Saten bir başka anlamıyla da dokumanın bir çeşididir. Saten dokumasında iplikler birbirine çok sık ve birbiri üzerine dokunulur. Kısacası saten kumaş denilince parlak, yumuşak iplik ve pürüzsüzlük gelir. Saten kumaşın en ayırt edici özelliği de mat olmayıp, parlak bir görünüme sahip olmasıdır.
Saten Kumaş Terletir mi? İnce bir yapıya sahip olan saten kumaş yapısı itibari ile oldukça rahat kullanılabilir. Bu nedenle saten kumaşlar asla terletmez. O nedenle özellikle gecelik dikiminde de saten kumaş kullanılmaktadır.
Saten astar kumaş, iki farklı türde üretilir: sentetik ve doğal. Sentetik saten astar kumaşlar, genellikle polyester veya naylon gibi sentetik malzemelerden yapılır. Doğal saten astar kumaşlar ise, ipek, pamuk, keten gibi doğal liflerden yapılır.
Pamuk Saten Kumaş
İnce ipliklerden sık bir dokuma gerçekleştirilerek yapılan bu kumaş, satenin yumuşaklığına ve parlaklığına sahip olduğu için pamuk saten adını almış. Terletmeyen yapısı, ütü istemeyen kumaş özelliğiyle birleşince pamuk satenlerin nevresim takımlarında oldukça kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.
Saten kumaş özellikleri ile birçok alanda tercih edilen bir alternatiftir. Bu materyal ince yapılıdır ancak iç göstermez. Saten dokuma örgünün diğerlerinden farkı ise tek taraflı olmasıdır. Dokuma sıklığı çok yoğun olan bu kumaş türü, astar gerektirmez.
İlgili 22 soru bulundu
Kumaşların türüne dikkat edin
Bazı kumaş türleri vücudumuzu zayıf göstermekten çok aksini yapabilir. Elbise seçimlerinde dikkat edilmesi gereken bir husustur kumaşı. Örneğin saten kumaş fazlalıklarınızı ortaya çıkarabilir. Seçim yaparken zayıf görünmek istiyorsak saten kumaştan uzak durmanız gerekir.
Pamuk, poplin, keten, ipek kumaşlardan tasarlanan gömlekler terletmeyen yapısıyla özellikle sıcak havalarda sıklıkla tercih edilir. Pamuk kumaşlardan tasarlanan gömlekler, hem yumuşak oluşu hem de nemi tutmasıyla uzun süre rahatsız etmeden kullanılabilir.
Saten kumaş hataları ve kusurları en çok gösteren kumaştır. Ve sanıldığının aksine şık ve klas bir görüntü vermiyor. Kişiyi olduğundan daha kilolu gösterir.
Pamuk Saten kumaşların özelliği 80 tel iplik dokuma desen ve baskı netliği hava geçirgen yapısı ile terlemeyi önleme.
İpek ve pamuktan dokunarak işlenen, parlak ve pürüzsüz görüntü sağlayan kumaş türüne saten kumaş denir. Dantel kumaşları olarak da kullanılan bu kumaş türü daha çok gelinliklerde tercih edilmektedir. Dantel kumaşın en büyük avantajı birçok alanda kullanılabilmesi ve güzel görüntü vermesi.
Oksijenli su, lekeleri çıkarmak için etkili bir üründür. Lekeye biraz oksijenli su dökülebilir ve birkaç dakika beklenebilir. Daha sonra ılık suyla durulamak ve elbiseyi yıkamak, leke üzerinde etkili olur. Bu işlem için sirke de kullanabilirsiniz.
İpek miktarı yoğun olan saten kumaşlar pahalı kumaşlardır.
Saten kumaşın en belirgin özelliklerinden biri yazın yakmaması ve terletmeyen özelliğinin olmasıdır. Aynı zamanda opak olması nedeniyle giyildiği zaman iç göstermez ve rahat bir kullanımı vardır. Doğru kullanımda son derece uzun ömürlü olan saten kumaşların, yanlış yıkama sonrasında yapısında bozulmalar olabilmektedir.
Deterjandan tamamen arındığından emin olduktan sonra fazla sıkmadan asarak suyunu akıtabilir ve hafif nemli iken ütüleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Türü ne olursa olsun saten hassas bir kumaştır. Bu sebeple ya nazikçe elde ya da çamaşır makinesinin en hassas ayarında yıkanmalıdır. Ilık su ve sıvı deterjan saten kumaş temizliği için iyi bir ikilidir. Ancak durulama esnasında saten elbisenizi deterjandan iyice arındırdığınızdan emin olmalısınız.
Saten kumaş, kuru temizleme yapılabilir veya elde yıkanabilir. Alternatif olarak çamaşır makinesinde hassas döngü ayarında yıkanabilir. Kullanılacak deterjan türü ve su sıcaklığı ise satenin türüne bağlıdır.
Yazın en büyük sorunlardan biri giysilerimizde hangi kumaşı tercih edeceğimizdir. İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Su geçirmez malzemedir. Günlük kullanıma uygundur. Türkiye 'de üretilmiştir.
Krep, viskon, şifon, kaşmir gibi kumaşlar daha zayıf gösterirken likralı, saten kumaşlar vücuda tam oturacağı için kiloyu ortaya çıkartır. Tüm gözlerin üzerinizde olduğu düğün, nişan gibi kalabalıklarda muhteşem vücut hatlarına sahip değilseniz bedeninizi saran abiyelerden de kaçınmalısınız.
Nemi çeker ve terletmez. Hava geçirgenliği sayesinde kumaş nefes alır, kaliteli bir uyku sağlar.
Kayık ya da yuvarlak yaka kıyafetler, kolların ve omuzların daha geniş görülmesine neden olur. Bu da normalden daha kilolu görünmeye sebep olur. O nedenle üst kısmını ve kollarını ince göstermek isteyenler, V veya U yaka üst giyim ürünlerden tercih etmelidir.
Kaliteli ve uzun ömürlü kumaşları tercih etmelisiniz. Bunun için keten, gömlek için en ideal kumaştır. Daha pahalı olan ipek ise şık ve klasik bir seçim olur.
Ölçüler: Öncelikle, gömleğin size uygun olup olmadığını kontrol etmek için ölçülerine dikkat etmelisiniz. Gömlekler genellikle kolların uzunluğu, göğüs çevresi ve beden ölçülerine göre sınıflandırılır. Ölçülerinizi alıp, gömleklerin ölçülerine göre seçim yapmalısınız.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri