Örneğin şah, kale ve tek şah konumunda tek kalesiolan taraf 50 hamlede mat edemezse oyun berabere biter. Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Eğer bir oyuncunun şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde bu oyuncunun kalan tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun pat olur, yani berabere biter.
Elli hamle kuralı bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca herhangi bir taşın alınmadığı ya da bir piyonun oynanmadığı durumlarda oyunun beraberlikle sonuçlanabilmesini sağlar.
Kaç Hamlede Pat Olunur? 50 hamle kuralı ile oyun berabere bitirilebilir. Bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca bir piyonun oynamadığı ya da herhangi bir taşın alınmadığı durumlarda oyun berabere bitmektedir.
Satrançta iki kişi karşılıklı olarak piyon, kale, at, fil, vezir ve şah adını verdikleri taşları kullanarak oynar. Her taşın kendine has hareket şekli vardır ve oyunun amacı, rakibin şahını korunamayacak duruma düşürmektir. Bu duruma mat denir. Satrancın en kısa mat türü, iki hamlede gerçekleşen mat durumudur.
İlgili 19 soru bulundu
Şah; her yöne, bir kare gidebilir. Her iki şah, hiçbir zaman yan yana duramaz. Rok, satrançta; iki taşın, şah ve kalenin hareket edebilmesine izin verilen bir tek hamle çeşididir. Rok olabilmesi için, her iki taşın da; daha önce hareket etmemiş olmaları gerekir.
3) En uzun oyun (zaman olarak)
Stepak – Mashian 1980 oyunu 193 hamle ve 24 saat 30 dakika sürmüştür.
Satrançta 3 hatalı hamle yapılırsa oyun biter.
Turnuva oyuncuları çekilen şahı zaten görürler. Görmezlerse de hamle geri alınır çünkü şah yemek yoktur. Dolayısıyla "şah" demeden mat olur ve öyle olmak zorundadır!
4 hamlelik mata birden fazla şekilde ulaşılabilir, ama temelde beyazlar 1. e2-e4 hamlesiyle açılış yapıp, fili f7 erine saldırabileceği c4 karesinde geliştirir, ardından da aynı kareye saldırabilmesi için veziri h5 (veya f3) karesinde konumlandırır. Siyah önlem almazsa, beyazlar 4.Vxf7# hamlesiyle şah mat eder.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Örneğin şah, kale ve tek şah konumunda tek kalesiolan taraf 50 hamlede mat edemezse oyun berabere biter.
Mat etmenin imkanı yok. Taraflar el sıkışır. Tek at ve tek fil kalınca da konum berabere. Bazen tek fil ve tek at ile oluşabilecek özel mat oluşturabilme durumlarında oyun devam edebilir.
Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şah yanındaki bir karedeki rakip taşı alabilir. Burada Beyaz Şah Siyah Piyonu alabilir.
Şah, bir seferinde herhangi bir yöne (yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz) sadece bir kare gidebilen, satranç oyununda en değerli taştır. Yandaki şekilde beyaz şah rakibin tehdit ettiği kırmızılı karelere gidemez.
İmkansız hamle, satrancın kurallarından bir tanesidir. Oyunculardan bir tanesinin şahı tehdit altına sokacak bir hamle yapmasına, imkansız hamle adı verilir. Oyunculardan bir tanesi imkansız hamle kuralına uymaz ise hakem karşı tarafa 2 dakika süre verir. 3 tane imkansız hamle yapmak, diskalifiye olmanıza sebep olmaz.
Şah tehdidinden kurtulmak için ROK ATILAMAZ. Daha önceden şah çekilmiş, ama Şahınız kıpırdamamışsa rok atabilirsiniz. Rakip taşla kontrol edilen yere gelecek şekilde rok atamazsınız. Bu konumda eğer Beyaz VEZİR KANADINA rok atarsa Şah, Filin tehdidi altında kalmış olur.
At iki kare düz ve sağa ya da sola bir kare daha giderek hamlesini tamamlanmaktadır. İleri şekilde oynadığında ileri iki kare ve yan oynanır. Geri şekilde oynadığında ise geri iki kare ve yan olmak üzere hamlesini tamamlamaktadır.
Geçiş özelliği ile bir piyon başka hiçbir ağır taşı (şah, vezir, kale, fil veya at) alamaz.
Geçersiz hamle, yarışma kuralları içerisinde, incelemeye dayalı olarak giderilecek uygulamalardandır. Uygulama sırasında kuralların 4, 5 ve 9. maddelerinin uygulama sonuçları ve yaptırımları da yer alır. Başhakem, geçersiz hamleye ilişkin incelemeyi hangi hakemlerin yapabileceğini önceden belirler.
Geçerken almak (Fransızca "En passant"), bir piyon, tehdit edilen bir karenin üzerinden, ilk diziliş durumundan 2 kare ilerleyerek geçen rakip piyonu sanki tek kare ilerlemiş gibi alabilir.
Rakibiniz piyonunu iki kare hareket ettirip, piyonunuzun yanına geldiğinde, en passant (geçerken alma) kuralını kullanıp kullanmayacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Eğer piyonu hemen almayı tercih etmezseniz, en passant (geçerken alma) kuralını kullanma hakkınızı kaybedersiniz.
5 Hamlede! Maçtan Görüntüler - YouTube. Dünya Şampiyonu Magnus Carlsen ile Vidit arasında Hindistan'da gerçekleşen blitz satranç maçında ilginç bir olay oldu ve oyun 5. hamlede sona erdi. Maçın tüm gösterimi Chess Base India kanalında: • The shortest game of M...
Satrancın tarihi neredeyse 1500 yıl öncesine dayanmaktadır. Oyun M.S. 6. yüzyılda kuzey Hindistan'da ortaya çıktı ve İran'a yayıldı. Araplar İran'ı fethettiğinde, satranç İslam dünyası tarafından ele geçirildi ve daha sonra İspanya fetihleri yoluyla Güney Avrupa'ya yayıldı.
Carlsen 2013 yılında Viswanathan Anand'ı yenerek Dünya Satranç Şampiyonu oldu. Ertesi yıl Anand'a karşı unvanını korudu ve hem 2014 Dünya Hızlı Şampiyonası'nı hem de Dünya Blitz Şampiyonası'nı kazanarak üç unvanı aynı anda elinde tutan ilk oyuncu oldu ve bu başarısını 2019 ve 2022'de tekrarladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri