupon kullanımı oldukça önemli bir detaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri