Draw (Berabere) “Draw”, satrançta -ve daha birçok oyunda- berabere kalmak anlamına geliyor.
Şah, her yönde bir kare gidebilir. Her iki şahlar, birbirlerini tehdit edecekleri ve şahın da tehdit edilmiş bir kareye gitmesinin yasak olmasından dolayı hiçbir zaman yan yana duramazlar.
16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter. Kural şudur: 50 hamle boyunca oyunda taş alınmaz veya er sürülmezse oyun berabere olur. Dolayısıyla rakibin tek şahı kalmış olsa bile bir er sürüldüğünde baştan elliye kadar saymak zorunludur.
Pat, satrançta bir oyuncunun oyun sırası geldiği halde kurallara uygun hiçbir hamle yapamadığı ancak karşı taraf şah çekmediği için oyunu da kaybetmediği durumdur. Pat durumunda oyun beraberlikle sonuçlanır.
Bir satranç oyunu, iki tarafında MAT edecek taşı yoksa berabere biter. Sadece İki Şahın kaldığı durumda oyunu bırakabilirsiniz. Durum BERABEREDİR.
İlgili 26 soru bulundu
Elli hamle kuralı bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca herhangi bir taşın alınmadığı ya da bir piyonun oynanmadığı durumlarda oyunun beraberlikle sonuçlanabilmesini sağlar.
Bir oyuncunun 2 kez imkansız hamle yapma hakkı var. 3 kez imkansız hamle yapılırsa oyunu kaybedilir. ROK Şah ve Kaleyle beraber yapılan bir hamledir. Tek bir hamlede kale ile şah yer değiştirilir. Bu hamleyi yapabilmek için kale ile şah arasında taş olmaması gerekmektedir.
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Bir piyon açılış dışında her adımda yalnızca bir kare ileri gidebilir. Açılış durumunda hiç oynamamış bir piyon ilk hamle olarak iki kare ileri oynanabilir, son karede ise at fil vezir veya kaleye dönüşebilir, bir taşı yiyeceği zaman bir kare çapraz gider.
Mat etmenin imkanı yok. Taraflar el sıkışır. Tek at ve tek fil kalınca da konum berabere. Bazen tek fil ve tek at ile oluşabilecek özel mat oluşturabilme durumlarında oyun devam edebilir.
Satranç oynuyorduk kardeşimle ve bana ard arda 3 kez şah çekti ama mat edemedi. 3 kez ard arda şah çekip mat edilmezse oyun berabere bitermiş.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şah yanındaki bir karedeki rakip taşı alabilir. Burada Beyaz Şah Siyah Piyonu alabilir.
İki atla şah mat zorlanamaz.
Pat, satranç oyunu sırasında oyuncunun sırası geldiği zaman kurallara uygun bir şekilde hamle yapamadığı fakat karşı oyuncunun da şah çekemediği için oyunu kaybetmediği durumuna denmektedir. Böylesi şah çekilemeyen durumlarda kurallar dahilinde herhangi bir hamle gerçekleştirilmezse pat olunur.
Piyon, satrançta önemsiz bir taş gibi görünse de zaman zaman çok kritik bir taş olabilir. Söz konusu taş, şah mat da yapabilir. Piyon şah çektiği zaman piyonu koruyan başka bir taş yoksa şah piyonu alacaktır. Bu nedenle şah mat yaparken piyonun güvenliğini almak gerekir.
Bir Vezire sahip olsanız bile başka Vezir çıkabilirsiniz. Burada Beyaz Piyonuyla Vezir çıkabilir. O zaman iki tane Vezire sahip olacaktır. Eğer bütün Piyonlarınızı son sıraya ulaştırırsanız tahtada aynı anda DOKUZ Vezire sahip olabilirsiniz!
Piyonların nasıl oynandığı ve nasıl yediği merak edilen bilgilerden biridir. Satranç oyununda piyonlar her zaman düz hareket ettirilir. Piyonlar önlerindeki taşları sadece düz hareket ederek yiyebilir.
Geçiş özelliği ile bir piyon başka hiçbir ağır taşı (şah, vezir, kale, fil veya at) alamaz.
2) En uzun oyun (hamle olarak)
Nikolic – Arsovic 1989 oyunu 269 hamle sürmüştür. 20 saatlik oyun sonunda oyun berabere bitmiştir. 200 hamle üzeri olan 10 oyun kayıtlara geçmiştir.
Çoban matı, satrançta bir mat çeşididir. Beyazın şu hamlelerinden sonra oluşur: 1.e4 2.Vh5 3.Fc4 4.Vxf7#. Vezir ve filin f7 karesine birleşik atağına siyahın önlem almaması sonucunda ortaya çıkar. Çoban matı denemesi iyi cevap verilmesi halinde kötüdür.
Satrançta hatalı hamle pozisyonun yanlış değerlendirmesi sebebiyle yapılan hamledir yani oyun bilginizin ya da hesaplamanızın yetersizliğinden kaynaklanır. Yaptığınız hamleden beş hamle sonra bir piyon kaybediyor olmanız hata iken, bir hamlede vezirinizi rakip piyonun alacağı yere koymanız körlüktür.
Encyclopedia of Chess Openings (ECO)'ya göre satranç açılışlarının sınıflaması: İlk hamlede beyaz 20 hamle yapabilir. Bunlardan 1.e4, 1.d4, 1.c4 ve 1.Af3 diğerlerinden daha çok kullanılır.
Amerika Satranç Birliği'ne göre satrançta ilk on hamlede oynanabilecek yaklaşık 170 oktilyon (169.518.829.100.544.000.000.000.000.000) farklı seçenek vardır. Oyun başladığı andan itibaren ikinci hamleden sonra rakîbi mat etmenin sekiz farklı yolu, üçüncü hamleden sonraysa 355 farklı yolu bulunuyor.
satranç kurallarını ihlal eden herhangi bir hamleyi ifade eder. üçüncü defa kuraldışı hamle yapması halinde, oyun bu oyuncu için hakem tarafından kayıp ilan edilecektir. Yani biter.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri