2- Ayrıtı ve köşesi yoktur. 3- Yan yüzeyi dairesel şeklinde bir dilimdir. 4- Düz ve eğri yüzeylere sahiptir. 5- Taban ve yan olmak üzere iki yüzeyi bulunuyor.
Yani Koninin 1 kenarı, 1 yüzü ve 1 eğri yüzeyi vardır.
Kürenin sadece bir eğri yüzeyi bulunmaktadır. Geometrik şekillerin yüzeylerinin ya da kenarlarının birleşmiş olduğu çizgiye ayrıt adı verilmektedir. Küre yuvarlak ve tek yüzü bulunan bir cisimdir. Çünkü kürenin tek bir yüzü vardır ve hiçbir ayrıtı ve köşesi yoktur kürenin kenarı var mı.
- Koninin 2 yüzü vardır. - Ayrıtı ve köşesi yoktur. - Alt yüzü ve eğri yan yüzü vardır.
Taban çevresinin her noktasını tepeye birleştiren doğru parçalarının meydana getirdiği yüzey, koninin yanal yüzeyi adını alır. Yanal yüzeyin alanı, taban çevresi ile apoteminin çarpımının yarısına eşittir. Taban yarıçapının uzunluğu r, apotemi uzunluğu a ise yanal yüzey alanı= π·r·a olur.
İlgili 33 soru bulundu
Konin köşe ve ayrıtı neden yoktur? Yoktur. Çünkü koni daire özeliğine sahiptir. Ama sadece 2 yüzü bullunmaktadır.koni yuvarlak ve kabartmalıdır.
Koninin Hacim Formülü
Dik ve eğik olmak üzere iki türe ayrılan koninin hacmi hesaplanırken; V koninin hacmi, r koninin tabanının yarıçapı ve h ise koninin yüksekliği olmak üzere V = 1/3πr2h formülü kullanılmaktadır.
1- Tabanı daire, tepesi noktadır. 2- Ayrıtı ve köşesi yoktur. 3- Yan yüzeyi dairesel şeklinde bir dilimdir. 4- Düz ve eğri yüzeylere sahiptir.
GEOMETRİK CİSİMLER. KÜP 6 yüzeyi vardır. 12 ayrıtı vardır. 8 köşesi vardır.
*Kürenin ayrıtı ve köşesi yoktur. *Kürenin yüzeyi eğri bir yüzeydir. *Kürenin her kesiti, bir dairedir.
Kare: Kare şeklinin 4 tane köşesi ve 4 tane kenarı bulunmaktadır. Ayrıca bu şeklin dört kenarı da birbirine eşittir.
Silindirin ayrıtı ve köşesi yoktur .
Koninin köşesi ve ayrıtı yoktur. Koninin sadece 2 yüzü bulunmaktadır.
Koni, bir yüzeyi çember bölgesidir.
Silindir 1 eğri, 3 düz yüze sahiptir. Ayrıtı ve köşesi yoktur.
Koni: Tabanı daire olan kapalı şekli koni denmektedir. Mesela bir dondurma külahı koni olarak bilinir. Ya da çekirdek yemek için bazen bir külah yaptığımız zaman bu da konidir.
*Küpün 8 köşesi vardır. *küpün 12 ayrıtı vardır. Bunların tümü birbirine eşit uzunluktadır.
Kare prizma; 8 köşesi, 12 kenarı ve 6 yüzü bulunan bir prizmadır.
- Küpün altı yüzü vardır. - Küpün 12 ayrıtı vardır. - Küpün 8 tane köşesi vardır.
Koninin 2 yüzü vardır. Bunlardan biri koninin tabanı; diğeri koninin yanal yüzeyidir. 3 boyutlu bir geometrik cisimdir.
Doğrulanmış Cevap. ⇒Koni prizma değildir.
En basit tabiri ile ayrıt, iki köşe ya da yüzey arasında kalan çizgi olmaktadır. Geometrik niteliğe sahip olan cisimlerin mevcut yüzeylerinin ya da kenarlarının birleştiği çizgiye ayrıt adı verilir.
Dik Koni hacim hesaplaması yapılırken silindir hacim formülünden yararlanılır. Aralarındaki fark ise konide formülün 3'e bölünmesidir. Formül ise π, yarıçap karesi ve yüksekliğin çarpılması ve üçe bölünmesidir.
Koninin açılımı yapıldığında bir taban dairesi ve daire dilimi ortaya çıkmaktadır. İlgili daire dilimini dairesel kabul ettiğimizde koni meydana gelmektedir. Koninin açılımında ana doğru ve daire diliminin yarı çapı devreye girmektedir.
Bunun alanı taban çevresi ile apoteminin çarpımının yarısına eşit sayılmaktadır. İlgili işlemler formüle döküldüğü zaman taban yarıçapının uzunluğu "r", apotemi uzunluğu ise "a" şeklinde ifade edilir. Böylece yanal yüzey alanı "π·r·a" olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri