610 Satıştan İadeler Hesabı, satılan ürünlerin iade edilen bölümlerindeki fatura tutarlarının izlenebildiği hesaptır. 191 İndirilecek KDV Hesabı, işletme tarafından, her türlü ürün ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin izlenebildiği hesaptır.
Bu şekilde iade alınacak KDV satırında bulunan iade tutarı, beyannamenin muhasebeleştirilmesinde 192 veya 193 nolu hesaplar altında açılmış “İade Alınacak KDV” hesabına borç kaydedilir.
610 satıştan iadeler hesabı, daha önce satılmış olan malların iade edilen bölümlerinden kalan fatura tutarlarının izlendiği hesaptır. Gelir tablosunda yer alan 610 muhasebe kodu, bilanço tablosunda yer almaz.
610 Hesap İşleyişi
Malın belirli bir bölümünün veya tamamının iade edilmesi durumunda 610 hesabın borcuna karşılık, ilgili hesabın alacağına kaydedilmesi ile gerçekleşir. İlgili dönem sonunda ise 690 dönem karı veya zararı hesabına devredilir ve kapatılır.
Alıştan iade işlemi alış kaydının iptali ile başlar ardından ürün maliyet ve gideri hesaptan düşürülür. Ürün türüne göre maliyete ek olarak nakliye masrafı gibi farklı kalemlerinde maliyet olarak hesaba yazılmalıdır. İade edilen ticari mallar için “153. Ticari Mallar Hesabı” alacak tarafına kayıt tutulur.
İlgili 25 soru bulundu
Mükellef, bu kapsamda sattığı malın alıcı tarafından yurt dışına çıkarılmasına bağlı olarak alıcıya KDV yi geri verdiği ayda beyannamenin “İNDİRİMLER” bölümündeki “Türkiye'de İkamet Etmeyenlere Bu Dönemde İade Edilen KDV açıklamalı 104 no.lu satıra alıcıya geri verilen KDV tutarı yazılır.
Satıştan iade muhasebe kaydı nasıl yapılır: Satıştan iade, işletmelerin satmış olduğu ürünlerin herhangi bir nedenle alıcılar tarafından işletmeye iade edilmesi demektir. Bu iade işlemi muhasebe kayıtlarına intikal ettirilirken KDV hariç tutarlar “610.Satıştan İadeler” hesabının borcuna kaydedilir.
Katma Değer Vergisi'nin içinde barındırdığı indirim mekanizması ve mahsubun, satış yapılan son tüketicinin dışında kalan kişilerin üzerinde verginin kalmamasını KDV iadesi sağlar. KDV'nin yüklendiği taraf, hizmet ya da malı satın alan son tüketicidir.
Yapılan alışverişten sonra alınan malın iade edilmesi halinde düzenlenen belgeye iade faturası adı verilir. İade faturası sayesinde tüketiciler malı kabul etmediğini beyan edebiliyor.
Bu nedenle satış sözleşmesine konu olan malların alıcı firma tarafından satıcı firmaya iade edilmesi hâlinde bu işlem nedeniyle ödenen cezai bedeller herhangi bir mal teslimi ya da hizmet ifası karşılığı olmadığı için KDV'ye tabi tutulmayacaktır.
602 Nolu Hesap İşleyişi
602 hesap işleyişinde dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları vb. tutarların saptanır ilgili hesaba borç, bu hesaba alacak şeklinde kaydedilir.
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
Bu sebep ile iade alınan ürünler için 610 Satıştan İadeler (-) hesabı değil 153 Ticari Mallar hesabı kullanılmalıdır.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
KDV iadesi, işletmelerin alışveriş yaptıkları mal ve hizmetler üzerinden ödedikleri Katma Değer Vergisi'nin (KDV) belirli şartlar altında geri alınmasını sağlayan bir süreçtir.
KDV İadesi, satın alınan ürün ve hizmetleri desteklemek için tasarlanmış bir vergisel istisnadır. KDV iadesini hesaplamak için, satın alınan ürünlerin toplam tutarından satıştan KDV'si çıkartılır ve sonra iade edilmek istenen KDV oranıyla çarpılarak hesaplanır.
Bu hesap gelir tablosunda yer alır (-), bilançoda yer almaz. 610 Satıştan İadeler Hesabının İşleyişi: Malın kısmen yada tamamen iade edilmesi durumunda bu hesabın borcuna karşılık, ilgili hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda 690 Dönem Karı veya Zararı Hesabına devredilerek kapatılır.
Örneğin; Bakanlar Kurulu Kararı yürürlük tarihi olan 25.11.2016 tarihinden önce % 18 KDV ile satışı yapılan bir malın KDV Oranı % 8'e düştükten sonra iade edilmesi durumunda satışı yani işlemin tabi olduğu KDV Oranı % 18 olduğundan iade faturasında KDV %18 olarak düzenlenecektir. Saygılarımızla.
Alıştan iade işlemi, ilgili alış kaydının iptal edilmesi ile başlar. Alış kaydı iptal edilerek, iade edilen ürünün maliyeti veya gideri, ilgili hesaplardan düşülür. İade edilen ürün, uygun hesaplara kaydedilir. Eğer iade edilen ürün stokta yeniden satılabilir durumdaysa, stok hesaplarına kaydedilir.
2.2. 611.
Satışla ilgili faturanın düzenlenip satışın gerçekleşmesinden sonra yapılan her türlü kasa ve miktar iskontoları bu hesapta yer alır.
Yüklenilen KDV, iade hakkı doğuran işlemle ilişkilendirilebilen alış ve giderler, genel imal ve genel idare giderleri ile amortismana tabi iktisadi kıymetler (ATİK) için yapılan harcamalara ilişkin KDV'den oluşur.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
Ürün alım satımlarında yapılan iadenin dışında işletmeler arasındaki ticaretlerde hizmet iadesi de yapılabilir. Bu tür hizmet iadelerinin de muhasebe kayıtları tutulmalıdır. Muhasebe kaydı işlemlerinde 153 Ticari Mallar Hesabı incelenerek tutulur.
İade Faturası Mantığı Mikro Yazılım
Eğer müşterimize malzeme satışı olduysa ve satılan malzemeyi müşterimiz iade ettiğinde Alış Faturasından(062205) Normal İade bölümü Iade seçilerek alış Faturası işlenmelidir.
İade faturası; bir ürünün üretimi, satışı ya da tedarik edilmesi durumunda düzenlenmediği için esasen bir fatura çeşidi değildir. İade faturasını alıcı düzenlemektedir. Alıcı, satın aldığı ürünün hepsini ya da bir kısmını herhangi bir sebepten dolayı iade etmesi durumunda iade faturası keser.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri