– Satışı kolaylaştırmak – Daha çok satın almayı teşvik – Hatırlanmayı sağlamak – İlk tercih edilen olmak – Bağlılık oluşturmak – Olumlu tutum geliştirmek – ….
Satış tutundurmanın iletişim sağlama, teşvik etme ve davet etme şeklinde üç genel amacı bulunmaktadır. Satış tutundurmanın hedef grup açısından tüketicilere, aracı işletmelere ve satış gücüne yönelik özel amaçları bulunmaktadır.
Satış tutundurma, bir hizmet veya ürünün satın alınmasını teşvik etmek için kullanılan ve genellikle de kısa dönemli satış çabaları olarak tanımlanır. Satış tutundurmanın amacı ürün veya hizmetin tüketici tarafından satın alınmasını özendirmektir.
Kişisel satış, halkla ilişkiler ve reklam dışında, tüketicileri harekete geçirmeye ve •aracıların etkinliğini artırmaya, •özendirmeye yönelik yapılan, •süreklilik göstermeyen, •kısa dönemde satın almayı teşvik edici •kendine özgü tutundurma ve satış çabalarına satış geliştirme denmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
Özellikle satış stratejileri, satış teknikleri, müşteri ilişkileri yönetimi, satış performansı ölçümü ve analizi, satış ekibi yönetimi ve eğitimi gibi konulara odaklanır.
TUTUNDURMA, “bir işletmenin ürünlerinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici ya da pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik; bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir”.
Kişisel satış, satış geliştirme, reklam, halkla ilişkiler ve klasik tutundurma karması elemanları olarak kabul edilebilir.
Promosyon dolaylı bir indirim türüdür. Ancak yapılan indirim fiyat düşürerek değil aynı malı ya da başka bir malı ücretsiz vererek sağlanır.
Satışların Yüzdesi Yaklaşımı
Tutundurma bütçesini gelecekteki satışlara dayandırmak geçmişteki satışlara dayandırmaya göre daha gelişmiş bir yöntemdir. Bu yaklaşımda, gelecek yıla ilişkin tahmin edilen satışların belirli bir yüzdesi alınarak tutundurma bütçesi hesaplanır.
Tutundurma da ilk amaç marka değerini arttırmaktır. Pazarlama ve reklam alanında çalışmalar, tüketicilerin satın alma davranışlarını etkilediği takdirde çok daha fazla satış yapmak mümkün hale gelir. Tutundurma Neden Önemlidir? Serbest piyasa koşullarında rekabet her geçen gün biraz daha artmaktadır.
Satış geliştirmenin amacı, satın alma kararını yönlendirerek ve bu sürece hız katarak satışlarda geçici bir artış yaratmaktır. Satış geliştirme faaliyetleri bu amacıyla ilişkili olarak kısa dönemli kârlara odaklanmıştır. Satış geliştirme, işletmelerin giderek daha çok tercih ettiği bir pazarlama iletişimi etkinliğidir.
Geniş bir ürün yelpazesi içerisinde satış geliştirme araçlarının (kuponlar, yarışmalar, fırsatlar, pirim ve diğerleri) her biri birçok benzersiz niteliklere sahiptir. Satış geliştirme araçları, tüketicinin ilgisini çekerek ürünü satın almasına yol açar.
Pazarlama karması pazarlama faaliyetlerinin kısa, açık ve net bir sınıflandırılması olup, ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma, fiziksel unsurlar, insanlar ve süreç bileşenlerinden oluşan ve İngilizce baş harfleri nedeniyle de 7P olarak bilinen temel teorilerden birisi niteliğindedir.
Bir işletme ürün ya da hizmet pazarlamasında tutundurma karması elemanları olarak; reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış, satış geliştirme ve doğrudan pazarlama unsurlarını kullanmaktadır.
“7C” Pazarlama karması elemanlarına tüketici yönlü bakıldığı Pazarlama Karması “7C” olarak ele alınmaktadır ; Müşteri değeri, Müşteri kolaylığı, Müşteri maliyeti, Müşteri iletişimi, Değer Page 11 11 verilme (Consideration), Koordinasyon–Süreç (Coordination) ve Onaylama–Süreç (Confirmation).
Pazarlamanın temel amacı, müşteri ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlayarak, ürün ve hizmetlerin hedef kitleye en uygun şekilde sunulması ve değer yaratılmasıdır. Pazarlama, şirketlerin ürün ve hizmetlerini tanıtmalarına, satmalarına ve müşteri memnuniyetini sağlamalarına yardımcı olur.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri